01 March 2020

#GEYC10 CHANGEMAKERS - Concurent #12 - MANDA Alexandru

GEYC sărbătorește 10 ani de activitate în martie 2020, ocazie cu care organizăm concursul „#GEYC10 Changemakers”, prin care vom recompensa 10 tineri care s-au remarcat de-a lungul timpului. Candidaturile persoanelor pre-selectate, prezentate în câte un articol, vor fi evaluate de un juriu independent format din 5 persoane și supuse și votului publicului în perioada 01.03.2020 - 12.03.2020. Acesta este organizat în cadrul proiectului KA2 Youth Workers 2.0, întrucât Comunitatea GEYC este prima comunitate digitală de tineri din România, iar scopul acestui proiect este de a promova utilizarea instrumentelor digitale în lucrul cu tinerii.









„În primul rând, am participat la proiecte din dorința de a explora culturi noi, diferite față de ce am trăit până în prezent, precum și dorința de a îmi îmbunătății abilitățile și de a acumula noi cunoștințe și deprinderi. În prezent, față de acum câțiva ani, urmăresc să ies cât mai mult din zona de confort și să utilizez mobilitățile drept un mijloc pentru a îmi îmbunătăți limbile străine. Într-o societate ca a noastră, globalizată și în continuă schimbare, cea mai importantă abilitate a unui om este capacitatea de adaptare și autodidacticismul. Mai mult decât orice altceva, consider că asta este ceea ce proiectele Erasmus + oferă celor care iau parte la astfel de experiențe. În primul rând, țin să menționez seminarul din Ommen (Țările de Jos), care pentru mine a fost o veritabilă experiență de adaptare la un mediu intercultural - deși eram prezenți participanți din 6 țări, în mobilitate participau peste 10 naționalități diferite, cu limbi, culturi și backgrounduri diferite. Ceea ce rămâne memorabil din acea experiență este dansul african învățat de la unul dintre colegi, originar din Sudanul de Sud.
Aș mai aminti mobilitatea din Insulele Canare pe tema angajabilității, unde am conștientizat cât de similare sunt problemele, deși ne despart 4000 de km și suntem pe alt continent. Și, împreună, români și spanioli, am încercat să găsim soluții.

Nu întâmplător am lăsat la final proiectul "Promotori pentru democrație europeană", o experiență completă din toate punctele de vedere, care m-a ajutat să îmi îmbunătățesc abilitățile de leadership și cele de comunicare, activitatea pe care am ales să o derulez în comunitate fiind seminarele de informare a elevilor despre valorile și principiile UE.”








„Una dintre zicalele după care mă ghidez este "sharing is caring", așa că niciodată nu am ținut doar pentru mine experiențele trăite în proiectele de mobilitate. Pe lângă promovarea în social media, am împărtășit experiența proiectelor Erasmus + în cadrul unor seminare de informare din școli și în cadrul întâlnirilor organizației pe care am condus-o (Asociația Elevilor din Constanța).”








„Sunt unul dintre cei care consideră că oamenii pot fi vectorul schimbării în comunitate. Atunci când nu vom mai lăsa capul plecat în fața unui abuz, nu vom mai spune "merge și-așa" și vom cere autorităților să respecte legea în activitatea lor schimbarea va veni de la sine. Rezistența principală la schimbare vine din mentalitate, iar aceasta va evolua în timp, doar dacă vom înțelege că suntem în egală măsură vinovați dacă tăcem atunci când niște lucruri nu merg așa cum ar trebui.

Și pentru că prefer să fiu unul dintre cei care mișcă ceva, de la 14 ani sunt implicat activ în comunitate, fiind membru fondator și fost președinte (2015-2018) al primei asociații independente de elevi din România. În prezent, sunt student al Facultății de Drept a Universității din Bucuresți în anul II și un tânăr activist pentru o educație incluzivă de calitate pentru toți copiii.”