10 September 2016

Cosmin: „E minunat cum poți crea prietenii cu alți oameni, de altă naționalitate, cultură, religie”

„Cred că am auzit cu toții de proiectele europene, în special de cele Comenius sau Erasmus+. Sunt multe organizații și școli care participă la astfel de proiecte. Printre ele se află și Comunitatea GEYC cu peste 1500 de membri din care eu și un coleg facem parte.” Iată care a fost experiența lui Cosmin în schimbul de tineri găzduit la Petroșani de Asociația Euroeduas.

Auzind de acest proiect, am aplicat și, din fericire, am fost aleși să participăm și noi, alături de alți 3 români timp de o saptamână. Dar unde?

Proiectul a avut loc în Petroșani, România și a unit tineri din România, Grecia, Italia, Turcia, Bulgaria și Spania. Rhythm a fost denumirea lui și a dorit să aducă la cunoștință și să dezbată împreună cu participanții și organizatorii anumite idei sau concepții despre modul de viață în ceea ce privește hrana și sportul. 





Activități
Au avut loc multe activități de-a lungul celor 7 zile petrecute împreună. Cele mai importante au fost dezbaterile cu privire la hrana sănătoasă pe care o/ar trebui să o consumăm. Îmi amintesc o discuție contradictorie în ceea ce privește cafeaua – dacă e bună consumată în cantități mici, sau deloc, dacă ne stimulează creierul sau doar îl păcălește. 
O altă activitate antrenantă a fost coborârea din munți până în oraș, cu intenția de a lua interviuri oamenilor cu privire la modul lor de viață, dacă consumă cafea, țigări ori dacă preferă hrana tradițională etc. Ne-au impresionat numărul mare de orășeni din Petroșani care preferă hrana tradițională, dar care, în schimb, nu practică sportul prea mult. 
Pe lângă activitățile acestea de bază, ne-am trezit dimineață cu energizere, am făcut plimbări prin munți, am organizat seri interculturale cu mâncare și muzică tradițională și am participat la activități de cunoaștere. 

Scopul proiectului 
Cred că pe lângă principalul scop al schimbului acesta, au fost și altele, secundare. Câteva dintre ele le-am descoperit, cred, și eu. 
1. Legarea de prietenii. E un avantaj și o parte bună a oricărui tip de proiect european, inclusiv al acestuia. E minunat cum poți crea prietenii cu alți oameni, de altă naționalitate, cultură, religie etc. Nu contează de unde vii, ce cred ceilalți despre țara ta, dacă se simt bine în preajma ta, e ușor să le devii prieten. 
2. Acumularea de cunoștințe. E imposibil să nu acumulezi măcar câteva cunotințe fie cu privire la proiect, fie cu privire la cultura celorlalte țări ș.a.m.d. 
3. Perfecționarea limbii. Principala limbă folosită în proiectele europene este engleza. E clar că ai nevoie de un nivel cel puțin mediu pentru a putea comunica cu oamenii în astfel de proiecte, dar lucrurile se pot schimba. E una să înveți engleza la școală, din filme sau jocuri, dar e mult mai ușor să o practici în dicuții reale ce îți pun mintea în mișcare. Și da, e adevărat, ajungi să gândești în engleză. 
4. Deschiderea minții. Orice părere ai despre o țară sau alta, despre acei oameni, proiectele europene îți vor deschide și mai mult mintea. Vei vedea că prejudecățile și generalizările nu se aplică tuturor musulmanilor, de exemplu. 

Sfatul meu, așadar, e să aplicați la astfel de proiecte, căci nu veți avea de pierdut. Dacă vreți și voi să vă înscrieți în Comunitatea GEYC și doriți o șansă să plecați într-o astfel de mobilitate, accesați www.geyc.ro și înscrieți-vă. Sunteți la un click și câteva tastări distanță. Așadar, ce mai aștepți?