06 August 2017

TC - Active Citizenship in the Digital Era- Wuppertal, Germania, Iulie 2017

Training Course-ul intitulat " Active Citizenship in the Digital Era " care s-a desfășurat în orașul Wuppertal - Germania și la care am avut ocazia sã particip a reprezentat pentru mine șansa de a-mi extinde universul cunoașterii atât din punct de vedere cultural cât și social. 

Tema proiectului " Active Citizenship in the Digital Era " a fost în concordanţă cu interesele mele și mi-a dat posibilitatea de a experimenta și a vedea ce înseamnă și cum percep ceilalţi noţiunea de cetăţean activ la nivelul fiecărei ţări implicate. De exemplu, una din activităţile propuse de organizatori a scos în evidenţă importanţa pe care o acordă fiecare participant valorilor umane precum respectul, iertarea, onoarea, demnitatea, etc. 




Activitatea "The Value of Values" m-a ajutat să-i înţeleg mai bine pe ceilalţi participanţi și să comunic mai ușor cu aceștia. Activitatea de debate intitulată "E-Elections", ne-a pus în ipostaza de a ne apăra punctul de vedere în legăturã cu votul online, ne-a lărgit orizontul asupra importanţei tehnologiei în viaţa de zi cu zi și ne-a făcut să fim conștienţi de progresul umanităţii în toate domeniile, dar mai ales în domeniul cetăţeniei active. Toate activităţile desfășurate au fost extrem de interesante și utile și în calitate de cadru didactic specializat pe limbi straine, cu siguranţă le voi pune în practică cu elevii mei. 



Locaţia proiectului, Wuppertal - Germania a reprezentat cea mai inspirată alegere: un oraș frumos, departe de agitaţie urbană, ci dimpotrivă, cu peisaje minunate, aer curat, cu oameni liniștiţi și prietenoși. Organizatorii proiectului au manifestat un interes deosebit faţă de tot ceea ce a însemnat participarea noastră acolo: cu o atitudine prietenoasă și deschisă, ne-au oferit sprijn în tot ceea ce am avut nevoie. 



Comunicarea a fost cuvântul cheie, atât la nivelul participanţilor și organzatorilor cât și la nivelul grupului nostru. Seara culturală organizată la nivelul fiecărui grup participant a fost o ocazie foarte bună de a ne cunoaște mai bine și de a lega prietenii, dar și de a ne îmbunătăţii cunoștinţele despre ţările implicate. Pe viitor, cu siguranţă voi pune în practică toate activităţile la care am participat și voi încerca sã evidenţiez și mai mult în activitatea mea rolul cetăţeanului activ.” Dragnea Daniela

Parcă acum aflasem că am fost acceptată în proiect și număram zilele până la plecare. Parcă acum aveam emoții și nu știam la ce să ma aștept, cum să procedez?!



Totul a început pe 15 iulie, aventura mult așteptată de noi, 3 fete dornice de o super experiență și pregătite să facă față oricărei provocări care avea să apară într-un loc cu oameni noi, informații noi și care, în mod cert, s-au dovedit pe parcurs a fi din ce in ce mai folositoare. După un traseu lung (dar plăcut) parcurs cu avionul, trenul și autobuzul din aeroportul Dortmund (Germania) până la destinația noastră: Wuppertal, am fost nevoite să ne descurcăm și încet-încet am pus bazele echipei noastre care avea să coopereze pe tot parcursul proiectului.



Din prima zi, atât participanții, cât și coordonatorii acestui training course mi-au transmis o energie pozitivă iar motivația cu care venisem de acasă a dus la o muncă în echipă de vis. Dacă înainte să particip la un proiect Erasmus+ aveam mici îndoieli, acum pot spune că nu mai am. O abordare simplă, chiar jucăușă bazată pe educatie non-formală; exact mediul în care te poți simți confortabil și să-ți exprimi ideile fără a fi judecat.



Am putut afla problemele, situațiile actuale ale multor țări europene din relatarea colegilor cu care am lucrat și am schimbat păreri 7 zile și nu cred că aș fi avut ocazia să pătrund în toate acele subiecte (tineri cetățeni activi, democrație în mediul digital, campanii politice, e-elections, instrumente online: petiții, blog-uri), dezbătute dacă nu erau în cadrul acestui proiect.



Acum mă simt inițiată în tainele unui proiect de mobilitate și în același timp am o dorință mult mai arzătoare să mă inplic în proiecte, să pot aduce chiar și mici schimbări în orice fac, din punct de vedere personal, dar și profesional. Sunt de părere că m-am descoperit mai bine pe mine și pe ceilalți, am aflat că îmi plac și alte lucruri care poate înainte nu reprezentau un interes major pentru mine.” Sandu Andreea