11 March 2019

Interviu cu Eliza Chirilă-Pop, membră a Comunității GEYC






Cu ocazia aniversării a 9 ani de la deschiderea comunității GEYC, vă prezentăm poveștile unor membri ai Comunității care ne inspiră și care, sperăm, vă vor inspira și pe voi. 
Astăzi avem plăcerea să începem cu Eliza - pasionată de oameni, educație și călătorii. Mai multe vă lăsăm pe voi să descoperiți, mai jos.


Ce te pasionează?

Mă pasionează oamenii, educația și călătoriile. Sunt într-o continuă descoperire și îmi place să mă bucur de micile reușite și de oamenii buni din jurul meu, care mă fac și pe mine mai bună.



Cu ce te ocupi?

Sunt Director Executiv al Reprezentanței American Councils din România. Nu mi-a plăcut niciodată prea mult denumirea job-ului, așa că atunci când sunt întrebată cu ce mă ocup, iubesc să spun că sunt cea care coordonează echipa de magicieni de la American Councils. Pe lângă asta, voluntariez la Global Shapers Bucharest Hub și am pus de curând bazele organizației YEP- Descoperim împreună!, prin care ne dorim să oferim experiențe de învățare tinerilor din județul Neamț.


Care este cea mai frumoasă amintire a ta cu GEYC?

Cred că cea mai faină amintire cu GEYC este vizita de studiu realizată la Bruxelles, în cadrul proiectului Promotori pentru Democrație Europeană. Vă apreciez enorm pentru această inițiativă și pentru treaba de super calitate pe care o faceți în acest context!


Ce schimbare ai vrea să vezi în România în următorii 5 ani?

Îmi doresc și lupt pentru oportunități educaționale de calitate pentru tinerii din mediul rural, fie ele formale sau non-formale. Sper ca peste 5 ani, școlile din rural să fie la nivelul celor din urban și să existe ONG-uri în majoritatea comunităților rurale mici, care să lucreze cot la cot cu cetățenii. Îmi doresc din suflet să nu mai existe cazuri de copii care înoată prin noroi pentru a ajunge la școală, sau școli cu toalete insalubre, în curte. 


Cum putem contribui cu toții la această schimbare?

Pasul 1: Să ne pese și să nu mai fim ignoranți. Pasul 2: Acțiuni directe, la firul ierbii, oricât de mici- de la a igieniza o sală de clasă din rural, la a dona cărți sau la a face un atelier de educație non-formală pentru copii de acolo. Pasul 3: Ieșim la vot și votăm în cunoștință de cauză, după care monitorizăm acțiunile și promisiunile politicienilor. Și pașii pot continua, dar hai să îi facem pentru început pe primii 3 :D


Recomandă-ne o carte:

Un păun în țara pinguinilor”, Barbara Hateley, Warren H. Schmidt. Însă nu vă spun de ce. Vă las să o descoperiți.


Recomandă-ne un TED Talk:
Hai să fie 2, din medii geografice diferite, TED și TEDx... ☺

1. Cum să-ți găsești vocea. Călătorie de la șoaptă la strigăt | Melania Medeleanu | TEDxCluj



2. Teach girls bravery, not perfection | Reshma Saujani 




Ceva ce vrei să transmiți Comunității GEYC:

Be brave! Nu există limite sau piedici imposibil de depășit atunci când vrem să facem bine. 


Ceva ce vrei să ne spui și nu te-am întrebat:

La muuuuulți ani minunați! Să fie cu proiecte cel puțin la fel de faine precum cele de până acum și să ne revedem mereu cu bucurie.