Proiectul Promotori pentru democratie a fost si anul acesta un real succes pentru GEYC. Colega noastră, Georgiana, a desfășurat pe 30 mai un seminar de informare la Liceul Dante Alighieri din București pornind de la tema EU în UE: oportunități pentru tineri în Uniunea Europeană.
"Am pornit cu foarte multe emoții spre Liceul Dante Alighieri pentru că era pentru prima dată când vorbeam în fața unui număr atât de mare de tineri, mai exact de elevi în clasa a XI-a, 28 la număr.
Dar simplul fapt că urma să le vorbesc despre un subiect drag mie, în care îmbinam într-un mod armonios teoria cu partea practică (experiența personală în domeniu), m-a ajutat să depășesc emoțiile și să împărtășesc și cu ei oportunitățile de care se bucură tinerii, fie ei elevi, studenți sau nu numai, în cadrul Uniunii Europene.
Seminarul s-a desfășurat la ora de engleză, în prezența cadrului didactic. Timp de 50 de minute nu am încercat să îi încarc cu multe informații teoretice sau date din statistici, ci am discutat în linii mari ce este Uniunea Europeană, cu valorile pe care le promovează și cu instituțiile care o reprezintă, ca ulterior să ne concentrăm pe subiectul principal al seminarului și anume oportunitățile pe care acești elevi le au fie ca voluntari fie ca viitori studenți.
În urma exercițiului de la început în care ne-am cunoscut între noi și în care am aflat ce hobby-uri au și ce ar vrea să studieze mai departe, având în vedere că mai au puțin până să devină studenți, am fost plăcut impresionată să aflu că marea majoritate dorește să își continue studiile în România.
Acest lucru m-a ajutat foarte mult să le vorbesc despre o primă oportunitate: bursele de studiu Erasmus+ și Erasmus placement. Experiența mea de studentă Erasmus în Germania mi-a oferit pârghiile necesare să îi fac pe elevi să înțeleagă într-un mod simplificat, fără să îi sperii cu demersurile birocratice, care sunt avantajele unei astfel de burse atât pe plan personal cât și profesional. Curiozitatea s-a citit în ochii lor și în întrebările pe care mi le puneau.
Aflând între timp și despre faptul că o parte din ei face voluntariat, le-am descris și Serviciul European de Voluntariat (EVS în engleză) și i-am pus să se imagineze într-o anumită țară desfășurând diverse activități de voluntariat într-un domeniu propus de fiecare în parte. Am descoperit care ar fi principalele lor temeri și provocări în acest sens.
Seminarul s-a încheiat tot într-o notă interesantă deoarece am vorbit cu ei despre schimburile de tineri și seminarele la care pot lua parte timp de o săptămână (până la 21 de zile) într-o țară străină.
Au fost placut impresionați și mai ales că în fața lor a fost cineva apropiat de vârsta lor care le-a vorbit despre aceste oportunități i-a făcut să se simtă în largul lor și să dialogheze mai ușor cu mine cu privire la curiozitățile și întrebările pe care le au".