26 October 2015

Studenții suceveni descoperă ce oportunități le oferă UE

Sâmbătă, 24 octombrie 2015, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava s-a desfășurat workshop-ul „Europa pentru TINEri”, eveniment la care peste 20 de tineri au înțeles cum funcționează instituțiile europene și ce oportunități le sunt destinate acestora.

Caravana evenimentelor de informare organizate de promotorii pentru democrație europeană a ajuns în acest sfârșit de săptămână și la Suceava.
Acest workshop și-a propus informarea tinerilor din Suceava cu privire la modul de funcționare a Uniunii Europene, oportunitățile profesionale din cadrul instituțiilor europene, precum și alte mobilități de care aceștia pot beneficia (atât ca studenți, cât și ca tineri sau mai apoi ca lucrători). S-au avut în vedere programe precum Erasmus+, Eures (inclusiv facilitatea „Primul meu loc de muncă EURES”) și Erasmus pentru tineri întreprinzători.
Paleta de oportunități europene de mobilitate, dezvoltare personală și profesională pe care o au la dispoziție tinerii români este foarte largă, iar sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană face ca barierele financiare să nu mai fie o scuză. Tinerii din Suceava au mult potențial, ambiție și beneficiază deja de o educație de calitate. Avem convingerea că tot mai mulți dintre ei vor lua parte la programele noastre și vor face pasul următor pe plan profesional.” (Gabriel BREZOIU, Manager general GEYC și PRISMA European Network)
Este important ca tinerii suceveni să știe că există o gamă largă de oportunități, care le oferă posibilitatea să călătorească, să cunoască un alt mediu, o altă cultură, și implicit să se dezvolte pe plan personal și profesional. La fel de important este ca la rândul lor acești tineri să transmită și celorlalți ceea ce au aflat.” (Dumitrița NUCĂ, Promotor pentru democrație europeană)
Pentru a învăța într-un mod interactiv, participanții au descoperit valorile UE prin metode nonformale, și-au însușit particularitățile fiecărei instituții europene prin lucru în echipă și au aflat mai multe detalii despre diversele forme de mobilitate de la persoanele care deja au beneficiat de astfel de oportunități. La sfârșitul workshop-ului fiecare participant a primit câte un set de materiale informative, iar cei mai îndrăzneți au concurat pentru un premiu special.

Contextul evenimentului
Workshop-ul „Europa pentru TINEri” s-a desfășurat în cadrul proiectului ,,Promotori pentru democrație europeană'' fiind organizat de către GIRB (Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia), reprezentat de Dumitrița NUCĂ în parteneriat cu GEYC (Group of the European Youth for Change), reprezentat de Gabriel BREZOIU.

Acest proiect este derulat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România împreună cu Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), Group of the European Youth for Change (GEYC) și Asociația Pro Democrația (APD). Proiectul a strâns 30 de tineri din România, membri ai unor organizaţii de tineret şi i-a ajutat să îşi implementeze ideile de proiect ce au ca scop promovarea democraţiei şi a valorilor ce îi unesc pe cetăţenii Uniunii Europene.