18 June 2016

Educație nonformală în lumea lui Harry Potter

Luna iunie nu este doar luna examenelor, ci și a noilor experiențe. Alina și Alexandra au fost împreună la proiectul "Community development intergenerational dialogue" ce a avut loc în Flaxley (Gloucestershire), UK între 31.05-08.06.2016, să vedem cu ce impresii au venit de acolo.


A fost prima dată când am participat la un proiect Erasmus+ de mobilitate. La început, nu știam la ce să mă astept, mai ales ținând cont de faptul că nu-i cunoșteam deloc pe ceilalți doi participanți. Stabilisem până la urmă să ne întâlnim direct la aeroport în ziua plecării. În parte și pentru că toți eram ocupați în perioada respectivă și nu prea găseam disponibilitatea pentru a ne vedea înainte, dar și pentru că nu toți eram din București. Cumva, începusem să regret alegerea de a mă înscrie la acest proiect. Aveam alte lucruri de făcut, lucruri mai importante - mă gândeam eu atunci- și cum oare mi-o fi dat prin cap să plec atâta timp (12 zile, dacă adăugam și cele 3 zile în plus luate pentru a vizita Londra) în plină perioadă de lucru cu două persoane complet necunoscute? Aveam rapoarte și eseuri de scris, urma să ma mut într-un apartament nou peste câteva săptămâni etc. Așa gândeam înainte să plec…dar acum îmi dau seama că a fost una dintre cele mai interesante experiențe prin care am trecut și cu siguranță nu regret absolut deloc plecarea (cu toate că în momentul de față scriu în paralel acest articol, un eseu și un raport!). Nu regret deoarece am cunoscut oameni minunați (și din România, dar și străini), pentru că am avut parte de un tip de educație care m-a făcut să reconsider felul în care interacționez cu ceilalți, dar și pentru că timp de 8 zile am locuit într-o zonă minunată, un paradis în miniatură unde am putut să meditez, să mă relaxez și să mă simt una cu natura. La Asha Centre se întâmplă lucruri extraordinare și le mulțumesc celor de la GEYC că mi-au permis să aflu despre acest loc unic.

Alina Ciobotaru - Reprezentant Comunitatea GEYC



Atât fotografiile superbe de pe site (ashacentre.org) cât şi descrierea organizaţiei mi-au atras atenţia încă dinainte de a pleca la acest curs. În realitate locul este mult mai frumos, o adevărată oază de linişte şi de comuniune cu natura (voluntarii organizatiei reciclează totul, se ocupă cu grădinaritul şi au grijă de o superba gradina cu trandafiri ce au înflorit chiar în timpul în care am fost noi acolo!). Aflată în mijlocul unei păduri, lângă un pârâu, casa veche a fost transformată în locul perfect pentru activitaăţi de educaţie non-formală. Subiectul cursului urmat de noi a fost centrat pe comunicarea dintre generaţii şi într-adevăr, vârstele participanţilor la proiect au variat între 18 şi peste 70 ani. În timpul liber am vizitat oraşul Gloucester unde am fost impresionaţi de catedrala superbă din centru, loc unde am aflat că au fost filmate scene din filmele cu Harry Potter! Vizita la orăşelul Grange ne-a arătat un exemplu de comunitate formată pentru a ajuta persoane cu diverse dizabilităţi, loc aceştia lucrează împreună în grădină, în atelierul de ceramică şi în brutărie. A fost o săptămână foarte frumoasă în care am râs mult, am învăţat lucruri noi şi am cunoscut mulţi oameni minunaţi de prin toate colţurile Europei şi ale lumii!

Sunt foarte încântată că am avut oportunitatea de a descoperi acest loc cu ajutorul GEYC şi recomand tuturor să încerce o experienţă de training course.

Alexandra Trăistaru - Reprezentant Comunitatea GEYC

Dacă și tu vrei să participi la astfel de proiecte, te invităm sa consulți lista noastră cu apeluri dechise de aici.