01 March 2020

#GEYC10 CHANGEMAKERS - Concurent #6 - COSOVAN Daniela

GEYC sărbătorește 10 ani de activitate în martie 2020, ocazie cu care organizăm concursul „#GEYC10 Changemakers”, prin care vom recompensa 10 tineri care s-au remarcat de-a lungul timpului. Candidaturile persoanelor pre-selectate, prezentate în câte un articol, vor fi evaluate de un juriu independent format din 5 persoane și supuse și votului publicului în perioada 01.03.2020 - 12.03.2020. Acesta este organizat în cadrul proiectului KA2 Youth Workers 2.0, întrucât Comunitatea GEYC este prima comunitate digitală de tineri din România, iar scopul acestui proiect este de a promova utilizarea instrumentelor digitale în lucrul cu tinerii.










„Inițial mă implicam pentru că îmi era frică. Știu că poate sună bizar, însă cred că dezvoltarea are loc doar în afară zonei de confort și nu ai cum să înveți să înoți decât dacă sari în apă. Eram pur și simplu terifiată de tot ceea ce înseamnă "nefamiliar", adică să interacționez cu oameni noi, să călătoresc singură, să mă descurc în locuri noi, unde nu dai peste nimeni care să vorbească engleză etc. și înțelegeam că mobilitățile ar fi metoda perfectă pentru a înfrunta aceste frici. Ușor ușor, cu fiecare mobilitate în care participam, simțeam cum crește în mine puterea și curajul de a trece peste ele, lucru pe care nu îl mai simțisem până atunci. Tot la fel de ușor, ce simțeam față de mobilități s-a transformat din frică în dragoste nemarginită. Oricât de ironic sună, fix lucrurile care mă speriau inițial, au devenit cele care mă motivau să tot merg în altele după aceea. Cu timpul, nu mai aveam răbdare până la următoarea mobilitate fix pentru că apucam să explorez locruri și oameni, dar în primul rând pe mine. Aspectul învățării nu poate fi neglijat desigur, prinzi abilități soft și hard indispensabile și incomparabile. Nu sunt angajată deocamdată, însă pot spune că programele de mobilitate au fost apreciate în momentul în care îmi prezentam candidatura pentru unele oportunități, cum ar fi un internship sau recrutare pentru o asociație studențească. Cel mai semnificativ însă a fost contribuția pentru CV în procesul de admitere la master în afară. Pot spune cu certitudine că aici se apreciază mai mult dezvoltarea multilaterală și implicarea în diverse activități în locul unei medii mai mari.
Până acum m-am implicat în 8 mobilități, #invizita la Chișinău și programul de Fellowship on Project Management. Toate acestea au fost pur și simplu bombe de abilități, lecții și competențe, astfel pot spune cu certitudine că mi-am dezvoltat o serie de competențe. Despre antreprenoriat, resurse digitale, a învăța să înveți, competențe sociale am învățat în mobilități care erau exact pe aceste subiecte, de asemenea de competențe interculturale nu scapi niciodată în astfel de contexte. Cel mai semnificativ a fost programul de fellowship, care m-a impulsionat să-mi dezvolt abilități de comunicare, sociale, lucru in echipa, prin provocări rupte din orice tipar de învățare.”







„Vorbesc și povestesc despre proiectele de mobilitate oricând am ocazia și aș putea s-o fac ore în șir. Am îndemnat mulți colegi și prieteni să se implice în oportunități oferite de GEYC, nu doar mobilități. Înțeleg că lipsa de încredere în organizații și sistem îi împiedică pe mulți să se implice, iar exemplul și experiența reală a cuiva cunoscut ii poate încuraja să încerce. Sunt extrem de mândră de prietenii apropiați care s-au implicat în urma recomandărilor mele și care au ajuns să facă o schimbare în viață și comunitatea lor.”








„Am făcut parte din trei comunități locale total diferite, aflate la nivele diferite de dezvoltare și respectiv schimbările de care avea nevoie fiecare variau. La Chișinău se simțea setea pentru schimbări de bază, însă pentru care e nevoie de cel mai mult curaj: toleranță, anti-discriminare, antreprenoriat, educație financiară. La București deja se vorbea despre social media literacy, încorporarea tehnologiilor în procese educative, educație nonformală, refugiați. În Tilburg societatea e mult mai dezvoltată și te-ai gândi că toate aceste subiecte ar fi depășite, însă după cum se poate observa și in alte mari puteri ale lumii, subiecte precum rasismul și discriminarea devin sensibile din nou. Aici însă, lumea e mult mai mult concentrată pe sustenabilitate și reciclare, protejarea mediului și chiar comunicare asertivă și medierea conflictelor.”