08 May 2018

Ziua Europei - 9 mai

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Astăzi, 9 mai, celebrăm ziua simbolului menit să promoveze unitatea în rândul europenilor.

GEYC a ales să sărbătorească pacea și unitatea prin promovarea evenimentelor destinate Zilei Europei. În acest articol ne propunem să actualizăm constant lista cu evenimentele organizate în această zi în toată țara.

Dacă doriți să fiți la curent cu modurile în care românii celebrează Ziua Europei, urmăriți lista evenimentelor publicată aici!

Iată despre ce este vorba:

  • În TimișoaraZiua Europei va fi marcată prin acţiuni derulate de către Primăria Municipiului Timişoara şi realizate în parteneriat cu Prefectura județului Timiş, Consiliul Judeţean Timiş, Centrul de Informare " Europe Direct" si consulatele statelor membre.
  • Dacă sunteți la Galați, puteți participa la Dezbatere: What is the EU and how does it work?, eveniment care este parte componentă a proiectului “Promotori pentru democraţie europeană” iniţiat de Biroul Parlamentului European în România şi desfăşurat în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), Asociația Pro Democrația (APD) şi Group of the European Youth for Change (GEYC).
  • Primul din seria evenimentelor menționate din București, CULTUREurope - Ziua Europei este organizat de Centrul de Informare Europe Direct (CIED) Bucureşti şi Institutul European din România (IER).
  • La Bacău, Ziua Europei se marchează printr-un flash-mob.
  • O nouă oportunitate pentru cei din București vine de la Primăria Capitalei care serbează 9 Mai - Ziua Europei la București.
  • La București, prietenii de la Casa de Cultură a Stundeților organizează un Training gratuit- Comunicare interculturală în context european unde colega noastră, Adelina, va aborda problema comunicării interculturale și provocările pe care le aduce acest scenariu.
  • La Călărași, Primăria va marca Ziua Europei alături de Muzeul Municipal. Astfel, la Muzeul Municipal vor avea loc principalele evenimente legate de formarea Uniunii Europene, expoziții, iar toate cele 8 școli gimnaziale din Călărași au fost invitate să reprezinte câte o țară a Uniunii Europene.
  • La București, pe 5 mai s-a celebrat în avans Ziua Europei! "Piața Statelor Membre ale UE", eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe, prin Centrul INFOEUROPA, în parcul Cișmigiu din Capitală, în care publicul larg a avut parte de momente artistice, ateliere demonstrative și de creație, precum și alte activități recreative.
  • La Alba Iulia, pe 10 mai are loc un eveniment destinat Zilei Europei. Evenimentul Călătorie în istorie este o demonstrație de reconstituire a unui eveniment istoric, organizată de municipiul Alba Iulia, pe esplanada din apropierea porții IV a cetății bastionare Alba Carolina.
  • La Alba Iulia, pe 11 mai are loc evenimentul Dialog cu cetățenii despre viitorul Europei la Alba Iulia, în Anul Centenarului, cu participarea șefului Reprezentanței Comisiei Europene în România Angela Cristea și a ministrul-delegat pentru afaceri europene Victor Negrescu. Dezbaterea are loc la Principia – Castrul Roman Apulum, piața Cetății, Alba Iulia. Poți participa la dezbatere în direct, prin completarea formularului on-line, sau prin intermediul rețelelor sociale Facebook și Twitter, folosind #EUdialogues și #FutureOfEurope.
  • Tot la Alba Iulia, pe 11 mai are loc Crosul Europei, a V-a ediție, se va desfășura pe o distanță de aproximativ 6 km, în Cetatea Alba Carolina .
  • Între 7 și 11 iunie Ziua Europei se sărbătorește sub forma Festivalului Filmului European, organizat sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene, include o selecție de 64 de filme din 24 de țări și se desfășoară în București și alte 7 orașe din țară. Ediția din București (7 - 13 mai) se desfășoară în următoarele săli: Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Balassi, Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Muzeul Național al Literaturii Române și la Spațiul Public European. O parte dintre proiecții sunt însoțite de întâlniri cu cineaști și actori, concerte, dezbateri și alte evenimente speciale.

    FFE 2018 va continua apoi în următoarele orașele: Galați (11 – 13 mai), Târgu Mureș (18 – 20 mai), Râmnicu Vâlcea (18 – 20 mai), Timișoara (24 – 27 mai), Alba Iulia (25 – 27 mai), Iași (1 – 3 iunie) și Sibiu (1 – 3 iunie).
  • La București, Asociatia Studentilor si Elevilor Basarabeni organizează un flashmob intitulat Ziua Europei în culorile României în parcul Herăstrău, la Monumentele părinților fondatori ai Uniunii Europene.
  • La Călărași,  sărbătorim Ziua Europei 2018-Colegiul Național "Barbu Știrbei" pe 10 mai unde ne bucuram împreună de momente artistice speciale, stiluri culinare europene variate si multe alte surprize.
  • La București, pe 9 mai avem parte și de o paradă! Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București organizează Parada De Ziua Europei - 9 mai 2018 !
  • La Drochia, în Republica Moldova se sărbătorește Ziua Europei  pe 9 mai , eveniment organizat de Secția Cultură Drochia .
  • Pe 9 mai, în Cluj-NapocaADR Nord-Vest, EuropeDirect Transilvania de Nord și Instituția Prefectului - Județul Clujorganizează un eveniment interactiv cu prilejul Zilei Europei intitulat Ziua Europei-9 Mai 2018.
  • La București, pe 9 mai și grădinițele sărbătoresc Ziua Europei. Prin evenimentul Sarbatorim impreuna Ziua Europei! , Gradinita Kluge Kinder propune câteva activități culturale.
  • La Chișinău, Ziua Europei se celebrează datorită Partidului Democrat din Moldova și Tinerii Democraţi prin evenimentul 9 mai – Ziua Europei, Ziua Victoriei. Aici se vor desfășura diferite activități precum fanfară, desene pe asfalt.
  • La București, Ziua Europei este sărbătorită prin artă, mai exact prin teatru! Este vorba de evenimentul Micul Prinț de Ziua Europei desfășurat la Teatrul Stela Popescu.
  • La Dubăsarii Vechi, în Republica Moldova are loc evenimentul Ziua Combatanților și Ziua Europei organizat pe 10 mai de Primăria Dubăsarii Vechi.
  • Tot în Republica Moldova, la Chișinău are loc pe 12 mai evenimentul Ziua Europei alături de IPRE! organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
  • În Chișinău, pe 15 mai are loc Concertul extraordinar dedicat Zilei Europei. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova organizează un concert extraordinar de muzică, cu prilejul Zilei Europei.
  • În Mehedinți, tradițiile românești sunt sărbătorite prin intermediul Zilei Europei. Iubește olăritul de Ziua Europei! organizat de Palatul Culturii Teodor Costescu  se remarcă prin susținerea unor ateliere de lucru, în care copiii vor învăța arta olăritului.
  • În Râmnicu Vâlcea, pe 9 mai are loc ceremonia militară de înălțare a Drapelului României și Drapelului Europei, dedicată Zilei Uniunii Europene. Evenimentul este intitulat Ziua Europei, Ziua Independentei de Stat, Ziua Victoriei.
  • În Iași, Ziua Europei este celebrată în strai popular, în cântec și joc la Casa de Cultură a Studenților din Iași. Evenimentul se numește Spectacol Folcloric dedicat Zilei Europei .
  • În Botoșani, pentru a marca Ziua Europei, Biblioteca Etniilor, secție a Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” Botoșani care promovează cultura și civilizația minorităților din România, își deschide porțile pentru public pe data de 9 mai. Evenimentul se intitulează Ziua Europei-Biblioteca Judeteana " Mihai Eminescu" Botoșani
  • În Piatra Neamț, 9 Mai- Ziua Europei, pictură In Plain-air este evenimentul prin care se celebrează Ziua Europei, organizat de Școala de Artă Piatra Neamț.
  • În Sibiu, Ziua Europei a fost sărbătorită în ritmul muzicii! Europe:Jazz On - concert Adrian Nour de Ziua Europei (Primăvara) este evenimentul organizat de UCIMR. Concertul din 9 mai, „Europe: Jazz On”, va cuprinde standarde jazz create de compozitori europeni și, în oglindă, piese celebre de peste ocean reinterpretate în manieră proprie, în stilul caracteristic Adrian Nour.
  • În Bălți, Republica Moldova are loc evenimentul Ziua Europei la Universitatea de Stat ,, Alecu Russo " din Bălți organizat de Autoguvernarea Studențească a Universității de Stat,,Alecu Russo'' unde va fi celebrată Ziua Europei. #supportmoldova 
  • În Comănești, pentru a sensibiliza cetățenii cu privire la bogăţia identitară şi diversitatea culturală a Europei, Primaria Orasului Comanesti impreuna cu Centrul de Informare Europeana „Europe Direct Valea Trotusului Comanesti” organizeaza in ziua de miercuri, 9 mai - Ziua Europei, o serie de activități.
  • În Focșani, Ateneul Popular „Mr.Gh.Pastia” organizează recitalul în aer liber susţinut de Corul de Cameră Pastorală pentru a sărbători Ziua Europei. Evenimentul se intitulează Corul ce Camera Pastorala, recital de Ziua Europei.
  • În Mehedinți, este organizat evenimentul Lectie deschisa de pictura dedicata Zilei Europei susținut de Palatul Culturii Teodor Costescu.
  • În Turda, are loc Semnificația zilei de 9 mai în istoria României și a Europei organizat de Turda Liberă pe 11 mai.