Comunitatea GEYC a organizat o vizită de studiu în Chișinău, numită „Cultural Mapping of Chișinău on Social Media”, aceasta fiind cea de-a doua deplasare externă, în afara României, din cadrul programului #invizita. 12 tineri din România și Republica Moldova au luat parte la mobilitate, însoțiți de trei participanți ai programului EFYL, „European Fellowship on Youth Leadership” (Alina, Călin și Raluca).
Vizita a fost organizată în cadrul programului de cooperare strategică “Support Moldova” (2016-2018), program care vizează susținerea parcursului european al Republicii Moldova prin sprijinirea actorilor cheie și dezvoltarea de competențe soft, hard și transversale, fiind destinat tinerilor, organizațiilor neguvernamentale și autorităților publice. Totodată, tematica #învizită este o inițiativă de a celebra Anul European al Patrimoniului Cultural (#EYCH2018) și centenarul Marii Uniri (#Centenar).
Ne-am propus să familiarizăm participanții cu practicile de promovare în mediul online a ceea ce înglobează cultura unui oraș (artă publică, artă urbană, tradiții locale etc.) cu focus pe tehnicile potrivite menite să scoată în evidență coloratura locală și ceea ce este reprezentativ pentru oraș. Totodată, vizita a avut ca scop atât explorarea principalelor obiective turistice, cât și explorarea urbană.
Odată ajunși în Chișinău, membrii Comunității GEYC au avut oportunitatea de a face o vizită Ambasadei României în Republica Moldova, unde a avut loc o discuție deschisă cu Excelența sa, domnul Ambasador, Daniel Ioniță, despre GEYC (#SupportMoldova), migrația tinerilor, legăturile puternice economice, politice, culturale și educaționale dintre cele două țări și despre importanța implicării tinerilor în comunitate.
În vizită la Ambasada României în Republica Moldova |
Am descoperit două muzee, cel de Artă, care deține un patrimoniu de peste 40.000 de piese, colecții de artă religioasă, pictură, grafică, sculptură și artă decorativă cu exponate datând chiar și din secolul al XV-lea, și Muzeul Orașului Chișinău (Turnul de Apă), care găzduiește expoziția „Istoria orașului”, exponate care datează din sec. XV-XX. De asemenea, pe ultimul nivel al turnului de apă am admirat priveliștea care se arată în toate direcțiile către cele șapte coline pe care este așezat Chișinăul, perspectiva nefiind obturată de niciun obstacol.
Cu ocazia Zilei Naționale a României, Excelența sa, domnul Ambasador, Daniel Ioniță, ne-a invitat la tradiționala Recepție unde s-a discutat despre valorile și principiile care stau la baza României de astăzi și s-a făcut un scurt bilanț al amplelor relații de colaborare dintre România și Republica Moldova pentru susținerea parcursului european.
O altă activitate a fost vizita la studiourile „Teleradio Moldova”, o oportunitate de a ne îmbogăți cunoștințele și viziunea despre ce se întâmplă în spatele ecranelor. Am participat ca și audiență la emisiunea „Bună seara”. Înregistrarea emisiunii se poate vedea aici, iar la minutul 37:00, Gabriel Brezoiu, Manager General al GEYC, adresează o întrebare pe tema patrimoniul cultural, în contextul Anului European al Patrimoniului Cultural.
În viyită la emisiunea „Bună seara”, unde am discutat despre Adami Media Prize |
Pentru a avea o experiență completă în Republica Moldova am introdus o vizită la Vinăria Asconi, din Puhoi, unde am aflat mai multe despre procesul de vinificare, am deslușit tainele secțiunilor de prelucrare și fermentare, de cupajare, de îmbuteliere, de maturare și am încheiat prin testarea produsului final.
În vizită la Vinăria Asconi, din Puhoi |
Comunitatea GEYC #invizita „Cultural Mapping of Chișinău on Social Media” a fost organizat în cadrul proiectului #SupportMoldova gestionat de către GEYC.
Valori naționale în context european
În cadrul activității #invizita, a fost organizată dezbaterea "Valori naționale în context european", în cadrul căreia am discutat despre ceea ce înseamnă Erasmus+, oportunitățile pentru tineri, voluntariat și studii peste hotare. GEYCuleții cu mai multe experiențe în cadrul proiectelor de tineri au împărtășit tinerilor din Republica Moldova ce înseamnă să iei parte la un schimb de tineri, curs sau voluntariat, diferența dintre ele, ce presupune să fii lider de grup și ce așteptări ar trebui sa aibă fiecare tânăr interesat de proiecte.
Dezbatere: Valori naționale în context european |
De la discuții despre prietenii de lungă durată, la discuții despre structura proiectelor și tipurile de învățare abordate, cei interesați au avut ocazia să afle mai multe informații despre experiența #ErasmusPlus și să se alăture Comunității GEYC. Acestă activitate a strâns 40 de tineri din România și Republica Moldova, iar în urma discuției 11 dintre ei s-au alăturat Comunității GEYC.
Evenimentul a fost organizat în cadrul Programului de cooperare strategică #SupportMoldova (geyc.ro/moldova) și a proiectului KA2 - EuroImpact Plus.