03 September 2015

"No hate" X 3: formare, implicare, schimb de bune practici

Andreea, Georgiana și Cristina tocmai și-au început Fellowship-ul european pe tema drepturilor omului printr-un program de formare găzduit în Bulgaria. Programul se desfășoară în cadrul unui proiect Erasmus+ ce se va derula pe parcursul anului 2015 incluzând activități locale de diseminare de rezultate și un seminar de schimb de bune practici în Tbilisi, Georgia. 
Programul de Fellowship european este prima inițiativă de acest tip a GEYC și își propune să concerteze eforturile și resursele organizației pe un domeniu prioritar de intervenție - drepturile omului.


Când am aplicat pentru fellowshipul “No hate speech movement, nu am știut că avea să fie cea mai bună decizie pe care am luat-o vara aceasta. Am aplicat la proiect, pentru ca toate trei suntem pasionate de tema care avea să fie abordată, una destul de frumoasă dar si destul de complexă: drepturile omului. Am plecat în Bulgaria fără a avea așteptări mari legate de locație sau de organizare, si deși eram familiarizate cu experiențele internaționale, emoțiile tot ne-au încercat.  De fapt, un amalgam de sentimente te acaparează. Se dezvoltă în tine un microb de care cu greu sau aproape deloc reușești să scapi: acela de a călători, de a cunoaște cât mai multe persoane, de a te descoperi, de a experimenta și apoi de a împărtăși cu ceilalți „magia ta” si a locului. Să pornim la drum.. 
La plecare, în Gara de Nord

Povestea începe de pe peronul Gării de Nord din București, când, alergând prin mulțimea de oameni grabiti, reușim să ajungem la peronul care părea să găzduiască mai degrabă o mocăniță gata de drum, decât un tren care avea o destinație internatională. După ce ne-am asigurat la conductor, că mocănița era de fapt biletul nostru către Sofia și, bineînțeles, după ce ne-am oprit din alergat pentru o scurtă sesiune foto, am ajuns și în vagonul care avea să fie șezământul nostru pentru 10 ore. Cu greu ne-am facut loc în compartimentul care mai găzduia un cuplu de profesori australieni care predau în Londra, o fata din China, care își realiza doctoratul în Franța, și un student german care mergea în Turcia pentru un stagiu Erasmus. Discuțiile, parcă interminabile uneori, au făcut ca timpul să zboare. După o așteptare de 3 ore în gara din Sofia, la care putem adăuga încă 3 ore de călătorit cu masina, ajungem aproape de dimineață în minunatul oraș de munte, Bansko, o faimoasă statiune din Bulgaria, unde ne-am familiarizat cu recunoscutul concept de „no hate speech”, promovat de catre Consiliul Europei. 

Activități de educație nonformală
Am învățat cum să combatem ura, care sunt efectele ei adverse, și câtă greutate au cuvintele în societatea actuală. Printr-o ghidușie a sorții, undeva pe drumul dintre Sofia si Bansko, aflăm ca vom avea o colegă de cameră chiar din Azerbaijan. La ora 4.38 a.m, mogâldeața cu ochi vii pe nume Gunell (Sorina,  în traducere romanească), se ridică brusc din pat. Îi promitem că nu facem zgomot și o rugăm să doarmă în continuare.  Ne zâmbește ștrengăreste, și ne arată cu căldura unei gazde unde găsim halatul și papucii. La ieșirea din duș, ne spune : "Hemishe Temizlidke"- un fel de „să fii mereu proaspat si curat", expresie care în Azerbaijan se spune la fel de des ca "poftă bună".    Într-una dintre seri, nu am scăpat ocazia să o întrebăm despre conflictul mai sus mentionat. Răspunsul ei a venit prompt: „Karabakh  aparține Azerbaijanului, tatăl meu s-a născut acolo! Este indubital al nostru!" Ceva mai târziu, la o discuție politică  în curtea interioră a hotelului,  în apropierea piscinei, participantul din partea Armeniei ne explică cu fervoare istoria conflictului, greșelile monstruoase ale Rusiei și implicarea Turciei  în sustinerea Azerbaijanului, mai mult din motive religioase și pe criterii de limbă, decât din orice altceva. In afară de tematica no hate speech, prezența unor țări cu un trecut conflictual relativ recent au transformat acest proiect  într-o adevărată provocare în cursa se configurare a modului de raportare la ceilalti participanți, dar și într-o șansă remarcabilă de a observa modul in care reușesc să interacționeze participanții sosiți din zone care tradițional au avut sau au ceva de  împărțit. Conflictul dintre Armenia si Azerbaijan, centrat pe teritoriul Nagorno Karabakh, a rezultat dintr-o greșeală strategică a lui Josef Stalin, care și-ar fi dorit sprijinul Turciei pe liniile comuniste și drept urmare a facut cadou această zona Azerbaijanului, mizând pe faptul că atât Turcia, cât și  Azerbaijanul sunt țări musulmane, și ignorând caracterul preponderent armean din zonă. După căderea Uniunii Sovietice, conflictul a fost disputat intens și mediat fără succes de SUA, Rusia, Franța, chiar și de Suedia, diplomații și consultanții lovindu-se de încăpățânarea părților direct implicate.  



Primele zile ale trainingului au fost printre cele mai grele având în vedere că în total au fost 10 țări și 30 de participanți implicați. Cele mai mari obstacole le-am întâlnit în sesiunile care presupuneau lucrul în echipă și dezbaterile pe teme nu foarte ușor de abordat. Aceste obstacole ne-au învățat, însă, că leadership-ul înseamnă mult mai mult decât impunere, că oamenii se raportează la anumite situații sau stări de fapt în funcție de background-ul lor cultural și educațional, si ca așadar trebuie să învățăm să acceptăm că suntem diferiți. Dar cel mai important aspect: am învățat să ne ascultăm. 

No hate
Nu putem uita nici momentele din timpul liber, care au făcut din șederea noastră acolo una de neuitat. Ne-am desfătat cu mâncăruri tradiționale în cadrul nopții culturale si am descoperit cultura bulgărească în urma punerii în scenă a unei nunți tradiționale la care am participat si noi ca actori internationali. O activitate de care ne amintim cu plăcere este Galeria Urii, o expoziție în care noi participanții am prezentat prin imagini și extrase de text diverse stereotipuri, unele amuzante, dar și situatii discriminatorii și diverse discursuri divize din țările noastre. Astfel, am aflat că limba care se vorbește în Macedonia este asemănatoare limbii bulgare, și așa s-a explicat cum de fetele din Macedonia înțelegeau perfect glumele bunicelor bulgare de la seara interculturală.  

Seara interculturală
Moldovenii au amintit de jaful secolului în care reprezentanții rusi din Moldova, și-au dat mana cu cei moldoveni din guvernul lor, și au sustras 1 miliard de euro, profitând de neatenția populației. Georgienii au vorbit despre conflictele entice din Abkhazia, iar o participantă pe jumătate rusoaică, pe jumătate georgiană, a făcut o paralelă la cât de greu i-a fost să își adapteze și rădăcinile rusesti in Georgia, de multe ori suportand violența verbală pe stradă sau în online. Cineva din public a adaugat cu umor... „femeia la volan în Georgia este o maimuță cu Kalashnikov ... dacă mai e și rusoaică are ghinion". De la bulgari am aflat că principalele titluri discriminatorii în presa scrisă sunt adresate turcilor, care au un procentaj destul de mare în populatia Bulgariei, stârnind indignarea unor politicieni instigatori la ură, care doresc ca turcii din Bulgaria să fie „arși de vii”, atrăgând oftatul participanților din Azerbaijan: "our big brother Turkey". 



Galeria Urii a fost urmată de Galeria Iubirii unde am discutat mijloace de contracarare a situațiilor amintite mai sus. Dacă la început, mulți dintre noi nu au știut mai nimic ori știau foarte puține despre ce înseamnă ”hate speech” și care este diferența dintre acesta și libertatea de expresie, în final fiecare echipă a reușit să dezvolte un proiect de campanie împotriva discursului la ură, pe care să îl implementeze în tara de origine în următoarele săptămâni. 
Cum nu puteam sa nu incheiem cu brio un proiect atat de international, am legat prietenii si mai trainice intr-o excursie de o zi in Sofia. Cum nu puteam să nu încheiem cu brio un proiect atât de internațional, am legat prietenii și mai trainice intr-o excursie de o zi in Sofia, iar pe drumul spre casă dintre Sofia si Bucuresti am avut surpriza să călatorim in autocar cu Leandro, un artist digital născut in Cuba, care traieste în Barcelona și este căsătorit cu o rusoaică. Deși era absolut convins că suntem neam de italieni, după ce ne-a auzit căutând buimace numărul scaunelor, nu mică i-a fost surpriza să descopere că suntem de fapt din Romania. Dupa un moment de tăcere, am descoperit că pe lângă binecunoscutul personaj Dracula, Leandro cunoștea pasaje din Eugène Ionesco, știa despre abdicarea regelui Mihai și era interesat de holocaustul evreilor din Romania. Pe un drum uitat de Dumnezeu, am descoperit minunile călătoriilor spontane: când avem aceleași pasiuni, lupta pentru ințelegerea lumii in care trăim se face uneori privind prin aceeași lentilă , indiferent de locul în care ne-am născut. L-am intrebat ..."de ce te-ai decis să vizitezi Balcanii?...." Am citit Kaplan..'The Balkan Ghost's". 

Însă partea cea mai palpitantă abia acum urmează. Aceasta va reprezenta a doua etapă a proiectului, în care tot ceea ce am asimilat în urma trainingului, se va concretiza pe plan local prin organizarea unor diferite activități, care vor avea drept scop informarea câtor mai multe persoane asupra conceptului de ură și diminuarea stereotipurilor. Echipa României a excelat printre celalalte țări în ceea ce privește unitate și dăruire, așadar, suntem sigure că, în ciuda faptului că ne așteaptă multă muncă, vom reuși să aducem un impact pozitiv în România prin proiectul nostru. 


Iar etapa finală, a schimbului de bune practici, va avea loc în Tbilisi, Georgia, unde abia așteptam să ne reunim cu toții: turci, estonieni, bulgari, polonezi și macedoneni, azeri și georgieni, moldoveni și armeni. SEE YOU SOON, GEORGIA!


Articol pregătit de Andreea, Georgiana și Cristina - European Fellows în domeniul drepturilor omului. Pe perioada programului de fellowshop, ele fac parte din echipa GEYC și au acces la resursele organizației pentru a-și crește impactul activităților lor.

Acest proiect este coordonat de către centrul de mobilități al GEYC. Vrei să fii la curent cu oportunitățile noastre și poate chiar să iei parte la următorul proiect? Înscrie-te în Comunitatea GEYC. E gratuit, durează doar 2 minute și ai parte de numeroase oportunități exclusiv pentru membri.