27 May 2022

Analiză chestionar: Cum sună viitorul Europei în mintea unui tânăr?



Dimofte Iassmin studiază Publicitatea în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA, iar prin intermediul acestui chestionar și-a propus să descopere cât mai multe păreri ale tinerilor, preponderent studenți la Comunicare, cu privire la viitorul lor în Europa. Iassmin a structura acest chestionar cu ocazia proiectului EuroChangeMakers, ea fiind nominalizată pentru rolul de euroCM. 

O condiție necesară pentru un viitor mai bun este spiritul civic pe care fiecare cetățean ar trebui să îl exploateze la maximum. Însă, în momente în care se ivește ocazia să abuzăm empatia, multe persoane ezită. De ce? Deseori, tinerii vin cu multe inițiative în ceea ce privește incluziunea socială, egalitatea de gen, măsuri preventive cu privire la actele rasiste, totuși nu mulți le pun în aplicare.

            Spiritul civic nu este despre ceea ce faci, ci despre ceea ce nu faci. În urma unui chestionar intitulat „Cum sună viitorul Europei în mintea ta?”, 9 tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, au răspuns sincer câtorva întrebări adresate.

            56% se consideră persoane implicate în societate, și au apelat la spiritul civic în varii momente, fie că au participat la acțiuni ce privesc donarea bunurilor personale, fie au ajutat persoane ce erau în imposibilitatea de a duce o activitate la final sau chiar s-au implicat în voluntariat în momentul crizei umanitare provocată de război. De asemenea, există persoane ce au contribuit la atragerea atenției publicului cu privire la problematica egalității de gen.

            În urma acestor răspunsuri, au fost încurajați să spună ce schimbări ar face în societate. Astfel, se dorește educarea conceptului de corectitudine, implementarea educației financiare în școli și încurajarea elevilor în ceea ce privește practicarea voluntariatului. De asemenea, s-a punctat și oferirea siguranței în public pentru persoanele vulnerabile, dar și nevoia de transparență dintre instituțiile publice și cetățeni. Ulterior, am făcut apel la imaginația participanților, adresându-le întrebarea „Dacă ai putea să creezi o societate de la 0, însă ținând cont de valorile Uniunii Europene, cum ar fi aceasta?”. Răspunsurile pe care le-am au fost promițătoare, majoritatea dorindu-și o societate mai sigură, mai incluzivă, cu o îmbunătățire a sistemului de învățământ. S-a punctat și interzicerea răspândirii informațiilor false, promovarea unei vieți sustenabile, solidaritatea oamenilor. A fost accentuată și dorința de a oferi mai multă importanță nevoilor și capacităților oamenilor.

            Tinerii au fost întrebați dacă consideră că au un viitor în Europa, dacă oportunitățile sunt suficiente, iar cel mai încurajator răspuns pe care l-am primit a fost legat de existența multor oportunități, în funcție de domeniul fiecăruia, însă este foarte importantă implicarea și dorința de dezvoltare a cetățenilor în obținerea și exploatarea oportunităților oferite. De asemenea, a fost  accentuat un punct slab, și anume, faptul că multe organizații nu acceptă aderarea studenților cu deficit de experiență.

            100% dintre tinerii participanți consideră că schimbarea începe cu fiecare dintre noi, și au identificat câteva minusuri pe care le are societatea, printre care și apatia, dezinteresul, conservatorismul și intoleranța persoanelor cu principii diferite, ura, corupția.

            Am încheiat chestionarul într-o notă curioasă, întrebând participanții dacă s-ar implica mai mult în activități ce susțin incluziunea socială, egalitatea de gen etc, iar 89% dintre aceștia au răspuns pozitiv.