17 April 2014

O privire din interior: Conferinţa “Your Vote Can UNITE” – Campaigning Against Populism and Racism

GEYC a participat la începutul lui aprilie la Conferința internațională UNITED în Atena, Grecia. Evenimentul a reunit specialiști și activiști în domeniul discursului la ură și s-a abordat problematica acestui curent în contextul alegerilor pentru Parlamentul European.

Experienţa unei conferinţe UNITED sau cum să creşti ȋn câteva zile cât alţii ȋntr-un an

Tocmai m-am întors din Grecia unde am reprezentat GEYC la conferinţa “Your Vote Can UNITE” – Campaigning Against Populism and Racism. A fost una dintre cele mai frumoase experienţe din viaţa mea. După câteva zile petrecute în Anavyssos, lângă Atena, m-am întors alt om. Mai bogat sufleteşte, mai fericit, cu planuri noi de viitor şi cu ochii în lacrimi pentru că mi-e dor de oamenii de acolo. Nu toate conferinţele sunt atât de extraordinare ca cele ale UNITED-ului, dar cu siguranţă din fiecare este ceva de câştigat.

Din punct de vedere personal, a fost de nedescris. Am întâlnit oameni minunaţi, pentru care am ales să îmi sacrific şi aşa puţinele ore de somn pentru a-i cunoaşte şi pentru a petrece cât mai mult timp posibil cu ei, pentru a le înţelege mai bine dilemele şi culturile. Locaţia este divină. Grecia este faimoasă pentru colţurile ei de Rai, Anayssos fiind unul dintre ele. Mâncarea, ca şi locaţia (hotelul luxos cu plaja proprie) a fost perfectă. Eu sunt o persoană extrem de critică şi nu am avut nimic de obiectat niciodată, mai ales pentru că a fost o îmbinare de bucătărie tradiţională grecească şi cea balcanică. Am reuşit să ne ataşăm unii de alţii atât de mult într-un timp atât de scurt, încât la plecare s-a plâns mult şi s-au făcut planuri de vizite cât mai curând posibil.


Din punct de vedere profesional, este imposibil să treacă toate informaţiile pe lângă tine cu ceva. Chiar dacă nu te duceai la conferinţele din program şi stăteai la plajă toată ziua, tot rămâneai cu ceva, pentru că unele workshop-uri au fost pe plajă. Programul oficial se poate vedea aici. Temele abordate au fost de la foarte general- cadrul legistlativ al Drepturilor Omului sau legile si structura UE, până la cazuri concrete de mişcări naziste, populiste, fasciste în ţări din Uniunea Europeană sau încălcări flagrante ale legilor (relevante pentru subiectul conferinţei). Am fost aproape 100 de oameni din 34 de ţări, cu interese comune, dar şi cu probleme diferite. Aşa că, am avut mereu de ales la ce workshop-uri sau traininguri vrem să participăm, cu ce fel de political cafe să ne umplem seara, sau dacă să vizităm ONG-urile locale în detrimentul turului turistic al Atenei. Mi-a plăcut mult ideea de alegere, în funcţie de interesele şi planurile tale. Pentru că majoritatea temelor adordate erau foarte serioase, unele dintre ele chiar grave, ne destindeam cu jocuri scurte şi interactive pentru a ne cunoaşte mai bine. Mi-a plăcut că puteai să stai de vorbă cu oameni importanţi, pe care îi admiram dinainte, la masă sau în pauzele de cafea. Cum ar fi cu cei de la faimoasa campanie HOPE not hate (UK) sau cu Simon Mathijssen de la EOI - European Ombudsman Institute. Toţi vorbitorii au fost bine aleşi pentru temele respective, persoane competente şi respectate în domeniile lor de activitate.

Totul frumos, oameni faini, lux în Paradis. Şi cu ce ai rămas? Pentru mine cel mai important este că am rămas cu prieteni. Deasemenea, am acum altă perspectivă asupra Alegerilor Europarlamentare care urmează în luna Mai, ştiu cam ce probleme are fiecare stat care a fost reprezentat acolo şi ştiu cum îi putem ajuta. Am luat contact direct cu problemele oribile cu care se confruntă Grecia din cauza neo-naziştilor de la Golden Dawn, despre care nu ştiam mai nimic, mai ales că aceşti criminali (oamoară imigranţi pe stradă) sunt reprezentaţi în Guvern şi candidează la Europralamentare, ceea ce e un mare risc pentru întreaga Europă (grecii educaţi nu se prea duc la vot, deci au şanse să fie europarlamentari). Şi aceste cazuri grave sunt în mai multe ţări europene, despre care, recunosc, nu aveam idee că se confruntă cu astfel de dileme. Foarte important cred că este şi faptul că mi s-au deschis nişte uşi: proiecte noi, internship-uri şi cunoştinţe în multe ţări. 
Am fost mândră să fiu acolo şi să îmi zic aproape zilnic poezioara: ”Hi, I am Jo. I am from Romania, and I represent GEYC - Group of the European Youth for Change” şi sper să pot face asta curând în alt context, dar cu acelaşi entuziasm. 

Ioana Blaga