05 September 2017

„Aventura #EFYL: 11 zile în paradisul Insulelor Canare” - Job Shadowing EFYL

După cum ați aflat, calătoria EFYL a continuat şi după BootCamp-ul ce a avut loc la Bucureşti, cu componenta de job shadowing într-o locaţie inedită! Astfel, 10 tineri entuziaşti şi iscusiți în frunte cu 2 lideri autentici, au pornit în data de 11 august într-o călătorie cu multe peripeții şi multe activităţi, dar plină de lecţii importante şi de momente A-H-A!



Curioși din fire, GEYCuleții aspiranți și mentorii acestora s-au întâlnit la Aeroportul Otopeni şi s-au îndreptat către Insula Fuerteventura, cu o escală de o noapte în Madrid, timp în care am reuşit să ne bucurăm de dinamismul şi de unicitatea oraşului. 

Ajunşi în Fuerteventura, insulă cunoscută în timpurile antice sub denumirea de Insula Fericirii, am fost vrăjiţi de peisaj şi de frumuseţea oceanului de cristal, de plajele cu nisip fin și dunele amețitoare ale celebrei plaje Corralejo. Nu se pot descrie în cuvinte sentimentele pe care le-am avut în momentul în care am zărit pe o parte dunele imense de nisip, de o culoare deschisă, iar pe partea opusă Oceanul Atlantic, cu nuanţele sale deosebite de albastru-turcoaz. Palmierii luxurianți, precum și bucătaria tradițională din Insulele Canare testată în Corralejo, şi nu numai, au întregit tabloul multicultural al acestui arhipelag. O parte dintre participanți, mai aventurieri din fire, s-au încumetat să ajungă și la Barranco Encantado, niște formațiuni asemănătoare canioanelor din SUA.

După un zbor de numai 25 de minute și un drum plin de peripeții pe serpentinele din Santa Lucía de Tirajana din Gran Canaria ce ofereau peisaje ce taie răsuflarea celor ce se încumetau să le treacă, grupul a ajuns fericit dar obosit în Santa Lucía, locul de desfășuare al proiectului "Youth, Power and Future". Împreună cu tinerii din Suedia, tineri selectați de către Sdf Askim-Frölunda-Högsbo, şi de tinerii din Spania, proiectul desfășurat de organizația Jiribillas 3.0 promitea 7 zile în care particpanții au oportunitatea de a afla mai multe despre așezările rurale, precum și despre cum anume pot să faciliteze diminuarea diferențelor dintre aşezările de la sat și cele de la oraș. 

Activitățile diverse de învăţare non-formală şi cele de cunoaştere, au favorizat dinamica grupului şi au fost precedate de sesiunea despre certificatul YouthPass. Pe parcursul proiectului, tinerii români au avut șansa de a disemina participanților avantajele proiectelor de tip Erasmus + şi a celorlalte propuse atât de Comisia Europeană, cât și de Uniunea Europeană.



Un alt focus al proiectului a constat în a învăţa cum să empatizăm cu tineri de diverse vârste şi cu diferite experienţe, să-i implicam în activităţi distractive pe localnici, participarea tinerilor din zonele rurale şi prezentarea mediului rural celor ce provin din zone urbane, creând astfel o coeziune între cele două zone. În acest sens, au fost organizate două evenimente de incluziune, ce au avut ca scop şi celebrarea Zilei Internaționale a Tineretului. În cadrul primului eveniment, am reușit să creăm o zi memorabilă pentru sufletele tinere din satul care ne-a găzduit – cu o petrecere reușită cu tobogan gonflabil, jocuri multicultutale și dans în spumă. 



Pentru cel de-al doilea eveniment, am avut mai mult efort de depus, deoarece toți tinerii ce au participat au conlucrat, au trecut peste barierele lingvistice și au redactat o declarație menită să abordeze şi să sublinieze importanţa a 4 teme importante: 

angajabilitatea tinerilor, drepturile omului, pacea în Europa precum și situația imigranților. De asemenea, s-au prezentat instrumentele cunoscute de către participanţi existente la nivelul U.E pentru a ajuta la dezvoltarea acestor sectoare, alături de câteva recomandări de îmbunătăţire.


Evenimentul nefericit ce a lovit Barcelona şi întreaga Spania, și-a lăsat amprenta asupra discursului, ultimul paragraf sublinind faptul că doar împreună putem să combatem şi să trecem peste aceste incidente ce au ca scop răspândirea fricii și a terorii. 

Personal, acest moment a fost foarte emoționant pentru mine, în special deoarece soarta a decis ca eu să fiu cea care citeşte această declarație în limba engleză în fața tinerilor aflați în parcul de aventură în care se desfășura evenimentul de celebrare. Să fii vocea tinerilor ce au analizat și au căutat modul oportun de a transmite un mesaj motivațional şi de impact, nu e un lucru ușor. – Maria Mădălina Ifrim

Pe lângă serile culturale menite să determine participanții să exploreze cultura celor trei popoare participante, stereotipurile pe care alții le cred despre fiecare dintre țari au fost făcute cunoscute şi au fost demontate printr-o metodă inovativă, distractivă şi pozitivă, prin realizarea unor scurt-metraje. 





De asemenea, proiectul ne-a permis să înțelegem mai bine munca unor meșteșugari tradiţionali locali sau să aflăm cum este să te afli de cealaltă parte a sticlei, în încercarea de a filma un spot publicitar. O altă activitate care le-a fost de folos tinerilor prezenţi în cadrul proiectului, a fost aceea de a împărtăşi din propriile experienţe şi de a-i îndemna pe cei mai novice, să participe activ la programele Erasmus + şi totodată să înţeleagă importanţa acestor activităţi în procesul de dezvoltare personală şi profesională. 



Unii dintre noi au (re)învățat să învețe şi să se descopere, lucru care cu certitudine că ne va fi util în viitor. Cu toate acestea, poate că cel mai important pentru GEYCuleții din echipa #EFYL a fost experiența în sine, una de neuitat, ce i-a pregătit pentru următoarea etapă a călătoriei lor, practica!