01 March 2020

#GEYC10 CHANGEMAKERS - Concurent #13 - MIRON - DRĂGĂNESCU Cristina

GEYC sărbătorește 10 ani de activitate în martie 2020, ocazie cu care organizăm concursul „#GEYC10 Changemakers”, prin care vom recompensa 10 tineri care s-au remarcat de-a lungul timpului. Candidaturile persoanelor pre-selectate, prezentate în câte un articol, vor fi evaluate de un juriu independent format din 5 persoane și supuse și votului publicului în perioada 01.03.2020 - 12.03.2020. Acesta este organizat în cadrul proiectului KA2 Youth Workers 2.0, întrucât Comunitatea GEYC este prima comunitate digitală de tineri din România, iar scopul acestui proiect este de a promova utilizarea instrumentelor digitale în lucrul cu tinerii.










„Motivația mea principală de a lua parte în proiecte este, la cel mai înalt nivel, de a crea o versiune cât mai bună a mea. Vreau să dobândesc cât mai multe cunoștințe despre lucrurile pe care le pot face și despre cum mă pot implica în soluționarea problemelor care contează cu adevărat pentru mine. Caut să îmi lărgesc orizonturile constant și să mă conectez cu oamenii într-un mod autentic. Schimbul de idei și dezbaterea unor subiecte de interes sunt elementele ce mă atrag cel mai mult acum la astfel de proiecte. La început, motivația mea era de a ieși din zona de confort, de a-mi face prieteni, de a călători, de a râde și de a cunoaște alte culturi. Și acum mă bucur mult de aceste lucruri, însă am început să văd aceste experiențe într-un mod mai profund. Acum văd o posibilitate de dezvoltare imensă în fiecare dintre aceste experiențe. Acum ceva timp aplicam la proiecte pe aproape orice temă, intr-adevăr participarea m-a ajutat să mă dezvolt în multe moduri, însă acum aplic doar la ce prezintă un real interes pentru mine. Acum caut ca participarea mea în proiecte să aibă un impact asupra celorlalți participanți și a organizatorilor, să ne ajutăm reciproc să creștem și, dacă avem o bună comunicare, să lăsăm loc pentru interacțiuni pozitive și pro-active pe viitor. Acum vreau foarte mult să aplic la proiecte pe domeniile mele de interes, design, sustenabilitate, scriere de proiecte, cultură, dezvoltare personală, muzică, management și antreprenoriat. 

Aceste experiențe m-au ajutat să fiu mai sigură pe mine datorită feedbackului pozitiv pe care l-am primit, datorită aspectelor pe care am realizat că trebuie să le îmbunătățesc la mine, dar și pentru că am ajuns să comunic mult mai eficient. Înainte să particip, realizez că nu eram conștientă de foarte multe lucruri ce se întâmplă în lume, de ceea ce îmi doresc și pot să fac cu adevărat și de ce aptitudini am nevoie pentru a face toate aceste lucruri. Am învățat să mă deschid, și să le ofer și celorlalți căldură pentru a se putea deschide. Nu sunt angajată, dar experiențele m-au ajutat la interviuri (pentru a face parte din asociația AEGEE și pentru a lua parte la programul BRAVE de exemplu) deoarece am observat că intervievatorii apreciază participarea voluntară la evenimente de educație non-formală și în mediu intercultural. Am realizat că pot influența gândirea oamenilor prin conversații, că nu e greu să fac ceea ce îmi place, am renunțat la frica de a vorbi în public și mi-am dat seama că iubesc să facilitez diferite activități pe subiecte de care sunt pasionată. Tot aceste proiect m-au făcut să devin mult mai responsabilă de ceea ce spun, ce fac și cum mă pregătesc și mi-am dat seama că impactul unei activități depinde foarte mult de nivelul meu de implicare. Am învățat de asemenea să fiu autodidactă, dar cel mai important este faptul că mi-au fost apreciate ideile de-a lungul timpului, ceea ce m-a făcut să le văd într-un mod pragmatic. 

Am întâlnit foarte mulți oameni ce m-au inspirat prin conversațiile purtate, și sunt foarte recunoscătoare că am avut ocazia să ajung aici. Am învățat să învăț din urma interacțiunilor cu Gabi, dar și prin interacțiunea cu ceilalți participanți din cadrul EFYL. Am învățat să nu îmi reprim curiozitatea și mi-am dat seama că prin prezență învăț cel mai bine. Competențele digitale mi le-am îmbunătățit în urma particpării la proiectul Be Digitall din Malaga, unde am descoperit foarte multe platforme și unelte super interesante și utile on-line, care m-au ajutat apoi la realizarea diferitor proiecte și activități. Competențele digitale mi le-am îmbunătățit și în urma creării de video-uri în proiectul despre radicalizare din Castellammare di Stabia. Competența de leadership mi-am dezvoltat-o foarte mult în urma participării la Bootcamp-ul EFYL, a job-shadowing-ului din Malaga (am continuat să fac ”job shadowing” și în viața mea de zi cu zi apoi, atunci când mă aflam în preajma oamenilor de la care puteam învăța ceva), dar și a participării mele ca și lider de grup. Competențele interculturale cred că le aveam deja, dar după ce am participat alături de alți GEYCuleți la proiectele din Spania și Italia, am învățat foarte multe cuvinte în aceste două limbi. Prin faptul că am fost nevoită de multe ori să vorbesc cu localnici ce nu înțelegeau limba engleză, am început chiar să mă exprim în propoziții, fiind surprinsă de cât de multe cunoștințe am acumulat. Competențele sociale și de lucru în echipă cred că mi s-au dezvoltat foarte mult. De exemplu, pentru pregătirea unor prezentări despre radicalizare, am învățat cum să implic pe toată lumea în conversații, să nu mă frustrez când nu oricine e interesat să participe, și că interacțiunea poate fi una pozitivă dacă ofer pozitivitate. De asemenea, am învățat că este în regulă să atragi atenția cuiva care are un comportament neadecvat și că îmi face plăcere să vorbesc cu toți oamenii prezenți măcar puțin. Faptul că am organizat activități de follow-up, de exemplu ”Sustainability Challenge” din cadrul EFSD, m-a făcut competențele civice și de implicare în comunitate mai puternice.”








”Pentru mine e foarte important să împărtășesc ce am învățat, în special cu cei cunoscuți și care cred că ar beneficia mult de asemenea experiențe. Eu am spus tuturor prietenilor despre ce reprezintă proiectele Erasmus pentru mine, i-am invitat să aplice pentru a face parte din comunitate atunci când era deschisă platforma, pentru a avea și ei parte de aceste etape în dezvoltare, fiindcă până la urmă consider că prin experiență ni se schimbă cel mai mult perspectiva, mai puțin prin narațiune. Am încercat după fiecare proiect să îi cuprind o parte din esență în cuvinte și în cele mai reprezentative fotografii, creând cu drag postări de diseminare. Prietenilor ce fac parte din comunitate le-am trimis proiectele ce consideram că se potrivesc pentru aria lor de interes. În unele proiecte am creat conținut precum scurte videoclipuri cu impact social, pe care le-am diseminat pe social media, iar alteori am insistat să le povestesc cunoscuților revelațiile avute în urma participării.”








„Eu văd schimbarea de care e nevoie ca pe ceva inițial fragil, ce are nevoie de multă susținere și implicare din mai multe părți pentru a primi o direcție potrivită. O cauză are nevoie de motivație și de grijă din partea unui grup mare de oameni pentru a se transforma în ceva frumos. Schimbarea poate începe oricând, și cred că e nevoie de anumiți stimuli pentru a lua naștere, de exemplu mentorat și leadership. Atitudinile pot fi schimbate chiar și după o aparent banală interacțiune, și cu toții avem puterea de a inspira pe cineva. Schimbarea vine din încredere și colaborare. Cred că pentru a face o schimbare este nevoie de viziune, apoi de un plan și de oameni cu idei atunci când planul nu funcționează conform așteptărilor.”