24 March 2017

Europa pentru tine(ri) - De 10 ani, împreună

La invitația „Clubului European - Jean Monnet”, GEYC va lua parte la conferința „Europa pentru tine(ri) – de 10 ani”, organizată în data de 31 martie 2017 la Liceul Teoretic „Jean Monnet” din capitală. Sunt așteptați să ia parte elevi din peste 10 unități școlare din București, interesați de domenii precum relații internaționale, științe politice și drept internațional.


Conferința are drept scop promovarea valorilor europene în rândul liceenilor, informarea acestora în privința mecanismelor de funcționare UE, a politicii de tineret a acesteia și inițierea unei dezbateri echilibrate în privința acestor aspecte. Anul acesta celebrăm 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma - document ce are valoarea simbolică de certificat de naștere al Uniunii Europene.

Domnul Gabriel Brezoiu, Manager general al GEYC se va alătura panelului de deschidere cu un discurs pe tema participării tinerilor la viața politică a Uniunii europene, iar apoi va facilita un atelier pe aceiași temă ce va pune în discuție:
  • prezența la vot;
  • ponderea tinerilor în instituțiile UE;
  • inițiative legislative
  • avantajele pentru tineri.
În anul 2016, GEYC a organizat a doua ediție a ”European Digital Youth Summit - EDYS” (eveniment sub înaltul patronaj al Parlamentului European) având ca temă centrală participarea tinerilor și discursul instigator la ură.

Conform Eurobarometrului publicat de Parlamentul European în mai 2016, 90% dintre tinerii europeni consideră că este important ca aceștia să cunoască cum funcționează instituțiile UE. Cu toate acestea, doar o treime dintre tinerii români cu drept de vot au votat la ultimele alegeri europene. Totodată, pentru a scoate în prim plan importanța participării tinerilor la viața democratică europeană, GEYC organizează alături de Biroul de Informare al Parlamentului European, Asociația Pro Democrația și Ministerul Tineretului și Sportului proiectul „Promotori pentru democrație europeană” aflat deja la cea de-a treia ediție.