04 April 2015

Cu ce impresii s-au întors participanții români din proiectul “Learn, act, grow - developing competencies of youth workers”

Miky, Volina, Ancuța și Mihai au reprezentat România în cadrul proiectului Erasmus+ „Learn, Act, Grow – Developing Competences for Youth Workers”. Trainingul s-a desfășurat în perioada 18-25 martie 2015 în Cracovia, Polonia și a avut ca scop crearea unui mediu care să faciliteze schimbul de informații și cunoștințe, bune practici, instrumente și experiențe în domeniile: managementul proiectelor sociale, educație non-formală, integrare interculturală și lucrul cu tineri cu risc de excluziune socială.


Cei patru participanți au avut parte de o experiență bogată, din care s-au întors cu noi cunoștințe și experiențe memorabile.

„Proiectul «Learn, Act, Grow – Developing Competences for Youth Workers» organizat în Cracovia, Polonia, a reprezentat pentru mine o săptămână plină de activități diversificate și o ocazie perfectă să descopăr cultura Poloniei, o țară pe care am vizitat-o pentru prima oară, și să cunosc oameni frumoși, cu care am făcut schimb de experiențe și idei. 

Am fost plăcut impresionată de organizarea proiectului care a fost ireproșabilă, organizatorii având grijă să ne asigure toate materialele necesare, suportul de curs, activități culturale (printre care și City Game, un treasure hunt în orașul Cracovia, care nu doar că ne-a ajutat să descoperim orașul și frumusețile sale, dar ne-a și oferit șansa să lucrăm în echipă și să ne cunoaștem mai bine între noi). 

În ceea ce privește trainingul în sine, m-am întors acasă cu noi metode și instrumente de lucru cu tinerii defavorizați social și nu numai, și chiar dacă unele dintre aceste metode îmi erau cunoscute, faptul că am avut ocazia să le reiau și să le aplic într-un alt context a fost de asemenea de ajutor. 

Un minus al proiectului ar fi interacțiunea insuficientă între participanții din diferite țări, fapt datorat și structurii proiectului care se concentra mai mult pe dobândirea de cunoștințe și pe satisfacția participanților decât pe interacțiune și interculturalitate.

Per ansamblu, participarea la proiectul din Cracovia a fost o experiență pozitivă și inspirațională. M-am întors cu bateriile încărcate și cu idei noi pentru activitățile mele viitoare.” – Volina Șerban


„Proiectul s-a axat foarte mult pe informații, teorii și metode de lucru. Astfel, în ceea ce privește cunoștințele acumulate, acestea au fost într-adevar semnificative, toate învârtindu-se în sfera teoriile din psihologie, lucru care a reprezentat un avantaj, dat fiind faptul că acesta este și domeniul meu de interes. 

Partea interculturală a fost mai puțin exploatată, însă acest lucru nu m-a împiedicat să învăț pe cont propriu mai multe despre celelalte culturi. 

Pe langă o învățare sistematică și lucrul în echipă, m-au bucurat atât activitatea de descoperire și cunoaștere a orașului Cracovia, cât și savurarea diverselor preparate tradiționale poloneze. Organizatorii ne-au surprins de fiecare dată, fie prin luarea mesei în locuri deosebite, fie prin mici cadouri care să ne amintească despre ceea ce am învățat în cadrul proiectului și de prietenii pe care ni i-am făcut.” – Mihaela Voinea

„Pentru mine a fost o experiență interesantă. Am avut ocazia de a lucra într-un mediu plin de persoane interesante și din diverse culturi. De asemenea, am învățat multe metode de lucru și tehnici foarte interesante. Îmi doresc să mai repet experiența și în alte proiecte viitoare.” - Mihai Cibia


Cu zâmbetul pe buze, îmi amintesc cu plăcere de experiența din Cracovia și parcă încă mai trăiesc momentele plăcute petrecute.

La început eram un pic speriată, pentru că nu știam exact cum decurg evenimentele într-un asemenea proiect, dar am rămas plăcut surprinsă de:
  • structura trainingului îmbinată cu exercițiile practice utilizate pentru a «dezgheța» comunicarea dintre diferite culturi;
  • locația trainingului și locația de cazare .... aflate în apropierea celei mai mari atracții turistice din oraț – Castelul Regal Wavel; 
  • organizarea agendei, astfel încât să permită cunoașterea istoriei orașului, încurajarea spiritului de echipă și timpul alocat pentru petreceri;
  • modul în care fiecare țară și-a arătat produsele tradiționale și dansurile specifice.
Mulțumesc GEYC pentru că mi-ați oferit această posibilitate și cu siguranță voi insista să merg și la alte cursuri. De asemenea, mulțumesc echipei alături de care am reprezentat România: Miky, Volina și Mihai.” - Ancuța Mocăiță


Dacă vrei să afli mai multe informații despre programul Erasmus+, urmărește pagina Facebook GEYC și alătură-te comunității GEYC - unde vei fi primul care află despre astfel de oportunități.  De asemenea, îți recomandăm să citești articolul FAQ: Mobility center, care răspunde la cele mai frecvente întrebări cu privire la mobilitățile europene coordonate de GEYC.