GEYC sărbătorește 10 ani de activitate în martie 2020, ocazie cu care organizăm concursul „#GEYC10 Changemakers”, prin care vom recompensa 10 tineri care s-au remarcat de-a lungul timpului. Candidaturile persoanelor pre-selectate, prezentate în câte un articol, vor fi evaluate de un juriu independent format din 5 persoane și supuse și votului publicului în perioada 01.03.2020 - 12.03.2020. Acesta este organizat în cadrul proiectului KA2 Youth Workers 2.0, întrucât Comunitatea GEYC este prima comunitate digitală de tineri din România, iar scopul acestui proiect este de a promova utilizarea instrumentelor digitale în lucrul cu tinerii.
„Am avut și am 3 “piloni” pe care îmi bazez aplicațiile mele - dorința de învățare și de perfecționare, dorința de a descoperi culturi noi și civilizații și nu în ultimul rand, networking și întâlnirea oamenilor cu idealuri asemănătoare cu ale mele. Nu cred că acești 3 “piloni” s-au schimbat de-a lungul timpului însă cred cu tărie că importanta lor a fluctuat de-a lungul participărilor mele- dacă la început, îmi doream mai mult să descopăr culturi noi și să înțeleg mai bine care este rolul meu că și cetățean român în puzzle-ul european, acum îmi doresc să cunosc oameni ce mă pot motiva ajuta să cresc. De asemenea, am avut șansă să trec de la participant în schimburile de tineri la trainer - acum îmi doresc să dau înapoi comunității ce m-a format și să încerc să îmi aduc aportul la creșterea noii generații (fapt dovedit de faptul că în primul meu schimb de tineri în care am fost lider am acceptat să am grija de minori tocmai datorita faptului că și eu am avut aceasta șansă pe care am fructificat-o).
Proiectele de mobilitate m-au ajutat sa ma cunosc pe mine, sa ma evaluez obiectiv și sa dobândesc “soft kills” ce sunt transferabile de-a lungul carierei profesionale (public speaking, lucru in echipa, comunicare, empatie, time management și multe altele). Aceste experiențe au devenit exemple oportune in cadrul proceselor de selecție și mai departe s-au dovedit a fi cărămizi solide când vine vorba de performanța la locul de muncă. Nu numai că proiectele de mobilitate sunt importante in crearea unui CV puternic - ele reprezinta și micro-experiențe prin care putem învăța într-un mediu sigur, ce nu este ostil, cum sa te adaptezi in anumite condiții și cum sa poți învăța din mers, in timpul experienței formative. Nu in ultimul rand, competentele lingvistice ce sunt extrem de bine văzute de către angajatori sunt îmbunătățite prin proiectele de mobilitate. Este greu de crezut ca cineva poate învăța engleza prin aplicații schimburi de tineri sau training-uri - in schimb eu sunt dovada vie.“European Fellowship on Youth Leadership” a fost unul dintre cele mai frumoase capitole a experienței mele în GEYC. În etapa de training, am învățat să învăț - am realizat cum ar trebui să asimilez cunoștințe într-un timp destul de scurt, cum să fac corelații rapid cu propriile experiențe, cum să folosesc diferite metode de educație nonformala și de management al echipei în diferite situații. În etapa de job shadowing, am descoperit mai multe din tainele leaderului - ce înseamnă să susții un grup, cum poți diminua conflictele, cum poți să iți înțelegi participanții și cum poți să răspunzi rapid și sigur la situații critice. De asemenea, am înțeles importanta competentelor lingvistice și ce înseamnă lipsa acestora că o bariera în comunicare - lipsa cunoștințelor mele de limba spaniola m-au făcut să realizez că limba străină ce e vorbita de receptor și interlocutor este singura “cheie” prin care se pot decoda opinii valoroase în înțelegerea comprehensiva a situațiilor. La rândul meu, că lider, în etapa de practice, am avut șansă să lucrez în echipa cu ceilalți participanți romani, să facilitez schimbul intercultural și să îmi reprezint țara cu mândrie la serile interculturale și nu numai. Pentru etapa de inspiration, a trebuit să revin în comunitatea de unde am plecat și să mă implic din nou în acțiunile desfășurate acolo, având șansă să împărtășesc din experiență mea extraordinara trăita.
Însă pe lângă activitățile pe care le-am desfășurat că și membru al comunității GEYC, am fost motivata să ies din granițele Europei și să fac o schimbare și pe alt continent. După un an de strângere de fonduri, am plecat în Brazilia să fac voluntariat pentru o organizație situată într-o Favela, în periferia Salvadorului. Acest proiect a fost în cadrul Obiectivelor Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă și am fost liderul unei echipe formate din 10 voluntari. Folosind 6 ani de experiențe de voluntariat din trecut, precum și cunoștințele mele de student în management, am implementat strategii de management și marketing pentru o organizație neguvernamentală care avea grijă de 60 de copii care doreau șansă de a avea parte de o educație și o masă caldă pe zi. Am contribuit la strategii care au îmbunătățit status quo-ul organizației (implicarea în dialogul structural cu diferite părți interesate, facilitarea plății facturii de utilități, oferirea de resurse financiare suficiente pentru că instituția să funcționeze timp de un an, etc.), în timp ce am extins promovarea socială și conștientizare generală cu privire la cauză. Am ajutat organizația să plătească facturile anterioare, am organizat o strângere de fonduri ce a adunat banii necesari pentru un an de mâncare pentru cei 60 de copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani care sunt educați în acea creșă / școală, și nu în ultimul rând am ajutat organizația să obțină un congelator și o imprimantă. Am început procesul de stabilire de legături strategice dintre ONG și municipalitatea locală. Am căutat activ și un parteneriat între supermarketurile locale și organizație. Am avut privilegiul să afectez direct viața a 60 de copii din Brazilia, dar acest lucru nu a venit fără provocări. Barierele lingvistice au apărut tot timpul, a trebuit să adaptez rapid normele culturale din Brazilia și să mă gândesc mereu “outside the box” datorită faptului că fondurile nu au fost aproape niciodată suficiente. A trebuit să diminuez conflictele apărute, să fac față situațiilor delicate atunci când lucram cu copiii și să îmi mențin mereu optimismul. După această experiență, am înțeles că sunt un lider empatic, îi pot ajuta pe ceilalți și pot să evoluez rapid în condiții diferite. Am învățat ce înseamnă să ai capacitatea de a motiva și de a instrui oamenii. Nu aș fi plecat 6 săptămâni pe alt continent într-o misiune de voluntariat unde nu cunosc nici limba vorbita dacă nu aș fi avut în spate atâtea experiențe ce m-au format în comunitatea GEYC.”
„Vizibilitatea proiectelor de mobilitate a fost, este și va fi una dintre prioritățile mele. Din 3649 membri ai comunității, un număr restrâns pot participa la aceste mobilități - iar în afară comunității GEYC, alți tineri poate nu au capacitățile financiare să participe, nu au aflat de aceste inițiative sau nu se încadrează în tiparul participantului dorit. Împărtășirea experiențelor de mobilitate înseamnă amplificarea impactului, cunoștințelor și lecțiilor dobândite în urma experienței. Vizibilitatea poate să creeze noi “victime” când vine vorba de virusul “Erasmus” (ai fost într-o mobilitate? Felicitări! Acum vrei să mergi în a doua!) - oamenii pot afla de aceste experiențe.
Mereu am încercat să fac tot posibilul să împărtășesc experiențele mele cu colegii mei și mai departe cu persoanele pe care le-am condus ca lider sau ca trainer. Am postat pe social media și am fost întrebată de multe de multe persoane cum pot găsi și ele aceste oportunități și cum pot “profita” de aceste experiențe formative. Mai mult, am scris articole și am fost invitata că un speaker într-o conferință regionala să vorbesc despre implicarea mea că tânăr în communicate - inclusiv în proiectele de mobilitate.”
„Cuvântul “schimbare” pare un lucru măreț în spatele căruia multe scuze sunt ascunse. Credem că acest lucru nu poate fi înfăptuit prin gesturi mici, incrementale. Îmi doresc ca în comunitatea din care fac parte, lumea să să înțeleagă că fiecare pas înainte reprezintă progres și cu cât tinerii înțeleg mai repede că acesta îmbunatățire a statului de fapt poate fi declanșată de către ei, cu atât îmbunătățirile vor veni mai repede. Am avut de-a lungul vieții parte de mentori minunați, oameni ce m-au lăsat să mă exprim liber și să îmi pun ideile în aplicare. “Schimbarea” reprezintă neîngrădirea libertății de exprimare, conștiință populara a faptului că vocea fiecărui om contează. Nu în ultimul rând, am avut șansa să mă implic în diferite oportunități ce m-au modelat că persoană. “Schimbarea” pentru mine înseamnă conștientizarea faptului că nu putem progresa dacă nu căutam oportunități ce ne permit să facem acest lucru - oportunități ce poate sunt în afara sferei noastre de confort.”