În perioada 11-18 septembrie 2016, 5 participanți din Comunitatea GEYC au înțeles că educația sexuală este ceva ce nu mai putem ignora. Peste 30.000 de fete minore rămân însărcinate anual în România (sursa). De aceea, cursul de formare „From experts to sexperts” din Estonia s-a dovedit a fi o bună oportunitate de a trage un semnal de alarmă în această direcție.
Plecați unde?! Asta a fost întrebarea cu care am dat nas în nas și, într-adevăr, Estonia este o țară micuță cu doar 1,3 milioane de locuitori, însă pe cât de mică țara, pe atât de mare entuziasmul nostru față de acest proiect, “From Experts to Sexperts”. Un Training Course despre educația sexuală, care ne-a stârnit curiozitatea și dorința de a învăța mai multe.
|
The participants experienced non formal education methods |
Prin urmare, pe 11 septembrie, în Vaibla, Viljandiimaa, echipa din România formată din Ioana, Iulia, Cristi, Stelian și Radu au făcut cunoștința cu restul participanților din Bulgaria, Turcia, Slovacia și Estonia.
Știi că universul chiar ține cu tine, atunci când în mijlocul lunii septembrie tu ai parte de cea mai frumoasă vreme de până atunci în Estonia (ceea ce se întâmplă foarte rar, din câte am înțeles), ceea ce ne-a dat și mai multă energie.
|
Who would guess that watermelon could teach us that sharing is caring? |
Tema proiectului fiind foarte vastă si conținând și idei controversate, activitățile din timpul săptămânii au variat de la piese de teatru, prin care ne-am subliniat opinia, la prezentări pe echipe, jocuri și până la susținerea de către noi a unui training despre acest topic.
Am avut ocazia să ieșim din zona de confort, să ne provocăm și mai ales, să ascultăm opinii diferite , încercând să înțelegem fiecare punct de vedere, fapt ce cu siguranță ne-a ajutat să lăsăm prejudecățile deoparte.
Pe parcursul celor 8 zile am avut șansa să testăm de două ori tradiția estonienilor, cărora nu le lipsește din casă vestita lor saună, tradiție urmată apoi de jocuri, dans și muzică.
Într-una dintre seri, organizatorii au pregătit concursul “Olympics Game”, cu 6 runde, una mai creativă decât cealaltă. Am legat prietenii, am râs, am dansat și ne-am bucurat când participanții din celelalte țări au cântat alături de noi versurile de la "O Zone- Dragostea din tei". În pauzele dintre workshop-uri și prezentări, pentru că vremea ne permitea, majoritatea dintre noi alegeam să jucăm volei sau fotbal.
Tot pe parcursul proiectului am aflat mai multe despre educația sexuală și cum putem transmite aceste cunoștințe elevilor (la ce vârstă ar trebui prezentate informațiile, ce informații ar trebui transmise dar nu în ultimul rând, cum putem transmite toate acestea într-o formă interactivă, ușor de urmărit, cu implicarea elevilor dar prin care să ne asigurăm că ei vor lăsa la o parte miturile).
|
Sometimes working in an intercultural environment is not an easy thing |
Printre altele am vorbit și despre acceptarea identității sexuale și despre tolerarea acesteia, dar și despre imaginea corpului (body image) – ceea ce ridică multe controverse în rândul tinerilor și despre care credem și noi că e important să vorbim cu elevii pentru a preîntâmpina eventualele probleme. La sfârșitul proiectului a trebuit să alegem fiecare o temă dintre cele prezentate și să ne gândim la o modalitate prin care să o prezentăm elevilor astfel încât să cuprindem și informații utile dar să și menținem curiozitatea acestora (poate, uneori, subiectul în sine suscită curiozitatea mai mult decât ne-am dori așa că e important să avem în vedere și modalități prin care să „astâmpărăm” această curiozitate – după cum am aflat chiar de la organizatori).
Seara interculturală a fost foarte specială pentru noi. Am avut ocazia să le arătăm participanților străini puțin din ce înseamnă România, de la mâncare, vestimentație, tradiții până la muzică și dansuri tradiționale românești.
De asemenea, am avut șansa să descoperim o mulțime de lucruri interesante despre restul țărilor participante ,să gustăm puțin din delicioasele lor preparate și să dansăm pe muzica lor de calitate.
Și nu aveam cum să plecăm din Estonia fără să vizităm capitala, Talin, un oraș plin de culori si de peisaje care te trimit într-o atmosferă de basm. Un ghid ne-a prezentat centrul orașului și ne-a uimit cu numeroase povești despre Talin și despre clădirile remarcabile din acest oraș. Printre altele, am văzut cea mai veche farmacie din oraș și una dintre cele mai scumpe toalete din lume, construită chiar în capitala Estoniei .
Nimic nu se poate compara cu trăirea acestor momente așa că vă recomandăm cu inima deschisă să participați pentru că din punctul nostru de vedere merită din plin și suntem convinși că nu veți regreta.
|
Romanian team, always ready for a group photo |