10 April 2017

"Niciodată la fel după Erasmus Plus" - Euroimpact TC in Newcastle

Ca de fiecare dată, întoarcere dintr-un proiect nu este deloc ușoară. La începutul lunii februarie, echipa GEYC formată din Ema, Nico, Albert, Vera și Andrei au participat la un training course în Newcastle, UK. Pentru ca relatarea evenimentelor, trăirilor și emoțiilor să fie cât mai autentică, fiecare dintre participanți a descris în câteva rânduri ce impact la nivel individual a avut această experiență pentru el. 



EMA:
Participarea în cadrul training course-ului EuroImpact desfășurat în Newcastle upon Tyne, mi-a oferit oportunitatea de a cunoaște alături de participanți veniți din Malta, Republica Moldova, Ucraina, Spania și UK, instrumente, tehnici de măsurare și de creștere a impactului unui proiect asupra comunității, asupra propriei persoane și de a produce efecte sustenabile pe termen lung.
       

Stabilirea unei conexiuni între  participanți este importantă în proiectele Erasmus Plus și am reușit să ne consolidăm grupul, să fim apropiați, să ne cunoaștem mai bine, prin discuții și activități în echipă, creându-se astfel o atmosferă prietenoasă și motivantă. Am fost impresionată de fiecare poveste a participanților și mi-am dat seama că sub același acoperiș erau reunite persoane de la care aveam multe de învățat. Activitățile intense, îmbinarea sesiunilor teoretice  cu cele practice au avut menirea să ne pună în situații prin care să ni se testeze abilitățile  de lucru în echipă, cele strategice, de colaborare, de orientare, de creativitate.




NICO:

Training-ul EUROIMPACT din Newcastle, UK a fost o experiență benefică pentru mine. A fost prima dată când am participat într-un proiect Eramus+ focusat atât de mult pe cunoaștere, împărtășire de informații, învățare și punere în practică a noțiunilor aflate. 

          

Mi-a plăcut acest aspect, deoarece m-a interesat subiectul, iar experiența trainerilor și a celorlalți participanți m-a ajutat să reflectez asupra anumitor lucruri din viața mea. Am învățat cât de important este măsurarea impactului după implementarea unui proiect sau eveniment. Impactul, indiferent de nivelul la care este măsurat (individual, organizațional sau în comunitate), indică succesul sau părțile ce ar trebui îmbunătățite pe viitor. Partea de cunoștințe s-a îmbinat eficient cu activitățile de relaxare, culturale sau de socializare. Organizarea a fost bună, de la transport, până la cazare, masă și materialele necesare desfășurării activităților. 

ALBERT:

Training Course-ul Euroimpact a fost pentru mine prima experiență de acest gen, deoarece eu am mai participat doar în proiecte de tip Youth Exchange. Mă așteptam să fie diferit pentru că la Training Course-uri participă persoane care au un alt statut (de ex: voluntari, lucrători de tineret, persoane care lucrează pe domeniu etc) și mă așteptam ca proiectul să fie foarte interesant. Și chiar așa a fost. 


La un training se pune accentul foarte mult pe informații care să fie utile într-un anumit domeniu. La acest proiect tema a fost una foarte interesantă: cum să pregătești și să scrii partea referitoare la impactul pe care îl are un proiect de mobilitate Erasmus Plus. Locația proiectului a fost foarte faină, in orasul Newcastle upon Tyne aflat în nordul Angliei aproape de granița cu Scoția. Am rămas plăcut impresionat de oamenii de acolo deoarece erau foarte primitori și chiar puteai interacționa cu oricine.


Mi-au plăcut foarte mult activitățile și în special energizer-ul dinaintea fiecăreia, iar seara interculturala a fost deosebită pentru că a fost o singura seara în care toate țările și-au prezentat câteva din băuturile tradiționale și mâncăruri.
           
Per total, pot spune că proiectul Euroimpact a fost unul reușit, o experiență din care am învățat ceva, iar pe viitor aș vrea să mai particip la astfel de proiecte. 

VERA:

            Fiind primul proiect de acest tip la care urma să iau parte, nu știam exact la ce să mă aștept. După un zbor cu ceva turbulențe am ajuns în sfârșit la destinație și am început să cunosc participanții care urmau să mă însoțească în această călătorie în următoarea săptămână. 


Ceea ce mi-a plăcut îndeosebi la acest proiect a fost programul, activitățiile fiind variate, iar volumul de informații foarte bine împărțit în zilele de proiect. 

ANDREI: 


După cele câteva zeci de ore pe care le-am petrecut îndoindu-mă că voi ajunge teafăr la destinația proiectului, nu m-am simțit niciodată atât de binevenit, precum am fost în acest proiect. Dincolo de sentimentul acesta, m-am bucurat să întâlnesc oameni cu idei, aspirații și valori diferite. 




Nu cred că există modalitate mai bună prin care să crești, în afară de schimbul de experiențe. Personal, în astfel de proiecte, caut oameni. Oameni frumoși, cu un orizont larg, pentru a ne inspira reciproc și pentru a lega prietenii. Europa, oricât de mare pare pe o mapă, în fapt, este mică și niciodată nu poți ști când vei reîntâlni acești oameni.