12 August 2020

Tinerii în 2020: implicare pentru schimbare - Ziua internațională a Tineretului

 


În contextul Zilei internaționale a Tineretului de anul acesta organizată sub auspiciile ONU pe tema implicării tinerilor pentru acțiune globală, am întrebat tineri din Comunitatea GEYC cum văd ei rolul tinerilor în realizarea unei schimbări pozitive în comunitate, ceea ce este totodată și misiunea noastră la GEYC. Iată ce am obținut:

Tinerii inspiră

„Este esențial ca tinerii să reprezinte motorul schimbării și totodată o sursă de inspirație pentru toți cei din jurul lor, indiferent de vârstă. Tinerii trebuie să provoace la schimbare ‘status quo’-ul, să se implice în inițiative de orice natură, propunându-și țeluri înalte și urmărindu-le pas cu pas, neîncetat.” (Ramona și Victor Coman, membri fondatori ai GEYC)

Tinerii schimbă comunitățile prin voluntariat

„Noi (tinerii) suntem cei care putem face diferenţa într-o societate ca cea din zilele noastre prin implicarea noastră în problemele actuale, aşa că vă recomand să faceți voluntariat. Mai mult, voi puteți împărtăşi cu colegii, prietenii voștri pentru a îi ajuta să se implice în activități locale, nationale și chiar internaționale.” (Raluca Dumitrescu, Responsabil proiect, GEYC)

Tinerii participă la viața comunității

„Ca tânăr, de multe ori îți pui întrebarea dacă părerea ta chiar contează. Dacă poți cu adevărat să aduci o schimbare în lumea în care trăiești. Iar adevărul este că noi avem mai multă putere decât am crede, iar orice schimbare începe cu pași mici. Cum pot tinerii sa contribuie la schimbare? Implicându-se în cauze care sunt importante pentru ei. Donând timpul lor persoanelor care sunt mai puțin norocoase, susținând producătorii locali, micile business-uri, și nu în ultimul rând, Implicându-se în viața politică.” (Alexandra Peca, Responsabil Centru de mobilități, GEYC)

Tinerii joacă rolul de multiplicatori ai informației

„Când vine vorba de răspândirea informațiilor, tinerii sunt amplificatori puternici. Pornind de la cauze precum încălzirea globală, ajungând până la exploziile din Beirut, ne-am asigurat că cei din jur află ce pericole există în lume și cum pot să ajute. Tinerii activi pe social media prezintă un grad scăzut de izolare și sunt mai bine echipați pentru a fi cetățeni activi. Luând tot exemplul tinerilor din Liban, aceștia au răspândit detaliile tragediei și au anunțat care este cel mai eficient mod prin care pot primi ajutor (prin donații către Crucea Roșie).” (Patricia Brezeanu, GEYC10 Changemakers)

Tinerii participă la viața democratică

„În primul rând, cred că cea mai importantă datorie a noastră, a tinerilor, este să spunem "nu, de ajuns". De ajuns în fața tuturor abuzurilor, nedreptăților și abaterilor care momentan încă ne conduc spre dezastre. Ce putem face? Să continuăm să spunem "nu" atunci când observăm că interesele comunității nu sunt luate în considerare. Să ne informăm corespunzător asupra problemelor existente căci din păcate sunt multe. Să căutăm soluții, în loc de amăgiri. Să credem în continuare că dacă fiecare face câte un pas mic, dar constant, într-o zi lucrurile vor arăta altfel. Și să înțelegem că puterea e în mâinile noastre, atâta timp cât ne prezentăm la vot, cât mai mulți, cât mai mult!” (Flavia Mocan, GEYC10 Changemakers)

„Schimbarea - un cuvânt mare... Cu toții ne dorim o schimbare: în comunitatea locală, la școală, în societate. Doar că, deseori, mulți tineri aleg să stea pe bară. De frică, din comoditate, din dorința de a nu ieși din zona de confort. Școala românească, din păcate, încă predă lecția "capul plecat, sabia nu-l taie", iar asta trebuie să se încheie aici. Schimbarea va putea veni doar atunci când toți tinerii se vor ridica din bancă, își vor susține argumentat crezul și vor lupta pentru idea lor.” (Alexandru Manda, GEYC10 Changemakers)

Tinerii reprezintă motorul schimbării

„Tinerii reprezintă motorul schimbării, dar în același timp sunt adesea primii loviți de situațiile de criză care apar. Am observat că în timpul pandemiei COVID19 tinerii au fost direct și imediat afectați: nu au mai putut urma cursurile, nu au mai putut călători, activitățile de educație nonformală au fost în mare măsură sistate, a urmat o criză a locurilor de muncă disponibile, s-au suspendat proiectele de mobilitate și programele de internship. Cu toate acestea, tot tinerii au potențialul de a pune lucrurile în mișcare și de a sprijini depășirea crizei.” (Gabriel Brezoiu, Manager general GEYC)

„Ce pot face tinerii pentru schimbare? În variantă scurtă, cam tot ce le stă în putință! Fiecare generație de tineri a pus rotițele societății în mișcare, a provocat sistemul și au încercat să facă un mediu mai propice pentru cei care o să îi urmeze. Inovația ar trebui să vină din includerea în primul rând a tinerilor în orice sistem, fie el politic, antreprenorial sau social. Doar așa putem să ne reactualizăm valorile (chiar să ne mai și amintim din ele) și prin împuternicirea lor putem să creăm ''changemakers'' autentici care să aibă impact în micro-comunitățile lor.” (Claudiu Șulea, Vicepreședinte - Consiliul Director GEYC)