03 October 2022

#Youth4Bauhaus - Design your city!


#Youth4Bauhaus


Luna trecută a avut loc prima întâlnire a proiectului #Youth4Bauhaus ce s-a desfășurat în Kosice, Slovacia, unde 10 tineri din Câmpina au reprezentat țara noastră cu mult entuziasm!

Acest proiect a apărut odată cu lansarea inițiativei New European Bauhaus, la care GEYC este partener. Rolul proiectului este de a încuraja tinerii să participe activ în luarea deciziilor în ceea ce privește co-crearea spațiului public în orașele din care fac parte, într-un mod durabil, ecologic și incluziv.

Tinerii trebuie să joace un rol important în luarea unor astfel de decizii, deoarece acestea influențează modul în care vor trăi, munci și cum își vor petrece timpul liber în viitor, cât și despre viitorul planetei noastre.


>Acestea sunt părerile tinerilor ce au participat în această etapă despre ceea ce a reprezentat acest proiect pentru ei:


”Un proiect minunat, bazat pe arhitectură si sustenabilitate. Pe perioada celor 5 zile petrecute în Kosice, am contribuit cu idei pentru modernizarea diferitelor zone ale râului Hornad. Consider că această provocare și celelalte activități a fost foarte frumoase, am descoperit locuri și persoane minunate!” -Alexandru


”Un proiect ce a unit peste 40 de tineri din diferite țări prin munca în echipă și activități interactive! Am avut ocazia de a ne exprima opiniile despre cum putem să îmbunătățim anumite zone ale răului Hornad, pentru a atrage lume într-un mod sustenabil. După ce am am discutat ideile noastre am transpus totul in jocul virtual Minecraft.” –Ionuț Simion”Memorabil! Prietenie! Înțelegere! Comunicare! Cuvintele cu care pot să descriu acest proiect! M-am bucurat mult că am luat decizia de a mă înscrie și de a participa. A fost una dintre cele mai bune decizii luate. Astfel, am câștigat momente pe care nu le voi uita, am cunoscut persoane extraordinare de la care am avut ceva de învățat și cel mai important, am descoperit lucruri noi la mine. Proiectul acesta nu doar ca m-a învățat lucruri noi despre subiecte importante și interesante (sustenabilitate, urbanism, arhitectura, comunicare), dar m-a ajutat sa ies din zona mea de confort și să-mi creez un nou mod de gândire.

Activitățile la care am participat au fost interesante și bine organizate! Multă muncă în echipă, informații noi prezentate într-un mod prietenos și ușor de înțeles. Trebuie sa recunosc că seara mea preferată a fost cea interculturală. A fost foarte interesant să descopăr lucruri despre culturi diferite. O experienta de neuitat și cu siguranță, de repetat!” –Ioana Grosu”Trebuie să recunosc că atunci când m-am înscris la acest proiect aveam un sentiment de îngrijorare, și asta era doar din cauză că ieșeam din zona mea de confort. Însă, după zilele petrecute acolo am știut că am luat una dintre cele mai bune decizii, și am simțit recunoștință pentru toate momentele petrecute acolo.

Am cunoscut o grămadă de oameni faini, cu suflete frumoase și foarte prietenoși, dornici la fel ca și mine să cunoască cât mai multe lucruri despre sustenabilitate și arhitectură. Am comunicat într-un mod excepțional cu oameni pe care îi cunoșteam doar de câteva zile, așa am încercat să aflăm cu toții informații importante despre urbanism, și cum este mediul înconjurător afectat de acțiunile noastre.

Mi-a mai plăcut faptul că am exersat vorbitul în limba engleză și am învățat câte ceva despre culturi noi. A fost o experiență pe care nu o să o uit niciodată!” –Maria Cristina Ionescu”Timp de o săptămână, am petrecut clipe memorabile alături de oameni pe care i-am cunoscut treptat şi de care am legat strânse prietenii.

Pe lângă relaţiile pe care le-am încheiat cu cei din Slovacia, Belgia şi Portugalia, m-am întors acasă şi cu noi cunoştinţe generale. Am învăţat ceva de la fiecare dintre cei pe care i-am întâlnit şi, de asemenea, am deprins noi cunoştinţe despre subiectul principal al proiectului. Am lucrat pe echipe şi ne-am unit viziunile pentru a aduce o îmbunătăţire râului din oraşul în care am stat.

Mă bucur enorm că am avut şansa să fac parte din echipa care a participat la acest proiect şi mi-ar plăcea să repet această experienţă!” –Ioana Bratosin”A fost un proiect minunat legat de sustenabilitate în care mi-a făcut mare plăcere să particip! Am contribuit cu idei pentru a moderniza împrejurimile râului Hornad, pentru a crea locuri mai verzi pentru cei ce doresc să se bucure de natura și frumusețea locului. Totul a fost minunat și aș repeta experiența oricând!” –Cosmin Irimia”O experiență inedită, la care orice elev/student, trebuie să participe la un astfel de proiect macar o dată! Pentru mine a fost prima experiență de acest fel și pot spune că aș mai repata asta încă o dată, fără să stau pe gânduri! Am fost impresionată de arhitectură și cultura orașului Kosice încă de la primele ore petrecute acolo. Activitățile la care am participat au fost foarte interesante și bine organizate, scopul lor fiind de a ne cunoaște și a ne apropia și mai mult uni față de alți, dar mai ales de a crea un orășel mult mai sustenabil. Chiar dacă timpul a fost scurt, am profitat de fiecare moment ! Tot ce am reușit să învăț aici, dar și oamenii pe care i-am cunoscut mă motivează să mai particip la astfel de proiecte!” –Ștefania Valentina Morozan

”Pentru prima mea mobilitate Erasmus pot spune că a fost uimitor! Oamenii, orașul, activitățile, o limbă nouă, toate acestea m-au ajutat să învăț lucruri noi și să mă dezvolt! Cu siguranță voi participa la cât mai multe astfel de experiențe!” –Izabela Comanescu