Factori politici, experți, activișți și organizații interesate de lupta anti-Gypsyism-ului în Europa au colaborat pentru al treilea an consecutiv pentru a organiza o Săptămână a Romilor în cadrul Parlamentului European și alte instituții ale UE .
Ziua internățională a romilor comemorează în 2018 cea de-a 47-a aniversare a primului Congres al romilor care a fost organizat în 1971 și care a marcat 8 aprilie ca Ziua Internățională a Romilor.
În primele zile am avut ocazia să ne pregătim alături de un expert în public speaking,care ne-a învățat prin diferite metode cum ne putem crea un discurs sau cum putem comunica cu publicul țintă.
Ziua de 8 aprilie a fost una specială ,pentru că am celebrat ziua Internățională a Romilor în orașul Bruxelles ,aruncând trandafiri roșîi în Canalul Bruxelles-Charleroi ,simbolizând unirea romilor din Europa ,acest fapt fiind realizat de alte organizațîi ale societății civile din alte țări europene în aceeași zi.
Unul dintre subiectele-cheie abordate a fost raportul pe care Parlamentul European l-a adoptat în octombrie 2017,intitulat "Fundamental aspects of human rights în the integration of Roma în the EU: fighting anti-Gypsyism ", care îndeamnă Comisia Europeană și statele membre ale UE să lupte împotriva anti-Gypsyism-ului.
În următoarele zile, am avut ocazia să participăm la dezbaterile dintre diferiți stakeholderi,care au discutat despre situația romilor din Balcanii de Vest și Turcia.
De asemenea, s-a pus accentul pe îmbunătățirea anilor rămasi de implementare până în 2020 a Cadrului UE pentru Strategiile Naționale pentru Romi, precum și pe dezvoltarea politicii UE privind romii după 2020.
Cel mai interesant a fost breakfast-ul organizat pentru a facilita discuția între membrii care lucrează în DG Justice and Consumers, membrii ai Parlamentului European și participanți .
Întrebările au fost diverse: începând cu implicarea în viitoarele discursuri ale candidaților la alegerile europene a populației rome până la întrebări tehnice adresate celor care lucrează în Comisia Europeană.
Cred că ceea ce a contact cel mai mult a fost dialogul între diferiti reprezentanți ai insituțiilor europene și între activișți, de toate vârstele. Însă, din punctul meu de vedere, cel mai important a fost să asist la dialogul, negocierea dintre instituțîi și să pot aprofunda cunoștiințele pe care le-am acumulat până în prezent, în mod practic.
Sper ca în viitor tot mai mulți tineri romi să fie interesați de astfel de evenimente,pentru că astfel se pot înțelege mecanismele între instituiile UE,precum si instrumentelor existente pentru a lupta împotriva anti-Gypsyismului.
Loredana Dinu