03 August 2018

TC "Glamorize with NFL - Non-formal Learning", Ankara, Turcia

Între 7 și 15 iulie, Iulian Lercă și Simion Strugar au participat la proiectul “Glamorize with NFL” organizat de asociația “Aktif-Iz” in Ankara, Turcia, ca reprezentanți GEYC.

Participanții au avut ocazia să împărtășească experiențe referitoare la utilitatea folosirii metodelor non-formale de învățare într-un mediu intercultural, format din lucrători de tineret din 7 țări participante (Bulgaria, Croația, Macedonia, Polonia, România, Spania și Turcia). Iată ce ne-au împărtășit participanții noștri:

„La început am crezut că e complicat să ajung de la aeroportul Esenboga (Taurul anatolian tânăr – cam așa se traduce) până la un oarecare hotel din Ankara și am cerut ajutor, pentru că luând bilete din vreme, costurile nu atingeau grantul, dar mi s-a explicat că e de fapt simplu. Din aeroport în oraș nu se poate merge decât cu autobuze, și odată ajuns în oraș, poți să mergi la metrou (linii simple pentru un oraș cu 8 milioane de locuitori).
Odată ajuns la hotel am găsit acolo participanți din Bulgaria, Croația, Macedonia, Polonia, Romania, Spania și, desigur, Turcia. Din România mai erau doi reprezentanți ai Centrului de Voluntariat Reșița, în afara de noi, reprezentanții GEYC. Tineri, studenți, profesori, lucrători de tineret, voluntari, toți oameni frumoși, unii pentru prima dată intr-un TC Erasmus+.”

Primele zile ale proiectului
„Program încărcat, dar cu pauze dese, am învățat sa ne descoperim unii pe alții pe cai formale, informale si non formale. Am descoperit că în diverse țări, educația non formală are sau nu o recunoaștere oficială. Am văzut că avem stiluri diverse de învățare si am observat că educația non formală se potrivește bine lucrătorului de tineret si este instrument de lucru in Erasmus+ venind din programul YIA (Youth In Action).”
Participanții

„Ne-am prezentat organizațiile si am construit împreună o seara interculturală cu de toate.
Primăria din Ankara ne-a pus la dispoziție un autobuz fără geamuri pentru un tur al orașului ca o compensare pentru programul care ne ocupa tot timpul zilei. De fapt, pe căldura de acolo, nici nu poți ajunge prea departe pe jos, iar piețele erau animate si noaptea cu oameni de tot felul.”

Seara interculturală
„În ultimele zile am încercat construcții posibile pentru viitoare proiecte intre asociații ca ale noastre sau cu altele de care avem cunoștință. Toți am primit YouthPass-uri in care aveam spatiu ca să putem scrie si ceea ce consideram noi ca am învățat in activitate. 
Mulțumim GEYC și organizatorilor (coordonatori și trainer) pentru momente de neuitat!” - Simion Strugar.


Ultima zi a proiectului


„Participarea la un TC impulsionează întotdeauna. In primul rând trebuie sa treci bariera lingvistica si sa te miști liber in limba cursului. Apoi deschizi larg porțile interculturalității si după ce înțelegi si accepți alte puncte de vedere poți sa judeci si analizezi. Am văzut granițe intre formal, informal si non formal, granițe care trebuie trecute funcție de fiecare om cu care ai de lucru. Cu cat mai des si mai ușor treci de granițe (de tot felul) cu atât ești mai conștient de ceea ce înseamnă cetățean european care acceptă diversitatea si multiculturalitatea. 
Cu cât înțelegi mai bine construcția proiectelor având mai multe exemple, întâi ai dorința de a mai participa, apoi încerci sa contribui la eventuale construcții locale si internaționale.
Mi-a plăcut că românii au lucrat ca o echipa în seara interculturală, chiar dacă veneau din alte organizații, ne-am completat reciproc. Am lucrat in echipele de lucru indiferent de cine este component al echipei, sarcinile de lucru fiind distribuite la fiecare după puteri si priceperi.
Sunt convins ca cei prezenți vor continua sa susțină activitatea asociațiilor lor spre dezvoltarea de proiecte si idei valabile pentru toți indiferent de tara de proveniența, idei fără tendințe extremiste sau excentricități.
Sigur, prin cei prezenți, informația, tehnica, șablonul proiectului vor ajunge in comunități locale ce încet, încet vor gândi european.” - Iulian Lercă.