29 May 2022

Cum aducem sustenabilitatea în viața noastră de zi cu zi - Metode de a ajuta mediul înconjurător


În ultimele decenii, schimbările prin care mediul înconjurător a trecut ne-a arătat cât de important este pentru noi să ne oprim o clipă și să reflectăm asupra acestor schimbări. În fiecare zi, oamenii cumpără obiecte neprietenoase cu mediul, de la haine la alimente, la produse cosmetice etc. Toate acestea cumpărate în exces dăunează mediului și duce către risipă. În ultimii ani, oamenii au devenit mai conștienți de acest lucru, punând accent pe nevoia trecerii către un stil de viață mai sustenabil. Prin urmare, se caută măsuri în vederea schimbării comportamentului oamenilor. În cadrul acestui articol vei găsi sfaturi practice ce le vei putea pune în aplicare pentru a avea un mod de viață mai prietenos cu mediul înconjurător. De multe ori toate aceste schimbări pot părea copleșitoare. Este foarte important să înțelegem de ce este nevoie de aceste schimbări și că nu suntem singuri în acest demers. Avem nevoie de modele de bune practici, de persoane ce își dau silința în acest sens și reușesc, precum Alexandra Văsii. Hai să aflăm povestea ei și cum putem trăi mai sustenabil:

Cine este Alexandra Văsii? Spune-mi câteva lucruri despre tine și despre activitatea ta.

Eu sunt Alexandra, sau @go_earthfluence cum mă știe lumea de pe social media. Dacă ar fi să mă descriu în doar câteva cuvinte aș spune că îmi place să creez content și să caut echilibrul și pacea. Sunt content creator & peace seeker cum îmi place mie să spun. :) Ca activitate, jobul meu de zi cu zi, pe scurt, este să ajut pe partea de marketing și comunicare, brandurile prietenoase cu mediul înconjurător. Însă pe lângă asta, fiind atrasă de partea de creare de conținut, de pe la sfârșitul lui 2019 am început proiectul meu online, @go_earthfluence, proiect în cadrul căruia am început să creez conținut despre sustenabilitate și să ofer idei despre cum putem face să fim mai prietenoși cu natura. Practic am început să împărtășesc cu oamenii din online atât lucrurile pe care le învăț sau le știu, cât și lucrurile pe care le fac eu în drumul meu către o viață cu cât mai puțină risipă.

În 2020 am început să cochetez și cu ideea de podcast. Nu mai încercasem și eram foarte curioasă de tot acest proces de creare de content audio. Așa că în iulie 2020 am lansat și podcastul Jurnalul meu verde, care este un podcast despre viață și ecologie. În Jurnalul meu verde vorbesc atât despre acțiunile pe care le fac pentru a avea un trai mai prietenos cu mediul înconjurător, despre subiecte precum zero waste, ecologie și orice mai este legat de sustenabilitate, dar și despre psihologia din spatele acțiunilor noastre și cum este implicat creierul în această poveste (de ce risipim, de ce refuzăm să dezbatem, manipularea pentru a cumpăra mai mult, etc.). Iar din când în când, public și episoade tip interviu cu oamenii pe care îi mai întâlnesc pe parcurs și cu care discut în general despre experiența lor privind un trai mai prietenos cu natura. Practic am încercat să combin în acest podcast, după cum i-am dat și numele, cam toate subiectele de interes pentru mine din viața de zi cu zi. Să fie ca un jurnal al lucrurilor pe care le învăț, le trăiesc, le experimentez, le gândesc dar și al discuțiilor despre un trai mai eco-friendly cu oamenii pe care îi întâlnesc. Mă bucur că Jurnalul meu verde este primul podcast din România care tratează acest mix de subiecte și care este activ și astăzi. Până acum sunt peste 80 de episoade care sunt disponibile pe Spotify, Anchor.fm, Google podcasts, Apple podcasts, etc.

Când ți-ai dat seama că acțiunile tale pot contribui la un mediu înconjurător mai bun?

La sfârșitul lui 2019 am decis să încep să scriu pe blog despre subiecte legate de sustenabilitate, experiența mea în a fi mai eco și altele din zona aceasta, însă încă nu conștientizasem impactul pe care îl pot avea acțiunile mele individuale. Întâmplarea face că la scurt timp după ce am început să scriu, compania pentru care lucram la momentul respectiv m-a rugat să fac parte din echipa responsabilă de transformarea biroului într-un birou mai eco-friendly. M-au invitat în echipă probabil și pentru că începusem să vorbesc destul de mult cu colegii pe tot felul de subiecte din zona de sustenabilitate (asta datorită blogului). Am acceptat, ne-am pus pe treabă și ideea este că am și reușit să schimbăm multe în birou. Iar acesta cred că a fost momentul în care mi-am dat seama că pot influența lucrurile din jurul meu. Că în momentul în care începi să te implici, lucrurile încep să curgă în mod natural în direcția respectivă și te poți implica și mai mult. Este ca un bulgăre pe care dacă începi să-l împingi, acesta începe să se rostogolească și îl poți împinge mult mai ușor. Gesturile noastre contează indiferent cât de mici sunt: citim o carte, scriem un articol, facem o postare pe Instagram, purtăm o conversație relaxată cu colegii sau prietenii, punem un afiș despre cum și ce se colectează selectiv, etc. Toate acestea contribuie la un mediu înconjurător mai bun și inspiră și alți oameni să facă la rândul lor ceva pentru o lume mai bună și mai curată. E drept, nu vom reuși să mobilizăm pe toată lumea, dar merită să facem ce credem că este bine, să fim împăcați cu cine suntem noi de fapt și să nu trăim într-o continuă frustrare.

Îți mai amintești care a fost primul lucru pe care l-ai schimbat pentru a avea un mod de viață mai sustenabil? Cum a fost această schimbare pentru tine? A fost dificil?

Sunt multe lucruri pe care am început să le practic fără să fiu conștientă că acestea mă ajută să am un trai cu mai puțină risipă. Dar cred că printre primele schimbări a fost clasica sacoșă de cumpărături. Îmi părea rău să văd cât plastic se adună și stă degeaba în sertar. Însă deși știam că sunt o grămadă de sacoșe acasă, nu-mi puneam mereu una în geantă să o am cu mine. Pur și simplu uităm. Așa că am început să fiu mai atentă și să mă asigur că am întotdeauna o sacoșă cât de mică în fiecare geantă. Acum nu mai am astfel de probleme. Dar asta și pentru că am început să fiu mult mai organizată, în sensul că merg la cumpărături o dată pe săptămână. Practic îmi pregătesc meniul pentru toată săptămâna, îmi pun în note în telefon ce și când trebuie să gătesc în săptămâna respectivă, fac lista (am grijă să includ inclusiv gustări și pofte) și merg la cumpărături. Cu ocazia asta nu doar că risipa alimentară s-a redus extrem de mult, dar foarte rar se întâmplă să mai am nevoie de ceva pe parcursul săptămânii. Așa că nu mai trebuie să fiu atentă la sacoșă, iar dacă am nevoie de ceva, oricum de obicei acel produs sigur încape în geantă sau pot ține în mână până acasă. Nu aș putea spune că a fost ușor sau greu. Știu doar că a fost o schimbare care a evoluat pe parcurs în ceva ce îmi doream, și anume să nu mai cumpăr pungi de plastic.

Spune-ne 3 schimbări care au dus către un mod de viață mai sustenabil pe care le-ai făcut și la care nu ai renunța?

Prima ar fi, cum spuneam și mai sus, planificarea meselor. Asta m-a ajutat să reduc risipa alimentară considerabil pentru că știu exact ce trebuie să cumpăr și cât să cumpăr pentru toată săptămâna. Pentru două ore pe săptămână dedicate strict pentru planificarea meselor și cumpărături, am liniște tot restul săptămânii. Așa că nu m-aș mai întoarce la cum făceam înainte, când trebuia să mă gândesc în fiecare zi sau la fiecare două zile ce vreau să mănânc și să mai și pierd vremea să merg la cumpărături când pot merge în schimb în parc să citesc sau să mă relaxez. Pare mult când te gândești că petreci două ore pentru planificare și cumpărături, dar chiar se salvează timp așa și îmi pare rău că nu am început de mai demult să fac asta. A doua este aceea de a cumpăra doar când am nevoie de ceva (când se strică și nu poate fi reparat, când un produs se termină și trebuie să-l înlocuiesc, etc.). Treaba asta a început ca o provocare pentru mine, să văd cât pot sta fără să cumpăr în fiecare lună haine, cosmetice, cărți și așa mai departe. Acum am luni în care cumpăr doar mâncare și nimic altceva, nu mai pierd vremea la plimbări prin magazine și cumpărături sub impuls emoțional. Nu am mai cumpărat haine de aproape doi ani (am cumpărat un singur lucru în tot acest timp), citesc și în format digital (mai ales cărți pe care nu le-aș vrea în biblioteca mea) și tot așa. Și a treia schimbare la care nu aș renunța, sunt chiloții menstruali reutilizabili. Nu spun mai multe, dacă sunteți interesați găsiți pe canalul meu de YouTube un review cu experiența și părerea mea despre aceștia. Însă atât o să spun: nu am crezut că menstruația poate fi o experiență mai plăcută și mai confortabilă, până să încerc această variantă!

Îți urmărim contul de Instagram și am văzut că în prezent locuiești în Praga. Conform 2018 Environmental Performance Index, Cehia se află pe locul 33 în topul celor mai Green țări iar România se află pe locul 45. Cât de importantă crezi că este susținerea societății și a statului în ceea ce privește un mod de viață sustenabil și mai prietenos cu mediul ? Faptul că te afli într-o țară mai atentă cu mediul te-a ajutat în acțiunile tale?

În Praga clar îmi este mult mai ușor să fiu mai responsabilă față de mediul înconjurător decât în București. De exemplu dacă vorbim despre reciclare, aici doar trebuie să am eu în casă mici coșuri de gunoi pe culori să mă ajute să colectez selectiv, iar când se umple coșurile, cobor la colțul blocului, iar acolo am tomberoanele dedicate pentru mai multe categorii: plastic, hârtie și carton, metal, sticlă, ambalaje tetra pack, ulei alimentar uzat, haine pentru donații, deșeuri menajere. Însă în București, când m-am apucat să colectez selectiv și să duc ambalaje la reciclat, aveam un pic mai departe de blocul unde locuiam doar două tomberoane, unul pentru hârtie și unul pentru plastic și mai departe în intersecție un tomberon pentru metal. Însă etichetele de pe tomberoane erau rupte, incomplete, website-ul tipărit pe acestea nu funcționa așa că realitatea a fost că nu am știut exact ce și cum trebuie să fac. Nu am știut ce se colectează și cum. Însă chiar și așa, am găsit soluții și am învățat singură. Locuitul în Praga mi-a făcut însă doar munca mai ușoară și îmi este mai confortabil să colectez selectiv. Spun asta pentru că am înțeles că dacă nu vrei, nu faci, chiar și aici unde este o infrastructură pusă la punct. Nu vede nimeni ce ai tu în sacul de gunoi negru. Chiar și aici mai văd de exemplu, când mă duc la gunoiul menajer, ambalaje care ar fi putut fi puse la reciclat însă care nu au fost puse. Aici am realizat faptul că degeaba avem poate sub nasul nostru soluții perfecte, dacă noi nu le folosim. De aceea cred că cel mai eficient este să ne schimbăm noi mentalitatea noastră și să vrem noi să facem ceva, înainte să așteptăm de la alții să facă primii. Iar ideal, desigur, ar fi să lucrăm împreună și nu să nu așteptăm unii de la alții să facă celălalt. Să-și facă fiecare partea lui: autoritățile să se ocupe de infrastructură, să pună informații la dispoziție și să tragă la răspundere companiile, în special marile companii și marii poluatori. Companiile să se implice mai mult și cu impact pozitiv real asupra comunităților și să renunțe la greenwashing. Iar noi, oamenii de rând să ne implicăm în problemele comunității, să vorbim mai mult despre problemele ce țin de mediul înconjurător și să ne schimbăm felul în care consumăm și ceea ce consumăm.

Ce sfat le oferi tinerilor care își doresc să ajute mediul înconjurător dar încă nu au curajul să facă schimbări în acest sens?

Cred că primul lucru pe care ar trebui să-l facem este să găsim propriul ‚de ce’. După ce ne este clar în mintea noastră de ce vrem să facem anumite schimbări, abia atunci ar trebui să începem. Iar dacă începem, lucrurile evoluează. Apoi să începem cu pași mici și schimbări realizabile care au impact asupra propriei persoane, în sensul că nu începem direct prin a convinge familia să recicleze sau să renunțăm complet la plastic într-o săptămână. Ideal este să începem cu lucruri foarte mici pentru că așa o să ne și ținem de ele. Noi încercăm practic să schimbăm niște obiceiuri formate deja în mai mulți ani, așa că este destul de greu să le schimbăm rapid sau dacă nu suntem suficient de motivați ori sunt obiective foarte greu de îndeplinit. Iar aici este foarte important de precizat și faptul că pentru fiecare dintre noi, ușor sau greu poate să însemne cu totul altceva, pentru că suntem diferiți. Așa că trebuie să ne asigurăm că începem cu lucruri ușoare pentru noi nu pentru alții. Iar alt lucru pe care ar trebui să-l facem este să ne documentăm (din mai multe surse și diverse, cu opinii diferite), să citim și să ne înconjurăm de oameni cu care rezonăm sau de la care putem să ne inspirăm. Curajul vine pe parcurs și mai ales atunci când vedem că nu suntem singuri, că mai sunt și alții ca noi și că aparținem unui grup. :)


Unde o mai putem găsi pe Alexandra?

Acesta este o scurtă parte a poveștii Alexandrei. Această poveste poate fi începutul motivării tale pentru a-ți schimba stilul de viață către unul mai prietenos cu mediul înconjurător.

Pentru a încuraja acest lucru am pregătit pentru tine câteva sfaturi ce te pot ajuta să începi această schimbare:

Folosește mai puțin plastic! Înlocuiește clasica “pungă cu pungi” cu câteva sacoșe din pânză. Sunt mai chic, mai durabile și mult mai prietenoase cu mediul înconjurător. De multe ori observăm la cumpărături legume sau fructe ambalate în plastic. Alege legume sau fructe fără ambalaj sau folosește pungi reutilizabile la cumpărarea acestora.
Planifică înainte de a cumpăra! De multe ori mergem la cumpărături și achiziționăm produse într-un mod impulsiv. Este important să ne organizăm cumpărăturile, acest lucru este mai sustenabil și ne ajută și din punct de vedere financiar. Așa cum spunea Alexandra, în felul acesta poți evita risipa alimentară și poți salva timp. Alt lucru important pe care-l poți face este de a achiziționa lucruri doar atunci când este necesar. Fie că vine vorba de haine sau de obiecte de uz casnic, încercă să vezi dacă acel lucru se poate repara și apoi înlocuiește-l dacă este nevoie.
Încearcă produse care sunt prietenoase cu natura! Acordă mai multă importanță alegerii produselor pe care le folosești. Este important ca acestea să fie prietenoase cu mediul sau cel puțin să se poată recicla. O schimbare ușoară, practică și naturală este înlocuirea buretelui de baie cu un burete din lufă. În felul acesta folosești ceva natural, mai prietenos cu mediul și cu corpul tău.
Oferă mai multă atenție consumului de energie! Este important să acorzi o atenție sporită utilizării resurselor, fie că vorbim despre consumul de apă sau de energie electrică. Atunci când te speli pe dinți nu este necesar să lași apa pornită dacă nu ai nevoie de ea. Scoate încărcătorul din priză dacă nu-l mai folosești! Acesta consumă energie chiar dacă nu alimentează telefonul, laptopul etc. Acestea sunt două gesturi mici care pot face diferența și te pot ajuta să te bucuri de un stil de viață mai sustenabil.
Fiecare gest contează! Nu este nevoie să începi cu schimbări mari. Trecerea către un stil de viață mai sustenabil trebuie să fie ușoară, la îndemână și să înțelegi de ce faci asta. Poți începe cu sfaturile de mai sus sau poți începe prin căutarea de inspirații precum este Alexandra. Poți începe prin a fi mai conștient de alegerile tale când vine vorba de cumpărături sau poți începe prin a petrece 10 minute în natură în fiecare zi. Tu alegi cum să începi! Important este să continui și să înțelegi că gesturile mici făcute de un număr mare de oameni ajung să schimbe lumea!

Sustenabilitatea este unul dintre cele patru portofolii tematice ale GEYC. În postarea de mai jos, poți găsi mai multe sfaturi dezvoltare în cadrul proiectului "Eco Echo" (Erasmus+, 2021-1-RO01-KA151-YOU-000005219).
De-a lungul timpului, GEYC a promovat atenția către mediul înconjurător prin diferite inițiative și proiecte, precum:
  • Green Cities of YOUth;
  • Our food, our future;
  • Youth Act for Sustainability;
  • SMART-Y: Youth Together for Green and Sustainable European Rural Territories etc.
Puteți afla mai multe despre acestea în:

Portofoliul de Sustenabilitate


Articolul a fost pregătit de colega noastră Antonela Dima, ca un follow-up al participării sale la proiectul Eco Echo.