18 July 2015

Despre experiența din Italia, de la proiectul Erasmus+ „Active Youth-development of potential”

Nicoleta, Cristina și Alex au participat la proiectul Erasmus+ „Active Youth-development of potential”, organizat de către partenerul nostru Oikos-Onlus în Italia în perioada 1-8 iulie 2015. Proiectele Erasmus+ sunt o oportunitate excelentă de educație non-formală, de a călători, de a învăța și de a te dezvolta, totul cu cele mai mici costuri. Dacă îți dorești și tu o astfel de experiență, trebuie să știi că în secțiunea Mobility Center sunt afișate informații actualizate în permanență despre mobilitățile europene pentru care GEYC recrutează participanți.

Iată cum a fost experința lor:

„Și acum ne amintim că ceea ce ne motiva să mai învățăm pentru încă un examen în sesiune era gândul că imediat după aceea vom pleca într-o aventură nouă, departe de ceea ce ne lega pe moment de prăfuitul București. Și nu plecam oricunde, plecam într-o frumoasă regiune din Italia, numită Campania, undeva aproape, dar în același timp departe de mult prea căldurosul Napoli.

Ne-am bucurat de orice lucru mărunt pe care aveam ocazia să îl vedem sau să îl facem în drumul nostru către Caserta: am jucat FAZAN în germană în avion, ne-am bucurat nespus de mult de cele două croissante date drept mic dejun de către draga companie aeriană Lufthansa, de prima Foccacia savurată în Napoli și de o discuție intelectuală cu un imigrant din Algeria.


Și mai mare ne-a fost surprinderea când am ajuns la un superb hotel, la a cărui piscină aveam să ne petrecem toate pauzele de prânz din cele 7 zile și ai cărui chelneri amabili au fost recompensați la sfârșitul proiectului cu o inimă mare pe care scria Mulțumim din partea tuturor participanților.



Ne-am obișnuit greu cu punctualitatea italienilor, însă ne-am bucurat de sesiuni pline de informați valoroase. 

Proiectul a avut drept scop schimbarea de bune practici a lucrătorilor de tineret și împărtășirea obstacolelor, realităților și nevoilor pe care tinerii le au atunci când lucrează în comunitățile lor. De aceea, poate cea mai frumoasă parte a acestui proiect a fost faptul că am fost nevoiți să lucrăm în fiecare zi în echipe diferite. Astfel am avut șansa de a cunoaște perspective de lucru cu tinerii de la participanții din Polonia, am înțeles limitele cu care se confruntă organizațiile de tineri din Turcia și am învățat care sunt problemele pe care le avem în comun în lucrul cu tinerii.


O altă parte frumoasă a proiectului de care ne-am dat seama la sfârșit este faptul că majoritatea sesiunilor nu au presupus livrarea de informații de către trainer, ci dimpotrivă, au presupus implicarea noastră activă și constantă. Astfel ne-am dezvoltat din plin abilitatea de a comunica mai ușor, de a trece de barierele aptitudinilor de prezentare în fața unei audiențe, de a lucra în echipe cu oameni de naționalități diferite și de a ne organiza.



Având în vedere micile lipsuri de organizare a echipei din Italia, atât echipa din România cât și cele din alte țări au preluat inițiativa pentru a organiza unele activități de seară. Cea mai frumoasă seară a fost cea organizată doar de țările participante. După cum puteți vedea și în poze, am învățat să preparăm Sangria, am făcut karaoke, am dansat pe tot felul de melodii și am avut discuții de calitate cu oameni frumoși.




Alte momente de care ne-am bucurat nespus de mult au fost cele în care Prietenul Secret pe care fiecare l-am avut de la începutul proiectul ne surpindea în orice parte a zilei cu mici cadouri, dulciuri sau îmbrățișări. De exemplu, Nicoleta a primit 3 brățări care aveau o simbolistică specială, iar Cristina a fost suprinsă în ultima seară a proiectului cu un număr de dans din partea băieților din Portugalia.

Seara de rămas bun s-a lăsat cu plânsete, cu gânduri frumoase și cu schimb de urări de viitor pentru mica noastră familie intercurturală, așa cum ne place nouă să o numim. În ziua plecării noi împreună cu echipa Ungariei am făcut o escapadă în Pompei, unde am fost încântați de ruinele rămase în urma eruperii Vezuviului acum mii de ani și ne-am lăsat arși de soarele care nu voia să se mai ascundă deloc după nori.



Este greu să exprimi în cuvinte toate emoțiile și sentimentele frumoase pe care le ai într-o asemenea experiență. Participând la astfel de proiecte începi să te cunoști pe tine însuți din ce in ce mai mult, să îți descoperi adevăratele nevoi și să te gândești ce anume te face pe tine fericit/ă. Tocmai de aceea vă încurajăm și pe voi să vă faceți propriile amintiri minunate prin participarea la un proiect Erasmus+! Merită tot timpul și energia pe care uneori nu știm să le folosim în mod corespunzător!”

Dacă vrei să afli mai multe informații despre programul Erasmus+, urmărește pagina Facebook GEYC și alătură-te comunității GEYC - unde vei fi primul care află despre astfel de oportunități. În secțiunea Mobility Center poți găsi informații despre proiectele pentru care recrutăm participanți în viitor. De asemenea, îți recomandăm să citești articolul FAQ: Mobility center, care răspunde la cele mai frecvente întrebări cu privire la mobilitățile europene coordonate de GEYC. Succes!