12 May 2016

O săptămână în Turcia | Social Detox

Alexandra a participat în luna Mai la un proiect în Turcia, unde a reprezentat GEYC. Sa vedem ce părere are despre această experiență mai ales ca este și prima de acest fel.



Fiind primul proiect international Erasmus+ in care am participat, am fost foarte entuziasmata chiar dinainte de plecare, de cand am aflat ca sunt selectata.



Tema, Social Detox, a fost neimaipomenit de potrivita pentru mine, intrucat lucrez foarte mult pe calculator si pe telefon, iar pauza de "internet" a fost binemeritate .

Participantii din celelalte tari au fost deschisi la vorba si dornici sa se implice la workshop-uri, cum si noi, romanii, eram. Nu a durat mult sa ii cunoastem pe toti, chiar daca aveau nume complicat de inteles pentru noi cei cu sange de latin.

Sesiunile de lucru au scos la iveala artistii din fiecare, intrucat liderul, Erdem, ne-a propus sa folosim cat mai multa creativitate. Astfel, pentru ilustrarea cerintelor am folosit "mici momente de actorie", prezentari powerpoint, in afara de clasica metoda a colilor de flip-chart.



Fiind un proiect interactiv, orele de sport au fost binevenite, "refreshing" din orice punct de vedere, chiar daca uneori se imbinau armonios cu ploaia. Plimbarile pe munte s-au lasat cu mici urme de bronz (sau arsuri, sa fim cinstiti). Iar micile calatorii prin orasul Bayburt ne-au adus noi prieteni turci, oameni saritori, implicati dar din pacate majoritatea nu stiau limba engleza.

Mancarea in general a fost condimentata, si, sincer, am observat ca turcilor le lipsesc din plin fructele si apa minerala. Desi am fost si cativa vegetarieni, nu pot spune ca am fost dezamagita, ci doar plictisita de vesinca pizza vegetariana. Evident ca ayran-ul a fost nelipsit. Am avut o singura revelatie atunci cand am realizat ca ei mananca unele feluri de mancare reci (cartofi, orez, paste).


Fiecare dupa-amiaza a avut picanteriile ei, nuantata evident de "Cultural Nights", unde am aflat lucruri de folos despre tarile participante si unde am gustat cateva mancaruri si bauturi traditionale. Seara culturala a romanilor a fost nelipsita de mamaliga si zacusca. Fiind oameni faini, noi am oferit tuturor celor care treceau prin hotel fasii de material tricolor, numai bune de legat la mana sau la coditele din par, gata sa te poti mandri cu ele!



Sper ca peste ani, destinul sa ma readuca alaturi de unii participanti, si ca voi putea sa povestesc alaturi de ei, cum a decurs viata mea de atunci. Pana cand se va implini aceasta poveste, multumiri GEYC pentru o experienta care nu merita uitata!


Alexandra-Georgina Țurțulea - Reprezentant Comunitatea GEYC