29 July 2016

Eurasia prin ochii GEYC!

Simion Strugar, membru activ al Comunității GEYC s-a întors de curând din Armenia și a avut plăcerea de a împărtăși cu noi câteva impresii legate de experiența lui. Proiectul s-a desfășurat în Yerevan și a avut ca temă "The Power of Intercultural and Interreligious Dialogue".

Bucuria cunoașterii a început când o fotografie de-a mea dintr-un al proiect GEYC a fost selectată la concursul online pentru participarea la "Power of intercultural and interreligious dialogue" PICIRD, Yerevan, Armenia, 16–24 iulie, 2016.



Am ales (la recomandarea GEYC) ruta Chișinău-Moscova-Yerevan mai ieftina decât Cluj-București-Istanbul-Tbilisi-Yerevan. Cea de-a doua ruta s-a dovedit chiar mai nesigura din cauza evenimentelor din Turcia, Pegasus Airlines nu a circulat câteva zile spre Tbilisi.

Imediat ce am ajuns în Yerevan am fost primiți de gazde, Nelli Gishyan de la Youth Alliance via Networking, YAN a pregătit pentru noi condiții optime de cazare și masa.

Oameni frumoși în proiect de mai multe religii, confesiuni și din mai multe tari. Germania, Armenia, Grecia și Turcia aveau printre participanți persoane și de alte naționalități, sau persoane cu părinti de diferite naționalități, am găsit germani care vorbeau croata, italiana și lituaniana, greci care vorbeau armenește, romani care vorbeau turcește și rusește, albanezi care vorbeau turca, armeni care veneau din Siria și Liban.



Dimensiunea culturala a proiectului a crescut prin adăugarea dialogurilor "Role and influence of religion and culture", "Freedom of expression vs. hate speech" ce făcea parte din "No hate speech movement campain".

Traineri excelenti Andreja Aušperger si Bogdan Vaida.


Am întâlnit o persoana Yezidi, o minoritate în Armenia, o diferita mentalitate în viata.

Nu numai dialogurile au fost interesante. Excursiile la Templul Garni (peste 4000 de ani), mănăstirile Gherard și Khor Virap cu o priveliște minunata spre muntele Ararat, Muzeul Genocidului Armean, nu pot fi descrise în puține cuvinte fără sa omiți cate ceva cu privire la arhitectura, simbolistica religioasa, obiceiuri, istorie etc.


O sa-mi lipsească plimbările pe inserat prin orașul frumos luminat unde din loc în loc găsești cișmele cu apa buna și rece spatii verzi în care cresc rodii, smochini și caiși.

A fost minunat, mulțumesc GEYC.

-Simion Strugar, Reprezentant Comunitatea GEYC - Năsăud

Și noi îți mulțumim si te așteptăm la proiectele viitoare.