15 November 2022

Inițiativa Cetățenească Europeană - Să luăm inițiativa!

 



Inițiativa cetățenească europeană: Instrumentul cu care putem modela politicile europene


GEYC a primit propunerea de a se alătura rețelei de ambasadori ai Inițiativei cetățenești europene, iar începând de luna aceasta Mihnea Chirilă (19 ani) va reprezenta GEYC, în calitate de ambasador din România. Mihnea este unul din cei cinci voluntari ai Serviciului Civic European, iar activitatea sa în domeniul tineretului constă în facilitarea educației tinerilor, în principal pe temele sustenabilitate și antreprenoriat.


Inițiativa Cetățenească Europeană - European Citizens’ Initiative (ECI) este un instrument al democrației participative care le permite cetățenilor Uniunii Europene să aibă un cuvânt de spus în privința politicilor europene care au un impact asupra vieților lor. Cu ajutorul său ne putem alătura unei cauze împreună cu alte persoane din UE, să încurajăm dezbateri pe tema respectivă și să inițiem reforme propunând modificări legislative concrete.


Mihnea Chirilă, în cadrul atelierelor #EcoEcho, creează și facilitează alături de ceilalți voluntari acțiuni de conștientizare a problemelor mediului pentru elevii din școli și licee. De asemenea, în cadrul asociației Voluntari pentru Idei și Proiecte susține dezvoltarea studenților în zona antreprenoriatului și coordonează vizite la diverse afaceri ale antreprenorilor români.


,,Mă simt onorat să fiu nominalizat pentru acest rol, pe care îl văd ca o responsabilitate de a face cât mai cunoscute modurile prin care cetățenii se pot implica la nivel european. GEYC mi-a oferit contexte care mi-au dezvoltat interesul și dorința de a mă implica mai mult în societate și în spațiul european. Consider că mulți tineri de vârsta mea nu au avut încă ocazia de a vedea cât de mult contează acțiunile, opinia și vocea lor, iar Inițiativa cetățenească europeană este modalitatea perfectă de a realiza asta. Ca ambasador, doresc să ofer tuturor șansa de a-și exprima opiniile și de a facilita colaborarea cu cetățeni europeni din alte state.”


O inițiativă poate fi lansată de 7 cetățeni ai UE care locuiesc în 7 state membre diferite. Odată ce inițiativa a obținut 1 milion de semnături, Comisia Europeană decide ce măsuri trebuie luate. În calitate de cetățean al UE, puteți fie să intrați într-un grup pentru a lansa o inițiativă, fie să sprijiniți inițiative deja demarate. Europenii pot lansa inițiative în orice domeniu în care Comisia Europeană are competența de a propune legislație, de exemplu protecția consumatorilor, energie, agricultură, transport etc.


Pentru mai multe informații cu privire la inițiativa cetățenească europeană, inclusiv lista inițiativelor care pot fi susținute în acest moment, vizitați pagina ec.europa.eu/citizens-initiative

#EUTakeTheInitiative