WAVE 2 este un proiect Erasmus+ care s-a desfășurat în Portugalia, la câțiva kilometrii de Aveiro, mai exact în localitatea Sao Jacinto, o comunitate de aproximativ 1000 de locuitori. Astfel, schimbul de tineri a reușit să adune 35 de participanți din 7 țări diferite și să îi învețe cum pot avea un stil de viață mai sănătos. Eu am avut norocul să fiu unul dintre participanți.
Cu toate că la început totul părea atât de exotic, de la însuși numele țării, la vecinătatea Oceanului Atlantic, la faimoasele valuri ce îl străbat, proiectul WAVE a reușit să ne capteze atenția nu doar prin frumusețea locului și naturalețea lui, ci și prin organizarea riguroasă și complexă a acestuia.
Alegerea desfășurării proiectului nu cred că a fost întâmplătoare. Timp de 10 zile am locuit într-o pădure, în câteva căbănuțe de lemn. Între timp, ne-am făcut și "prieteni noi", așa cum au declarat unii dintre participanți: fie o furnică, fie o reptilă mică și firavă. Așadar, tema proiectului s-a potrivit tocmai bine cu mediul natural, pe care, să recunoaștem, noi orășenii îl uităm deseori.
Zece zile, cât timp a durat proiectul, oraganizatorii au desfășurat o mulțime de activități. De la cursuri precum "Eating the rainbow", în care discutam despre beneficiile unui regim alimentar sănatos, la lecții referitoare la ecologie, vizionare de documentare (emoționante până la lacrimi!), la jocuri și activități sportive sau de cunoaștere a comunității în care noi ne aflam. Am avut ocazia să facem echilibristică, să vâslim canoe, să facem surf, să jucăm freesby sau să dansăm dansul pinguinului pe feribot (sport intens, aș putea spune).
De asemenea, unul dintre scopurile proiectului a fost acela de a descoperi localitatea Sao Jacinto și cu siguranță am reușit acest lucru, atunci când într-una dintre după-amieze am fost nevoiți să interacționăm cu locuitorii comunității (fără a cunoaște portugheza!), atunci când am vizitat o grădiniță, respectiv un centru pentru ajutorarea bătrânilor și când am petrecut momente impresionante, sau, de ce nu, când mergeam în fiecare zi la barul de lângă plajă și vorbeam cu barmanul, cu care de altfel am rămas în relații foarte bune (am primit un friend request pe Facebook!).
Cumva, toate aceste activități ne-au apropiat, am legat prietenii, ne-au ajutat să înțelegem și alte culturi, alte puncte de vedere, alte soluții la rezolvarea unor probleme. În ziua nr. 8 am avut parte de o după-amiază liberă, iar unii dintre noi am vizitat orașul Aveiro.
Fiind primul proiect la care am participat, am trăit totul "până la ultima picătură". Cu toate că după fiecare excursie desfășurată "undeva departe" revin acasă cu o minte ceva mai odihnită și cu mult optimism, de data aceasta locul, oamenii, activitățile pe care le-am avut, mi-au redat o altă stare; acea stare de tinerețe, de sete de viață, de aventură, de explorare, de "am doar 24 de ani și vreau să văd, să simt, să cunosc cât mai mult din lumea asta atât de frumoasă!"
Credeți că mai are rost să vă spun "a meritat?!" Mergeți la WAVE 3 și anul viitor povestim la o cafea "ce fain o fost!".
Acest articol este scris de Ana-Maria Matei, unul dintre participanții care au reprezentat România și GEYC la proiectul Erasmus+ „WAVE 2”, desfășurat în Portugalia de către organizația Agora Aveiro. Îți dorești și tu o astfel de aventură? Alătură-te comunității GEYC și vei fi primul care află despre astfel de oportunități.