12 April 2022

Be Active. Participate!


Scopul proiectului


Cursul de formare "Be Active. Participate” a adus împreună 23 de tineri din Spania, Italia, Romania, Croatia, Polonia, Portugalia si Estonia, în Kolín, Republica Cehă pentru a învăța despre implicarea tinerilor în domeniul politic, precum și despre cum pot aceștia produce schimbări la nivel local.

Obiectivele atinse în cadrul acestui curs au fost:
• Promovarea participării tinerilor în mediul politic precum și o înțelegere mai bună asupra variatelor ideologii politice
• Însușirea unor unelte de rezolvare cum ar fi problem/solution tree, powergraph și pillars of support
• Discuții pe marginea conflictului social, studierea Cartei Drepturilor Fundamentale și analizarea normelor europene
• Pregătirea și întocmirea unor proiecte de lege
• Cunoștințe despre retorică și persuasiune
• Procesul de Advocacy (susținerea/promovarea unui anumit subiect) și cum se face lobby-ul.


Cum s-a desfășurat proiectul?


De la degustat mâncăruri și băuturi tradiționale, până la a ne învăța unii pe alții fraze și expresii în limbile materne, am avut plăcerea să petrecem aceste 8 zile cu oameni extraordinari, doritori să învețe și să se implice în comunitate. Așa cum de multe ori am auzit, oamenii fac proiectul. Acolo unde participanții, organizatorii și trainerii au un interes comun – cel de învățare și cunoaștere, un proiect nu are cum să iasă decât bine.

Partea cea mai bună la aceste experiențe este că pe lângă cunoștințele și informațiile acumulate, pleci acasă cu 20-25 de noi prietenii. Unele vor ține peste ani și o să vă revedeți probabil într-un cu totul alt context, iar altele vor rămâne doar în mediul online, cu un like la o poză pe Insta, un mesaj din când în când și amintirile rămase în urma proiectului.

Un prilej bun de cunoaștere între noi au fost plimbările de dimineață, unde în fiecare zi mergeam la pas cu o persoană nouă, cu care poate nu avusesem încă ocazia să facem schimb de idei. Pornind de la o întrebare de bază, stârneam discuții atât despre implicarea noastră ca tineri activiști în mediul politic, dar și despre noi ca persoane, ce anume ne motivează să schimbăm lucrurile în bine.

Metode de învățare


Trainerii au făcut ca toate activitățile să fie interactive, de la energizere între sesiuni, până la a ne implica activ în timpul activităților. Pe lângă asta, lucrul în echipă a fost la ordinea zilei. Genul ăsta de proiecte este prilejul perfect să iți testezi abilitățile de lucru în echipă, răbdarea și cooperarea. Dar nu doar atât: o să înveți multe lucruri despre tine prin interacțiunea cu persoane total diferite. Vei învăța ce este empatia, cum să te raportezi la un grup complex de oameni, cum să împarți spațiul tău cu alte 3 sau 4 persoane și cum să te implici activ pe parcursul proiectului.

Am avut ocazia să explorăm frumosul orășel Kolin, dar și grandioasa Praga. Am avut grijă să imortalizăm frumusețea orașului cu aer burghez, și să degustăm faimoasa bere locală.

În final, ce vrem să transmitem este că pentru orice tânăr care vrea să se dezvolte la nivel personal cât și personal, care vrea sa cunoască tineri cu aceleași interese din alte colțuri ale lumii, care vrea să viziteze locuri noi și să se implice activ în comunitate, proiectele Erasmus+ sunt o oportunitate ce nu trebuie ratată.

Tu când urmează să aplici? 🙂


Articol pregătit de: Ciobotaru Evelina-Mihaela, Constantin-Theodor Ilie, Dumitrache Alexandra Marilena