09 April 2018

Ne-am întors din schimbul de tineri “Youth Activists’ Lab” (Marrakech, Maroc)

Cum ar fi ca un proiect oferit de Uniunea Europeană să aibă loc pe continentul African și să fie despre o temă de actualitate pentru tot globul? În perioada 21-29 martie 6 participanți din România, Liban, Maroc, Spania, Franța și Tunisa s-au reunit în Marrakech pentru Youth Exchange-ul “Youth Activists’ Lab”. Tema, din ce în ce mai de interes pentru momentul în care ne aflăm azi în lume, s-a învârtit în jurul voluntariatul și activismului social.



Un proiect de educație nonformală pune în prim plan participanții, aceștia implicându-se activ în derularea tuturor activităților.

În prima parte a proiectului, sesiunile au fost facilitate de către Gabriel Brezoiu. Cu această ocazie, ne-am echilibrat definițiile de termeni (voluntariat, activism, extremism, discurs instigator la ură etc.), am devenit cărți într-o bibliotecă vie, am prezentat situația voluntariatului din România și am vorbit despre uneltele activismului.

În a doua parte însă, am facilitat propriile sesiuni: am creat piese de teatru care să contureze voluntariatul, am simulat scenarii despre ceea ce înseamnă cooperarea între țări și negocierea, am căutat metode creative prin care să exprimăm rasismul și am organizat competiții cu punerea în scenă a termenilor anterior discutați.

Un video produs de Ion SVET


Știați că 
... la acest proiect au avut prioritate de participare cei aflați la prima experiență de mobilitate Erasmus Plus? Schimburile de tineri sunt gândite spre a fi poarta de intrare a tinerilor în lumea magică a mobilităților europene, punând accentul pe dialogul intercultural, lucrul în echipă, dezvoltarea competențelor de comunicare în limbi străine și, desigur, pe participare!

Prin metodele de educație nonformală, participanții se simt mai confortabil să împărtășească unii cu ceilalți.

Pentru că experiența trăită propriu-zis concurează cu orice rezumat obiectiv al acestor zile, vă propun să citim ce au de spus Maria, Roberta și Rareș. :)

„Pe durata zilelor acestea am realizat faptul că nu contează de unde vii sau cât de diferit ești față de restul culturilor, toți suntem aici pentru a învăța și a ne cunoaște. Cea mai mare provocare pentru mine a fost să susțin împreună cu echipa mea un workshop și să mă confrunt cu emoțiile vorbitului în public. A fost una dintre cele mai importante experiențe din viața mea.” (Maria Patatu) 

„Este primul meu schimb de tineri și, într-adevar a meritat pe deplin așteptarea. Am venit din contexte diferite, nu doar culturale, ci si organizaționale și ne-am împărtășit experientele în mod creativ. Între a vorbi cu fiecare participant pe limba sa, a juca rolul negativ într-o piesă de teatru, a construi un workshop de la 0 în echipă și a degusta bunătăți marocane, îmi este greu să aleg un singur aspect favorit.” (Roberta Antonie) 
În cadrul serilor interculturale, participanții au ocazia de a-și prezenta într-un mod cât mai creativ cultura.

 “Liberte, egalite, fraternite. Cu toții am auzit cel puțin o dată această propoziție și am interpretat-o fiecare după bunul plac. Experiența mea în cadrul proiectului, poate fi rezumată astfel: libertate de cunoaștere și de noi informații, egalitate ca temă principală a proiectului și fraternitatea pe care am legat-o cu participanții din celelalte țări. Choukran, Merci, Gracias, Mulțumesc.” (Rareș Septimiu)


Colega noastră Andreea, maestră în comunicarea vizuală, a creat zilnic pe durata proiectului un ziar care i-a avut ca contribuitori pe participanții fiecărei țări în parte (click pe imagine pentru versiunea completă)

La finalul acestei mobilități participanții s-au întors acasă mai bogați cu niște experiențe trăite, oameni cunoscuți, lucruri aflate și locuri văzute.