02 July 2018

Cea de-a cincea întâlnire organizată de Consiliul Europei cu societatea civilă romă

În perioada 21-22 iunie 2018 în Strasbourg, Loredana Dinu (Comunitatea GEYC) a luat parte la evenimentul”The 5th Dialogue Meeting”, organizat de Consiliul Europei. 

Această întâlnire a reprezentat un forum prin care toate părțile interesate au împărtășit propriile cunoșțințe și bune practici cu privire la participarea femeilor rome la viața publică și la viața politică. 


”The 5 Dialogue Meeting” s-a concentrat asupra problemelor pe care femeile de etnie romă le întâlnesc deseori când doresc să fie active din punct de vedere politic sau să fie prezente în instituțiile de elaborare a politicilor publice,acest eveniment având că scop: să ofere vizibilitate de a participa la viața publică și politică a femeilor de etnie roma; s-a subliniat problema participării politice ca o cheie a efortului de a aborda marginalizarea, izolarea și discriminarea romilor; creșterea capacitățîi etniei rome și ONG-urilor de a identifica strategii și bune practici care să consolideze participarea în sfera politică și publică.



Această întâlnire s-a realizat în urma unor recomandări realizate de Consiliul Europei în anul 2017 la Strasbourg către toate părțile interesate: partide politice, societate civilă, guverne naționale, organizații internaționale, pentru a facilita și a stimula accesul femeilor rome la viața politică. Pentru mine aceasta întalnire a reprezentat o oportunitate de a fi informată cu privire la instrumentele prin care femeile de etnie roma din Europa pot participa la viața publică și decizională atât la nivel local, național și european. 
Am aflat care sunt barierele femeilor rome atunci când își propun spre exemplu, să candideze la alegerile locale sau parlamentare, cum poate fi îmbunătățit acest lucru și care sunt recomandările care pot fi folosite în acest scop .De asemenea, am aflat despre experiențele femeilor rome care au candidat la alegerile europarlamentare și care au fost dificultățtile pe care acestea le-au întâmpinat. Consider că este important să existe o voce a femeilor, nu numai a celor de etnie romă în viața publică și politică, pentru a contrabalansa marginalizarea, discriminarea și pentru a face ca femeia să fie vizibilă în societatea actuală, în contextul în care 35,8% din europarlamentari sunt femei (alegerile din 2014), procentaj care reprezintă aproape dublul mediei femeilor alese în parlamentele naționale la nivel mondial, care este în momentul de față de 21,8%.



Democrația, ca sistem de guvernare, oferă șanse egale pentru participarea tuturor cetățenilor săi. Însă, grupurile marginalizate, cum este cazul etniei rome, nu dispun de resurse pentru a stabili forme de participare informală, și, prin urmare, au nevoie de mai multe stimulente și inițiere pentru a putea exercită drepturile lor, ceea ce le va permite să funcționeze mai eficient în societate.



În cadrul acestei întâlniri, am prezentat bunele practici ale GEYC, prin care împuternicește tinerii să-și schimbe comunitatea locală și îi ajută să-și dezvolte abilitățîle personale. Trebuie să menționez că a fost pentru prima dată când am participat ca speaker în cadrul unui eveniment de asemenea anvergură sub egida Consiliului Europei și sunt extrem de recunoscătoare că am putut împărtăși experiența si viziunea personală. Am oferit experiența personală în acest sens, find unul dintre bursierii programului GEYC, “Balkans withouth Hate” (European Fellow on Human Rights), prin care am contribuit la evidențierea barierelor cu care se confruntă persoanele care sunt discriminate în viață de zi cu zi și în mediul on-line. Un alt exemplu personal pe care l-am prezentat in cadrul dialogului desfasurat la Strasbourg este participarea la programul “European Fellowship on Youth Leadership”, prin care am putut învața care este rolul unui lider,am reușit să-mi atribui aceste abilități și mi-am dorit uterior să realizez activitati destinate altor tineri pentru a-mi exercita abilitățile dobândite. Am menționat aceste două programe pentru a evidentia faptul că GEYC inveștește în oferirea unor abilități importante pe care tinerii trebuie să le dobândească: leadership, spirit analitic, creativitate. 
Prin intermediul programelor la care am participat alături de GEYC, pot afirma că mi-a oferit spațiul și libertatea de a-mi folosi creativitatea, de a-mi modela ideile și de a veni cu inițiative proprii. De asemenea,cred că aceste evenimente realizate la nivel european au ca scop să schimbe bune practici între participanți din diferite părți ale Europei,fiind extreme de utile,pentru că reprezintă o modalitate prin care putem cunoaște dintr-o altă perspectivă care sunt barierele și oportunitățîle ale persoanelor implicate în acest domeniu,dar mai ales este important să fie mentinută o astfel de rețea de tip networking.