18 December 2017

Crăciunul pe meleaguri însorite, Cipru

În ciuda faptului că ortodoxia a devenit bizantina, ortodocșii celebrează sărbatorile religioase în mai multe feluri. Am colectat toate acest obiceiuri în acest articol, pentru a vă pregăti într-adevăr pentru un Crăciun tradițional în Cipru.


Când este Crăciunul sărbătorit în Cipru?

Ajunul Crăciunului, pe lângă Paște, este considerată una din cele mai importante sărbători în Cipru. În contrast cu biserica ortodoxă rusească, Crăciunul în Cipru este sărbătorit în mod tradițional pe 25 decembrie. Cele două săptămâni diferență se datorează utilizării calendarului Julian al Republicii China si Noul Julian în cele mai multe biserici ortodoxe. Totuși, esența vacanței nu se schimbă.

Cum se sărbătorește?

De Crăciun toți copiii ciprioți pot fi auziți cântând colinde - “Calanda” și “Bună seara, Magilor” (colinde locale) și “Jingle Bella”, “Kolyada” se sărbătorește cu prăjituri, dulciuri si fructe.

Pe 25 decembrie, ciprioții merg de obicei la biserică și primesc Comunitatea Sfântă. Apoi, cu urări de bine pentru fiecare se întorc acasă pentru a-și petrece vacanța. Comform religiilor cipriote, pășind peste prag cu piciorul drept. Acest lucru le va aduce noroc în anul ce urmează.

Dulciuri specifice Crăciunului în Cipru


Perioada Crăciunului începe următoarea zi și durează până pe 4 ianuarie. O serie de celebrări apare apoi, dintre care una este desigur Revelionul, când ciprioții prepară în mod tradițional Vasilopita, si în loc de Moș Crăciun îl au pe Sfântul Vasile (“ Agios Vasilis”).

Pe 6 ianuarie , când e Crăciunul rusesc , ciprioții sărbătoresc Epifaniile. În aceata zi, copiii își vizitează bunicii, citind mulțumirile lor tradiționale în versuri. 


Masa festivă

Vacanța este precedată de 40 de zile și după ajungerea acasă, după rugăciunile de Crăciun , ciprioții se așează la masa festivă cu toată familia, relaxându-se.  Cele 12 platouri tipice Crăciunului nu se prepară aici , dar în spatele prăjiurilor tradiționale pe care ciprioții le numesc Koulouri, gazdele vor găti curcan sau pui asortat cu orez, nuci, melomakarono și prăjituri cu “kurabe”- prăjituri acoperite cu zahăr pudră, alune coapte și alte nuci.


Bradul de Crăciun
Poinsettia, numită de asemenea “Betleem” și “Crăciunița”- este o floare care înflorește de Crăciun în Cipru și, de obicei, este folosită pentru a decora casa de Crăciun.


Alte obiceiuri si tradiții ale acestei sărbători

Ultimele 12 zile înainte de Crăciun sunt considerate cele mai periculoase, și pentru a proteja casa gazdele vor pune pe ușă o crengiță de măslin sau de busuioc care se agață deasupra ușii și care a fost stropită cu apa sfântă pentru a înlătura spiritele rele.

Dacă vrei să sărbătorești Crăciunul în Cipru, uită de zăpadă și de ger pentru a avea o vacanță de familie călduroasă și însorită, plină de lumină, miracole, și bunătate!

καλά Χριστούγεννα! 

Kalá Christoúgenna!