Alexandru Manda (23 de ani) a fost numit oficial pe 20 aprilie a.c. în Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei pentru un mandat de 2 ani (2022-2023). Numirea a fost făcută de reprezentanții permanenți ai celor 46 de state membre, reuniți în Comitetul Miniștrilor, la propunerea secretarului-general al Consiliului Europei, în urma unui amplu proces de selecție desfășurat de către Departamentul pentru Tineret. În Consiliul Consultativ pentru Tineret, Alexandru Manda va fi reprezentantul GEYC - Group of the European Youth for Change și al Rețelei Europene PRISMA.
Consiliul Consultativ pentru Tineret (CCJ) este o structură a Consiliului Europei formată din 30 de tineri, reprezentanți ai mediului neguvernamental de pe întreg continentul, fiind parte a sistemului de co-management a sectorului de tineret. Alături de reprezentanții guvernelor, membrii CCJ formează Consiliul Reunit pentru Tineret, organul Consiliului Europei care decide prioritățile, programele și activitățile organizației în domeniul tineretului. De asemenea, acesta propune Comitetului Miniștrilor adoptarea de recomandări adresate statelor membre. Consiliul Consultativ pentru Tineret formulează propuneri și opinii pe teme care privesc problematica tinerilor, către Consiliul Europei și organismele sale, având rolul de a se asigura că interesele tinerilor sunt reprezentante în cadrul acțiunilor derulate de Consiliul Europei.
Alexandru Manda este activ în viața civică încă din anul 2013, fiind cunoscut la nivel național pentru activismul său în domeniul educației. La doar 14 ani a fost membru fondator al primei asociații de elevi din România - Asociația Elevilor din Constanța, coordonând din postura de reprezentant al elevilor campanii pentru respectarea dreptului la burse școlare, aprobarea Statutului Elevului sau obținerea manualelor gratuite pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a. În ultimii doi ani, activitatea s-a concretă s-a concentrat pe creșterea finanțării educației la nivel local (peste 30 de milioane de euro în plus la bugetul educației din 5 județe), precum și pe respectarea dreptului elevilor la burse sociale și de merit. În prezent, Alexandru este student în anul al IV-lea la Facultatea de Drept a Universității din București. În cadrul GEYC, are rolul de Vicepreședinte al Consiliului Director - responsabil de portofoliul Democrație și Drepturile Omului.
Pentru activitatea sa neîntreruptă în slujba accesului la educație, precum și pentru rezultatele concrete obținute, Alexandru Manda a fost distins în anul 2021 cu premiul Tânărul European al Anului, de către Fundația Schwarzkopf și Forumul European de Tineret.
Sunt onorat de această noua responsabilitate și îmi asum un mandat în care voi face auzită la nivel european vocea tinerilor de la firul ierbii. Îmi doresc ca, la finalul lui 2023, să pot spune că am reușit să promovez adoptarea unor măsuri concrete de creștere a accesului tinerilor la drepturile lor, precum și de îmbunătățire a participării acestora la viața civică, socială și politică. Sunt de părere că Europa de astăzi are nevoie de politici clare pentru scăderea decalajelor dintre țări și comunități, iar accesul la educație de calitate pentru fiecare copil rămâne unul dintre principalele instrumente prin care vom aduce prosperitatea și o dezvoltare unitară. Ultimii ani ne-au arătat importanța reclădirii încrederii între cetățeni și instituțiile democratice, astfel că, din punctul meu de vedere, este vitală stimularea implicării tinerilor la nivel local, precum și invitarea acestora la masa discuțiilor, acolo unde se iau deciziile pentru viitorul comunității. Tinerii trebuie să fie actori, nu pioni.” a declarat Alexandru Manda, vicepreședinte al Group of the European Youth for Change, cu ocazia numirii în Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei.
Despre GEYC
Asociația GEYC - Group of the European Youth for Change a luat naștere în anul 2010, fiind una dintre primele comunități digitale din România. În prezent, GEYC numără peste 5000 de membri: tineri, lucrători de tineret și profesori. Suntem activi în următoarele domenii: democrație și drepturile omului, digital, antreprenoriat și sustenabilitate. Printre altele, GEYC își propune încurajarea participării civice a tinerilor, precum și promovarea dezvoltării durabile în rândul tinerilor. De la înființare și până acum, am lucrat împreună cu peste 200 de organizații din Europa, proiectele noastre ajungând la peste 10.000 de tineri români.
Consiliul Europei este prima organizaţie inter-guvernamentală europeană postbelică, înfiinţată la 5 mai 1949, ca organism european de promovare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a valorilor democratice. Consiliul Europei reprezintă un cadru instituţional de colaborare interguvernamentală între statele membre, în majoritatea domeniilor de interes ale societăţii europene, şi anume: cooperare juridică, în domeniul mijloacelor de informare în masă, în educaţie, cultură, patrimoniu, tineret şi sport, probleme sociale şi economice, puteri locale şi regionale, protecţia mediului etc. Cu 46 de state membre, Consiliul Europei este cea mai mare organizație de pe continent în materia drepturilor omului, toate statele sale aderând la Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
No comments:
Post a Comment