30 November 2022

Impactul schimbărilor climatice asupra apei



#OFOF


Ai băut astăzi apă? Ai lăsat apa de la robinet să curgă inutil câteva minute? Îți place să stai în duș si nu te îngrijorezi în privința consumului de apă? Articolul următor poate te va pune pe gânduri și te vei raporta altfel la „apă”.

Avem nevoie de apă pentru a supraviețui. Totuși, deși apa acoperă aproape trei sferturi din suprafața Pământului, mai puțin de 1% din acea apă este disponibilă pentru consum. Apa pe care o folosim pentru băut, scăldat, gătit sau curățenie vine din râuri, lacuri, apele subterane și, într-o măsură mult mai mică, din colectarea apei pluviale, apei de mare desalinizată și apei reciclate. La nivel global, peste două miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă. Pe măsură ce numărul populației globale crește, automat sporește și consumul, nevoia de apă. 
           Se tot vorbește despre schimbările climatice, însă, cât de conștienți suntem sau încercăm să fim cu privire la subiect? Aceste schimbări climatice sunt răsfrânse la intensități diferite în fiecare comunitate umană, însă, la nivel global, ne sunt afectate sănătatea, capacitatea de a cultiva alimente, locurile de trai, siguranța și munca. Unele populații sunt deja mai vulnerabile, societățile care trăiesc în micile state insulare în curs de dezvoltare. 
Astăzi, aceste schimbări climatice sunt resimțite, în primul rând, printr-o criză a apei, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. Resimțim acest impact prin agravarea inundațiilor, creșterea nivelului oceanelor, topirea calotei glaciare, sporirea incendiilor și a secetelor. Un climat mai cald înseamnă că mai multă apă se evaporă atât din pământ, cât și din ocean, iar o atmosferă mai caldă reține mai multă apă. Oamenii de știință au observat că ploile abundente sunt în creștere. În plus, temperatura mai ridicată a apei în pâraie, lacuri și rezervoare duce la niveluri mai scăzute de oxigen dizolvat în apă, ceea ce afectează supraviețuirea și populațiile de pești și alte forme de viață acvatică.
        Activitatea umană a ridicat deja temperatura atmosferică a planetei cu aproximativ 1 grad Celsius (1,8 grade Fahrenheit), iar oamenii de știință susțin că încă 2 grade Celsius (2,7 grade F) vor crește dramatic riscurile de deficit global de apă. Creșterea temperaturii este doar începutul. Planeta Pământ este un sistem în care fiecare element este conectat, iar orice schimbare poate provoca un efect de domino. 

Temperaturile mai ridicate ale aerului și, automat, creșterea temperaturii apelor pot conduce la creșterea prezenței algelor și microbilor în apă. Secetele și incendiile de vegetație destabilizează comunitățile și declanșează migrații în numeroase zone. Distrugerea vegetației conduce la eroziunea solului și reduce reîncărcarea apelor subterane, crescând astfel deficitul de apă și insecuritatea recoltelor. Încălzirea globală are un impact puternic asupra ghețarilor, evaporării și creșterii nivelului oceanelor. Peste 80% din încălzirea globală este absorbită de ocean, care are o capacitate masivă de a stoca și elibera căldură. Temperaturile ridicate la suprafața mării provoacă daune pe termen lung recifelor de corali - se albesc și mor.

 Trebuie să consumăm inteligent apa. Fiecare are un rol de jucat și nu ne permitem să așteptăm.


               Articolul face parte din campania #OFOF (Our Food, Our Future).


Resurse:

  1. National Geographic, Unbalanced: How Climate Change Is Shifting Earth’s Ecosystems, URL: https://education.nationalgeographic.org/resource/unbalanced-how-climate-change-shifting-earths-ecosystems   

  2. National Geographic, How Climate Change Impacts Water Access, URL: https://education.nationalgeographic.org/resource/how-climate-change-impacts-water-access 

  3. United Nations, Water and Climate Change, URL: https://www.unwater.org/water-facts/water-and-climate-change