Aventura noastră a început în zorii dimineții de 3 iulie, când ne-am întâlnit în Aeroportul Internațional „Henri Coandă”. Acel moment a fost și cel în care am făcut cunoștință unii cu ceilalți. Poate inclusiv faptul că nu ne cunoșteam între noi înainte a făcut din această experiență una memorabilă.
După un zbor de 3 ore, am aterizat pe Aeroportul Internațional „Schiphol” și am pornit într-o mică escapadă de o jumătate de zi prin Utrecht, un oraș cu tente medievale aflat la 40 de kilometri de Amsterdam. După ce am explorat la pas orașul, am pornit spre Ommen, locul în care avea loc proiectul. Ommen este un orășel micuț, aflat în inima provinciei Overijssel, în estul regatului, nu departe de granița cu Germania. Peisajul splendid din vecinătatea Olde Vechte, locul care ne-a fost casă pentru 8 zile, ne-a cucerit încă din momentul în care am sosit. Și a fost pentru noi o oază de relaxare.
În prima zi de proiect, am avut ocazia să ne cunoaștem între noi și să vedem ce background are fiecare. Dacă ar trebui să alegem un cuvânt care să definească acest proiect, acela ar fi: diversitate. Chiar dacă în sens formal au fost 6 țări participante, în realitate au fost reprezentate peste 15 națiuni, aproape fiecare participant provenind dintr-un mediu cultural diferit. La fel și pe partea profesională, fiecare participant avea un background diferit, toți având de împărtășit exemple de bună practică, indiferent de vârstă. Și că tot vorbim de vârstă, delegația a României a reușit să aibă atât cel mai în vârstă participant din proiect – Iuliana (55 de ani), cât și pe cel mai tânăr participant din proiect– Alexandru (18 ani).
De ziua următoare, am început să intrăm propriu-zis, împreună cu trainerii Gabi și Aiste, în temele seminarului. Împărtășirea practicilor în materie de lucru cu tinerii din fiecare țară, proiectele Erasmus +, instrumente de lucru cu tinerii, culminând cu întocmirea concretă a unor proiecte viitoare. Un element inovativ și în care am fost implicați toți cei 3 delegați GEYC a fost instrumentul „open space”. Fiecare participant la seminar a avut ocazia de a fi el însuși facilitator al unei sesiuni, la care să poată lua parte ceilalți participanți.
Experiența seminarului „EUvolve” a fost pentru noi o ocazie bună să ne dezvoltăm abilitățile în domeniul activităților de tineret și recomandăm tuturor tinerilor care citesc acest articol să aplice la apelurile lansate de GEYC.
Iuliana, lucrător de tineret
“Long Life Learning - este principiul după care îmi ghidez viaţa.
Seminariile organizate în cadrul programului Erasmus+, în care afli perspective europene noi despre lucrul cu tinerii și în care dialogul intercultural este la el acasă, reprezintă cea mai bună oportunitate de dezvoltare profesională şi personală pentru lucrătorii de tineret, fie că sunt la începutul carierei lor, fie că sunt experimentați. Keep going!”
Nicoleta
“6 țări, 15 națiuni, “n” medii culturale.
Spun “n” pentru că fiecare dintre participanți a moștenit din atmosfera locurilor prin care a perindat.
Sunt Nicoleta și uneori îmi e teamă să mă expun anumitor situații. Însă oamenii cu care am petrecut doar o săptămâna în EUvolve mi-au arătat că te poți juca cu teoriile într-un mediu lipsit de noțiunea “așa nu se face”.
Dacă ar fi să descriu unui newbie ce a însemnat pentru mine EUvolve i-aș spune următoarele: Imaginează-ți că toate poveștile pe care le-ai auzit despre comunicare, lucrul cu tinerii, educație non-formală le-am putut testa pe propria piele și, bonus, mi-am descoperit acel higer self și ceva update-uri faine pe care le-am adăugat personalității mele.”
Alexandru
“Pentru mine, experiența EUvolve a fost una care m-a ajutat să combat sentimentul de plafonare. În cele câteva zile petrecute în Olanda, am reușit să îmi formez o viziune diferită asupra activității de tineret. Pe plan personal, participarea în acest proiect, alături de GEYC, mi-a demonstrat cât de adevărat este motto-ul Uniunii Europene, <<Unitate în diversitate>>. Am descoperit o varietate de culturi diferite și am învățat foarte multe lucruri noi, de la persoane de pe întreg continentul.”