Viitorul acțiunii climatice: Evenimentul anual al Pactului Climatic European în România

Pe data de 7 februarie a avut loc Evenimentul Anual al Pactului climatic European la Reprezentanţa Comisiei Europene din România, unde peste 60 de ambasadori și ambasadoare, parteneri, reprezentanți ai Europe Direct, organizații oficiale partenere ale Pactului Climatic European, precum Ateliere Fără Frontiere, agenția de PR DC Communications, alături de alți stakeholderi din domeniile educației, științei, cercetării și mass-media, au reflectat asupra viitorului acțiunii climatice în România.

Evenimentul a fost deschis de un panel inspirațional, unde speakers cu experiențe diverse în domeniul climei, ecologiei și educației ne-au oferit perspective valoroase, contribuțiile fiind ale Elenei Alexandra Miron, Roxana Bojariu, Cristina Bîcîlă, Lavinia Andrei și Andra Dobre.

Scopul acestui eveniment a fost să depășim perspectiva pe termen scurt și să analizăm, dintr-un unghi mai larg, viitorul acțiunii climatice. S-a folosit metoda analizei morfologice, un instrument recunoscut la nivel global pentru explorarea scenariilor de evoluție a diverselor sisteme.

Variabilele analizate pentru viitorul acțiunii climatice în următorii 10 ani au inclus:

  • Educația
  • Relația cu natura
  • Geopolitica
  • Energia
  • Sistemele de finanțare
  • Modelele de producție și consum
  • Drepturile și echitatea
  • Consum și producție

Aceste teme au fost dezbătute retrospectiv și prospectiv în grupuri moderate de ambasadorii și partenerii Pactului Climatic. Una dintre ideile centrale asupra căreia am reflectat în tot procesul a fost faptul că viitorul nu este predestinat, ci este un proiect care se construiește prin acțiunile noastre. Mai mult, acțiunea colectivă este cheia pentru schimbări reale și de impact.

La finalul atelierului, s-au conturat mai multe inițiative. Sperăm ca acestea să prindă formă în viitorul apropiat!

Proiectul Sustainable NGOs își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la schimbările climatice și provocările de mediu, în conformitate cu cadrele strategice europene și globale, în sectorul tineretului. Scopul său este de a împuternici sectorul tineretului pentru acțiuni durabile și de a facilita tranziția verde prin îmbunătățirea competențelor de mediu ale tinerilor și lucrătorilor de tineret. Finanțat prin: Erasmus+ KA220 Parteneriate pentru Cooperare. ID proiect: 2022-2-SI02-KA220-YOU-000094226


Credite foto: Lavinia Cioaca

Our news

See all news

GEYC - Group of the European Youth for Change

Organisation in Special consultative status with the United Nations - Economic and Social Council since 2023.

All rights reserved • 2010-2025