30 March 2020

Training Course [TR-363] ESC 101 “Introduction to the European Solidarity Corps” 11.03.2020 – 17.03.2020, Adana, Turcia

În perioada 11–17 martie 2020 s-a desfășurat în Adana, Turcia, cursul de formare Erasmus+ „Introduction to the European Solidarity Corps”, bazat pe tema voluntariatului, pe promovarea cetățeniei active a tinerilor, în general, și a cetățeniei lor europene, în special.

Cursul de formare desfășurat în Adana a avut participanți din următoarele țări: Turcia, România, Moldova, Macedonia, Cehia, Armenia, Georgia și Polonia, aceștia împărtășind experiențe, proiecte etc. care au avut ca numitor comun voluntariatul, educația și multiculturalitatea, atelierele abordând subiecte de interes, precum culturi și religii diferite, implicarea lucrătorilor de tineret în diverse proiecte, în special de voluntariat, discriminare, educație etc.. Scopul cursului de formare a fost acela de a oferi participanților sprijin/instrumente pentru gestionarea și proiectarea activităților și a proiectelor ESC. În același timp, cei prezenți au fost încurajați să găsească modalități creative de a stimula în comunitățile lor cunoștințele altor culturi și țări, dialogul dintre diferite obiceiuri și tradiții, pentru a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare, de organizare și capacitatea de a interacționa și de a colabora cu persoane diferite din punct de vedere cultural.
Ramona, Filomena și Geanina au fost participantele din partea României (Asociația „GEYC”), experiența lor din cadrul acestui proiect fiind împărtășită în rândurile următoare.


„Cursul de formare “Introduction to the European Solidarity Corps” a fost un prilej pentru toți participanții să se familiarizeze cu programele prin care pot fi atrase finanțări din fonduri europene pentru derularea de proiecte. Formatorii au prezentat și modul în care se pot forma echipe între state aparținând diverselor părți ale lumii, indicând axele de finanțare pentru parteneriate între state din toate părțile lumii. Tot acum au fost descrise și activitățile care pot fi făcute (conferințe, seminarii, schimburi de tineri etc.), precum și durata pentru fiecare activitate.
Aceste direcții au fost abordate nu doar teoretic, ci mai ales practic, prin lucru în echipe. La nivel interuman, proiectul a fost un prilej de cunoaștere a mentalităților specifice diverselor regiuni din Europa estică. Participanții din Georgia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Cehia, Polonia, Albania, Armenia, România și statul-gazdă Turcia au avut nenumărate contexte să își prezinte specificul național, coordonatorii cursului îngrijindu-se ca acest lucru să nu devină o competiție, căci spiritul atent cultivat a fost cel al colaborării. Participanții au aflat astfel că tot ce ne face diferiți ne aduce, de fapt, împreună, într-o Europă unită de aceleași deziderate.” (RAMONA J.)



“Ce mi-am dorit atunci cand am aplicat pentru participarea la acest Training Course: sa aflu mai multe despre subiectul cursului pentru ca in activitatea mea nu am implementat (inca) proiecte pe Erasmus+, sa invat tehnici sau metode de training prin observarea trainerilor, sa cunosc participanti din alte tari si culturi si sa aflu mai multe despre tarile si culturile respective din prisma unor locuitori adevarati, nu din canalele de stiri.
Ce am realizat prin participarea la acest TC: am aflat informatii despre programele de finantare ale UE si cum putem gasi un proiect si parteneri pentru acesta, am discutat despre educatie si tipurile ei, am lucrat impreuna pentru a realiza diferite taskuri, ne-am impartasit din experiente si am aflat si cate ceva despre noi ca persoane – ce ne dorim, ce ne place, ce nu ne place si de ce.
De ce ar trebui sa participam la un TC: pentru ca nu este vorba doar de dobandirea de informatii aride chiar daca sunt noi – consider ca partea interpersonal este foarte importanta pentru ca ajungem sa vedem cum oameni cu background total diferit, din culturi total diferite, pot forma echipe functionale si pot obtine rezultatele scontate impreuna. Si, nu in ultimul rand, este o ocazie de a avea multi prieteni noi!” (FILOMENA DIANA T.)



„Cursul de formare Erasmus + “Introduction to the European Solidarity Corps” [TR- 363] ESC 101 a reprezentat, pentru mine, al treilea curs de formare la care am participat, fiind o experiență interesantă și captivantă. M-au atras, în mod deosebit, din descrierea Apelului, a InfoPack-ului, temele propuse, specificul acestuia, voluntariatul, ESC, multiculturalitatea și, categoric, locul de desfășurare, Turcia, o țară pe care doream să o cunosc. Ca și celelalte două cursuri la care am participat, emoțiile de început au fost spulberate de la prima întâlnire cu ceilalți participanți, care m-au impresionat prin naturalețea lor, dorința de a cunoaște noi mentalități și culturi și implicarea acestora în problemele actuale ale societății.
Grație acestui curs de formare am cunoscut oameni frumoși ce m-au impresionat prin felul lor de a fi, prin proiectele/munca lor, prin lecția generozității, a implicării și a dăruirii și am aflat de la traineri noi informații despre programele/proiectele Erasmus +, despre finanțarea din fonduri europene a acestora. S-a lucrat în echipe accentuându-se diferențele dintre educația formală, non formală, informală, pe de o parte, și dintre Training Course, Youth Exchange, Youth Pass, pe de altă parte. Am înțeles faptul că prin intermediul acestor proiecte/schimburi interculturale poți comunica, împărtăși, dar și crea emoții, stări, legături, deoarece problemele oamenilor sunt aceleași, indiferent de comunitate, cultură, mentalitate, mod de viață.
Așa cum am mai afirmat și în alte contexte, îi încurajez pe toți să treacă peste emoții, temeri sau... prejudecăți și să aplice pentru aceste proiecte/cursuri de formare/schimburi de tineri/voluntariat, fiindcă merită! Astfel de oportunități îți schimbă modul de a gândi, de a te implica, de a te forma, de a te (re)cunoaște. Sunt recunoscătoare asociației GEYC, tocmai pentru faptul că mă (re)redescopăr cu fiecare proiect!” (GEANINA O.)