
Potrivit Legii nr. 181/2020, compostarea este un proces de descompunere controlată a materialelor biodegradabile, predominant aerob, care permite generarea de temperaturi adecvate dezvoltării bacteriilor termofile, ca rezultat al producerii de căldură.
Legea impune colectarea biodeșeurilor, respectiv cele provenite din grădini și parcuri, de la alimente, din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante, comerțul cu ridicata, de la firmele de catering.
Din 20 februarie 2021, persoanele fizice care nu colectează și nu depun deșeurile biodegradabile destinate compostării în zonele special amenajate riscă o amendă între 400 şi 800 de lei, iar dacă vorbim despre persoanele juridice, acestea riscă sancţiuni până la 20.000 de lei.
Principiile GEYC in ceea ce priveste utilizarea eficientă a resurselor sunt dezvoltate în cadrul politicii de sustenabilitate, respectiv:
- Utilizarea produselor ecologice (reutilizabile),
- Reciclarea deșeurilor produse,
- Evitarea hârtiei și a plasticul de unică folosință in activitățile noastre.
Daca vrei sa iti faci faci propriul compost acasă, poti utiliza: plante și flori, coji de ouă, resturi de legume și fructe, pâine, zat de cafea și resturi de ceai, ramuri, fâșii de lemn, hârtie, carton, coji de nuci, alune, orez, frunze uscate, păr. Compostul poate fi utilizat pentru plantele si florile din ghivece.