01 March 2020

#GEYC10 CHANGEMAKERS - Concurent #11 - LACHE Alexandru

GEYC sărbătorește 10 ani de activitate în martie 2020, ocazie cu care organizăm concursul „#GEYC10 Changemakers”, prin care vom recompensa 10 tineri care s-au remarcat de-a lungul timpului. Candidaturile persoanelor pre-selectate, prezentate în câte un articol, vor fi evaluate de un juriu independent format din 5 persoane și supuse și votului publicului în perioada 01.03.2020 - 12.03.2020. Acesta este organizat în cadrul proiectului KA2 Youth Workers 2.0, întrucât Comunitatea GEYC este prima comunitate digitală de tineri din România, iar scopul acestui proiect este de a promova utilizarea instrumentelor digitale în lucrul cu tinerii.










„În primul rând, îmi doresc să dezvolt proiecte cu impact în societate. Mai mult decât atât, îmi doresc să cunosc cât mai mulți oameni frumoși de la care să învăț. Am considerat de la bun început că experiențele internaționale sunt foarte importante în majoritatea contextelor sociale. Competențele acumulate acolo, mai ales cele sociale, mă ajută să fiu membru de echipă și un lider mai bun. De când am început să particip la proiectele GEYC și am fost pus în diferite contexte de comunicare mi-am dezvoltat foarte mult această abilitate și atât eu, cât și cei din jurul meu, au observat o schimbare. Sunt mult mai flexibil, mai deschis la părerile altora, mai diplomat, am mai multă răbdare cu oamenii și, în sfârșit, sunt un manager mai bun. În primul rând, sunt student. A învăța să înveți este un must, iar asta am reușit de-a lungul timpului singur, organizându-mă mai bine. La nivel de organizație, clar e că ce mi-am dezvoltat cel mai mult sunt competențele sociale, de lucru în echipă, de leadership și antreprenoriat. La momentul actual sunt liderul comunității axate pe antreprenoriat din organizația noastră, ceea ce înseamnă că organizăm atât proiecte externe, cât și implementăm un plan de învățare foarte bine pus la punct la nivel intern. Asta presupune că intrăm în contact direct cu mediul antreprenorial, chemăm specialiști din diferite domenii adiacente și ne pregătim pentru o carieră în business. Anul trecut chiar am făcut un proiect cu fonduri europene în agricultură, în cadrul căruia am putut pune în practică cunoștințele de antreprenoriat dobândite în Business Club.”








„Cum m-au ajutat pe mine proiectele, așa îi pot ajuta și pe oamenii din comunitatea din care fac parte - Business Club (Voluntari pentru Idei și Proiecte). De fiecare dată când am avut ocazia le-am povestit despre beneficiile participării la asemenea proiecte și despre experiențele mele. Chiar recent am plecat câteva zile în Marrakech, pentru a planifica proiectul din martie, iar prezența mea în social media i-a făcut foarte curioși. Le-am răspuns la întrebările pe care le-au avut, iar când știu că cineva anume s-ar potrivi unui proiect specific, îi trimit detaliile, cu tot cu link-ul de înscriere.”









„Cred că cea mai relevantă schimbare, cea care ar da tonul altor mici schimbări, trebuie să se producă la nivel de mentalitate. "Merge și așa", "lasă că se rezolvă de la sine", "hai că ne descurcăm" nu sunt fundamentul pentru lucru de calitate, pentru dedicare (nu doar implicare) sau pur și simplu pentru schimbare pozitivă. Întotdeauna trebuie să vrei mai mult de la tine, dar să și lucrezi în direcția asta, nu doar să rămâi la gând. Concret, văd această schimbare prin crearea de contexte tinerilor, care să îi împingă să și acționeze, nu doar să conștientizeze acest aspect, să punem mai mult accent pe dedicare, nu implicare și să fim mai pragmatici și mai puțin idealiști.”