07 May 2016

Top 5 lecții pe care le-am testat în GEYC | Ana Maria Drăgoi - Mobility Center Trainee

În rândurile ce urmează, nu am să mă raportez la un simplu ONG, ci la un prieten, pe care l-am întâlnit în urmă cu un an și jumătate. GEYC nu e numai despre voluntariat. E despre prieteni, despre oportunități faine de dezvoltare și despre ajutor reciproc. Despre curajul de a te autodepăși și despre provocarea de a fi responsabil. Despre lecțiile pe care le înveți fără să îți dai seama.


Dacă ai curajul să crezi, vei găsi ceea ce cauți.

E primul lucru pe care l-am învățat în GEYC. Nu am avut așteptări mărețe, ci doar așteptări realiste. M-am așteptam să găsesc aici prieteni noi, șanse reale de dezvoltare personală și profesională și experiențe care să schimbe puncte de vedere. Mărturisesc sincer, le-am găsit pe toate.

Cel mai scurt drum către succes e mereu în reparații.

Ca Mobility Center Trainee, m-am lovit destul de des de obstacole apărute te miri de unde. În ziua în care mi-am luat în primire funcția, mi-am setat ca obiectiv semnarea a 80 de mandate în 12 zile. După două zile, toate speranțele mi-au fost năruite; eram ferm convinsă că nu voi atinge nici măcar pragul de 20. Oamenii nu îmi răspundeau la mail-uri, iar dacă răspundeau, îmi trimiteau mandate greșit completate. Trecuseră deja cinci zile, iar eu nu aveam niciun mandat. Începeam ușor, ușor să mă obișnuiesc cu ideea că m-am supraestimat, iar succesul era departe de a putea fi atins.

Dacă cel mai scurt drum către succes e mereu în reparații, nu îți pierde motivația în timp ce-l parcurgi pe cel lung.

Era important să îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce îmi propusesem la început. Era important pentru mine să rămân motivată. Dacă am pornit pe un drum, trebuie să merg până la capăt. În a șaptea zi, oamenii au început să răspundă, să ceară diverse informații, să trimită mandate. În a noua zi, deja toată lumea fierbea. Mail-ul îmi exploda. Primeam zilnic peste 20 de mesaje. Mandatele semnate se adunau într-un folder care, cu doar câteva zile în urmă, se temea că va rămâne sărăcăcios la nesfârșit. Deadline-ul era din ce în ce mai aproape, iar eu deveneam din ce în ce mai satisfăcută de munca mea. La final, am tras linie: reușisem să obțin 95 de mandate. Ceea ce la început părea greu de atins, se dovedise
rezonabil la final.

Indiferent cât de grele ar părea lucrurile, e important să știi că nu ești niciodată singur.

Așa cum spuneam la început, GEYC e despre prieteni și ajutor reciproc. În toată această experiență, prietenii mei din GEYC au încercat să îmi ofere nu una, ci trei mâini de ajutor. Devenisem omniprezentă prin ei pe grupurile de Facebook unde se postau call-uri. Era încurajator faptul că nu trebuia să mă chinui de una singură. Lucrul ăsta în echipă se simte bine când timpul te presează tare, tare.

Nu lăsa pe mâine ce poți face azi în GEYC.

Adevărul e că recomand GEYC oricui, oriunde. Nu-mi iese nimic din asta, dar mă aleg cu satisfacția că îi îndrum pe alții să iasă din zona lor de confort, să își asume riscuri și să se își depășească limitele. Să aibă curajul să ceară mai mult de la ei înșiși. Dacă GEYC ar fi un fel de mâncare, atunci ar fi acel deliciu de la care nu-ți poți lua niciodată gândul. Acel fel de mâncare care te hrănește sănătos și la care, parcă, poftești încontinuu. Nu lăsa pe mâine ce poți face azi în GEYC. Ai curajul să nu te mulțumești cu jumătăți de măsură, ai curajul să schimbi ceva la tine. Voluntariatul în GEYC nu îți aduce numai experiențe frumoase, ci vine la pachet cu oameni responsabili, dornici să împartă cu tine cunoștințele lor. Vine la pachet cu multe aventuri frumoase și amintiri pe care merită să le păstrezi întotdeauna vii.

Ana Maria Drăgoi - Mobility Center Trainee

A way for a better you!