25 October 2023

#GreenCitiesOfYOUth | GEYCuleți din toată țara s-au adunat în „orașul viitorului” pentru a identifica soluții de remediere a schimbărilor climatice



    Generația Z a preluat inițiativa de a identifica soluții pentru sustenabilitatea urbană și nu mai așteaptă hotărârile autorităților locale. Elevi, studenți, profesori și tineri profesioniști s-au adunat împreună pentru a explora un oraș eco-friendly, dar și a proiecta un viitor verde în comunitățile din care provin.

    EfdeN- sustainable City reprezintă primul concept de oraș sustenabil din România  și a adunat zeci de tineri în București pentru a le deschide orizonturile în crearea unui viitor sustenabil și durabil, în care casele sunt construite din materiale regenerabile și sunt dotate cu automatizări care reduc semnificativ impactul asupra mediului înconjurător. „Se tot vorbește despre cum trebuie să arate o casă sustenabilă, dar rar ajungem să vedem una funcțională…să vezi o casa smart este impresionant, iar implicarea unui student în procesul de construcție este o oportunitate de a îmbina cunoștințele teoretice cu cele practice”, ne comunică Gabriel Demian, student în anul trei la Facultatea de Inginerie.  

    Experiența iubitorilor de mediu în „orașul viitorului”a început prin explorarea caselor durabile din EFdeN, unde au înțeles mai bine conceptele care stau la baza acestor locuințe. Au învățat despre cum o seră instalată în interiorul casei poate asigura iluminatul natural, având totodată rolul unui buffer termic de a menține căldura iarna, contribuind la schimbul de oxigen și umiditate prin recuperatoarele din pereți, servind în același timp drept spațiu verde. Mai mult, participanții au vizualizat și camerele tehnice ale caselor, intrând până în cele mai amănunțite detalii tehnice. Tinerii au înțeles mai bine rolul panourile fotovoltaice și cum acestea produc curentul electric continuu, în timp ce panourile solare au rolul de a încălzi apa de exemplu, reprezentând astfel o alternativă ecologică la sursele de energie tradiționale.

GEYCuleții în Casa Sustenabilă EFdeN 4C

    După ce s-au cunoscut între ei mai bine și au văzut la propriu cum poate arăta orașul viitorului, GEYCuleții au continuat să socializeze, încercând să evalueze nivelul de sustenabilitate în orașele din care provin. Și-au dat liber imaginației chiar și au încercat să inventeze dispozitive pentru a ajuta mediul înconjurător. Cei mai ingenioși au venit cu idei de parcări la intrarea în oraș, „trotinete zburătoare” pentru că cele terestre nu mai fac față traficului din București, dispozitive care să planteze singure plante în orașe și să colecteze deșeuri din oceane și nu în ultimul rând, dispozitive care să convingă bucureștenii să-și lase mașinile acasă când plouă. 

GEYCuleții cunoscându-se între ei

    Pentru a identifica și mai multe soluții sustenabile urbane, participanții s-au împărțit în echipe și s-au pus în rolul actorilor cheie cu factor de decizie, simulând o adunare a Organizației Națiunilor Unite pe tema acțiunilor climatice. Cu ajutorul simulatorul climatic global En-ROADS, au explorat impactul politicilor publice asupra factorilor cheie, precum electrificarea transportului, eficiența energetică, mărirea taxei de carbon și îmbunătățirea practicilor agricole, scopul final fiind, limitarea creșterii temperaturii globale cu până la 2 grade C, până în anul 2100. 

GEYCuleții utilizând simulatorul climatic global En-ROADS


  • Și pentru Vali Costea, student în anul I la UPB, abia înscris în comunitatea Geyc, experiența de sâmbătă a fost neașteptată. „Workshop-ul final și simularea în EnRoads mi-a oferit posibilitatea de a înțelege responsabilitatea unei alegeri făcute în detrimentul profitului sau al factorului uman. Sunt încântat de evenimentul organizat și mă bucur că am descoperit împreună cu ceilalți participanți, eficiența caselor verzi, cât și nevoia  de ever growing în adoptarea măsurilor sustenabile.”

  • Diana Roșca este studentă la Facultatea de Biologie în București și de multe ori și-a pus întrebarea cum ar arăta un viitor cu adevărat verde, iar cei de la EfdeN și Geyc au făcut o treabă nemaipomenită de a-i răspunde la întrebare. „Acțiunea de la EfdeN a însemnat pentru mine o schimbare de percepție, o confirmare în plus că lucrând împreună ne putem bucura de o societate mai sănătoasă și ocolită de efectele devastatoare ale poluării și a ineficienței energetice. 

    Activitățile interactive din EFdeN- sustainable City, primul oraș sustenabil din România s-au desfășurat în contextul Climate Change Summit ce a avut loc în perioada 19-20 octombrie 2023 în București, eveniment la care a fost prezentă și o delegație din partea Geyc. În colaborarea cu EfdeN, tot GEYC- Group of European Youth for Change au fost cei care au facilitat accesul celor interesați de sustenabilitate în „orașul viitorului”prin proiectul Green Cities of Youth, din cadrul Programului Erasmus +. La final, participanții au primit și câte un e-certificat de participare pentru contribuția în cadrul evenimentului, în contextul Anului European al Competențelor. 

Delegația GEYC la Climate Change Summit, 2023

Autor: Ana Caldare