25 December 2017

De ce iubesc spaniolii Crăciunul?

Crăciunul este o sărbătoare magică pretutindeni, însă Spania are “gustul” ei aparte de Crăciun. Prin excelentă țara sărbătorilor, España reușește să îi încânte pe toți iubitorii de tradiții și obiceiuri de Crăciun.

Potrivit spuselor spaniolilor, perioadă festivă a Crăciunului debutează pe data de 8 decembrie, odată cu Neprihănitei Zămisliri, festival ce are loc în cinstea Fecioarei Măria. În orașul Sevillia, această zi este cunoscută drept “Los Seises” sau „dansul sesarilor”, ce are loc în fiecare an în catedrală fiecărui oraș. Zece băieți din corul catedralei, îmbrăcați în straie festive, încep să joace în fața altarului, în timp ce este cântat un imn. 




A adus cineva vorba despre luminițe? Într-adevăr, de Crăciun, Spania se mândrește cu cele mai de care ornamente. Simbolul consacrat al Crăciunul sunt figurinele ce ilustrează Nașterea Domnului, numite "nacimiento" (naștere) sau "belen" (Betleem). Atât străzile înguste, cât și casele călduroase ale oamenilor sunt luminate de un brad falnic și multe ghirlande de Crăciun.

Prima dată specială pentru sfârșitul de an este 22 decembrie, ziua extragerilor pentru Loteria de Crăciun, la care participă practic toți spaniolii, și care este o ocazie în plus pentru o sărbătoare în plină stradă. Ajunul Crăciunului - ”Nochebuena” este petrecut împreună cu familia, conform unei vechi obicei. Conform tradiției, odată cu lăsarea întunericului, se aprinde o lampă, lângă fiecare fereastră, pentru a lumina figurinele Nașterii Domnului. Masă din Ajun nu se servește mai devreme de oră zece seară. La miezul nopții, spaniolii se îndreaptă către slujbă numită "La Misa Del Gallo" („Messa cocoșului"). Adunările festive continuă până pe data de 28 decembrie, când este sărbătorită ziua Sfinților Inocenți. Deși este o un eveniment ce comemorează o parte dureroasă din istorie, uciderea pruncilor de către regele Irod, spaniolii au găsit un mod hazliu de a sărbători, iar copii se bucură de numeroase jocuri și petreceri. 

Source: www.recetin.com

Că tot am adus vorba de mâncare, de-a lungul și de-a latul Spaniei, în fiecare familie se găsește ”Pavo Trufado de Navidad”- curcan umplut cu trufe. În unele zone ale Spaniei, cum ar fi cea de Nord-Est a Galiției, masă de Crăciun trebuie să conțină friptură din porc de lapte, precum și delicatese ale mării: scoici, răci și crabi. Pe lângă tradiționalele castane prăjite, de Crăciun sunt în mare vogă dulciuri precum marțipanul, ”polvorones” - prăjiturele din făină, unt, zahăr, drojdie și migdale măcinate și Turron-nucă din miere, zahăr, albuș și migdale. 

Ce spuneți? Va încânta Crăciunul în Spania sau nimic nu se compară cu spiritul românesc?
Feliz Navidad!