29 January 2017

Ce trebuie să știi înainte să aplici la un proiect Erasmus+?

În ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe organizații care se ocupă cu intermedierea unor proiecte finanțate de Uniunea Europeană de care pot beneficia tinerii ce îndeplinesc anumite criterii de selecție. Proiectele au loc în tări membre ale Uniunii Europene și aduc la un loc persoane din 4-5 țări pentru a dezbate o anumită temă, a-și dezvolta abilitățile de comunicare și învățare și pentru a depăși barierele lingvistice și culturale ale fiecărui individ.


La un schimb de tineri, spiritul nonformal se vede peste tot, inclusiv în poze!
Destinațiile sunt care mai de care mai atrăgătoare, iar temele sunt diverse, începând de la schimburi de tineri axate pe sport și stil de viață sănătos până la traininguri care pregătesc viitori antrepenori. Pentru a lua parte la un astfel de proiect, este important să cunoști in profunzime  procesul de selecție, pașii pe care trebuie să îi urmezi și ce obligații ai față de organizația din țară, dar și față de cea care a organizat proiectul. Totodată, este bine să te informezi înainte de riscurile la care te supui și care sunt costurile pe care trebuie să le acoperi.

Despre proiectele finanțate de Uniunea Europeană
Când vorbim despre proiectele pentru tineri finanțate de UE, trebuie mai întâi să facem cunoștință cu tipurile de proiecte la care putem să aplicăm și care sunt diferențele majore între ele.
●            Youth Exchange – Schimb de tineri
Youth Exchange-ul este cel mai popular program în rândul studenților sau tinerilor care își doresc o experiență internațională scurtă și dinamică. În cadrul unui youth exchange pot participa (în funcție de criteriile de selecție care variază de la un proiect la altul) persoane care au aproximativ 20 de ani și sunt dornici să relaționeze cu alți tineri care au interese comune cu ale lor. Un grup este format din 4-6 tineri și are un lider de grup care este responsabil cu organizarea grupului, menținerea unei comunicări eficiente cu organizațiile implicate și semnalarea neregulilor care pot apărea în cadrul proiectului.
●            Training Course - Curs de formare
Programele de training sunt ușor diferite de cele de schimb de tineri din perspectiva dinamicii și a numărului de activități incluse în program. În cadrul unu schimb de tineri, programul se axează pe comunicare și cunoașterea unor noi culturi, în timp ce în cadrul unui curs de formare, vor fi mai multe activități orientate spre dobândirea de competențe, iar programul va fi ceva mai încărcat.

Întrebări frecvente despre proiectele finanțate de UE
Pentru a-ți oferi o imagine de ansamblu cât mai aproape de ceea ce te-ar putea interesa, am să încerc să cuprind în restul textului răspunsul celor mai frecvente întrebări.

Cât durează un youth exchange/training course?  Un youth exchange/training course durează în jur de o săptămână.

Ce locații se aleg pentru proiect? De obicei proiectele se țin în orășele mici sau în locații care se află în apropierea orașelor mari, cunoscute. De exemplu, ultimul proiect în care am fost s-a ținut în Paralimni care era situat foarte aproape de Larnaca.

Care sunt costurile acoperite de organizatori? Organizatorii îți acoperă costurile pentru cazare, trei mese pe zi (și dacă ești norocos, și niște pauze gustoase de cafea) și îți subvenționează transportul în regim de rambursare (asta implică faptul că tu îți vei achiziționa biletele de avion din banii tăi imediat după confirmarea locului și la finalul proiectului vei trimite toate dovezile achiziționarii biletelor de avion/tren/autobuz către organizația din România, care le va trimite mai departe către cei care au organizat proiectul, iar tu vei primi suma respectivă înapoi).

Aici sunt de menționat trei aspecte foarte importante:
1. Există o anumită limită pe care organizatorii o oferă pentru rambursarea cheltuielilor de transport, iar dacă o depășești, surplusul nu îți va fi înapoiat. De exemplu, dacă aplici pentru un proiect care are loc în Corfu unde limita de rambursare este 170 de euro pentru participanții din România, iar biletele tale costă 185 de euro, tu vei trimite toate actele doveditoare plății biletelor însă suma rambursată va fi de maximum170 de euro, restul de 15 euro fiind surplusul de care îți spuneam că nu va mai fi rambursat.  Totuși, având în vedere că proiectele se anunță din timp,limitele de rambursare sunt calculate astfel încât să acopere cel puțin 70% din costul biletelor de transportpentru fiecare participant, iar cazurile în care se depășește suma oferită de organizatori sunt mai rare.
2. Este obligația ta, ca participant, să păstrezi și să trimiți organizației din România toate actele doveditoare pentru călătoria ta. Asta include, pe lângă factura propriu-zisă, boarding pass-urile, biletele electronice și biletele în format fizic. Cele electronice vor fi trimite sub forma în care le ai prin mail alături de scan-urile celor pe care le ai în format fizic, iar cele în format fizic vor fi trimise, de asemenea prin poștă către cei care au organizat proiectul. De exemplu, dacă vrei să ajungi în orașul Brno din Cehia și ți-a fost aprobată de către organizatori ruta București-Viena-Brno, din Viena va trebui să iei autobuzul. Vei avea astfel bilete electronice, factură și boarding pass-uri pentru biletele de avion București-Viena și biletele de autobuz (în format fizic) de la cursa cu autobuzul ce leagă Viena de Brno. La finalul proiectului, vei trimite în format electronic biletele, factura și boarding pass-urile pentru zborul București-Viena (și retur)  și scan-urile (sau pozele) biletelor de autobuz. După aceea, în funcție de instrucțiunile organizației din țară, vei trimite prin poștă biletele de autobuz pentru a primi rambursarea cheltuielilor de transport.
3. Rambursarea durează! Există cazuri când organizatorii din țara gazdă înmânează suma aferentă cheltuielilor de transport chiar la plecarea (sau sosirea) din proiect, însă majoritatea preferă procesul explicat mai sus: ajungi în țară – trimiți biletele către organizația din Romania – aștepți rambursarea. În general, rambursarea se face în aproximativ trei luni de la terminarea proiectului, așa că be patient!

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmez pentru a participa la un proiect de mobilitate? Pentru a lua parte la un astfel de proiect este necesar să citești cu atenție toate detaliile legate de acest proiect (data la care începe și cea la care se termină, locația, costurile de transport, tema, țările participante etc.). În Comunitatea GEYC găsești proiecte pentru orice perioadă a anului, în locații diverse, pe teme interesante potrivite profilului tău. După ce ești sigur că vrei să participi, completezi formularul de înscriere unde va trebui să furnizezi datele tale (nume, prenume, adresă etc.) și să răspunzi la întrebarea „De ce vrei să participi la acest proiect?”. Tot formularul trebuie completat în limba engleză, nivelul cel puțin conversațional al limbii străine fiind un must pentru a participa la astfel de proiecte. Odată trimisă aplicația pentru proiect, va trebui să aștepți să vezi dacă ai fost selectat, caz în care vei primi mai multe detalii privind confirmarea participării.

Ce reprezintă cofinanțarea?
GEYC:    La GEYC, cofinanțarea este echivalentul cotizației de membru practicate de cele mai multe organizații. Astfel, încâ de când a apărut Comunitatea GEYC, am păstrat gratuit statutul de membru în Comunitatea GEYC, iar pentru circa 50% dintre proiecte le cerem participanților selectați să cofinanțeze activitatea GEYC. Astfel, îi motivăm pe cei interesați să se implice, întrucât voluntarii activi ai GEYC sunt scutiți de plata cofinanțării și au și prioritate de participare în toate proiectele.
Cofinanțarea este legală dacă suma este folosită strict în interesul creșterii și dezvoltării comunității și este înregistrată în contabilitatea organizației. Plata acestei contribuții ar trebui să se facă în contul organizației, nu în contul unei persoane fizice.

Ce se întâmplă în timpul unui youth exchange/training course? Pe lângă faptul că îți faci prieteni, proiectele de genul, sunt potrivite pentru dezvoltarea abilităților personale cu ajutorul educației non-formale. În cadrul unui youth exchange sunt organizate diferite jocuri, concursuri sau workshopuri în care participanții învață să își folosească cunoștintele în folosul echipei și să își îmbunătățească abilitățile de comunicare atât în limba engleză, cât și în limba maternă. Totodată, participanții vor avea oportunitatea să exerseze prezentarea unei idei în fața unui public străin format din tinerii veniți din celelalte țări, să acumuleze noi informații cu privire la cultura și tradițiile celorlalte țări și să fie reprezentanții României.

Ce înseamnă seară culturală? În cadrul proiectelor de mobilitate se organizează în fiecare noapte a proiectului o seară culturală în care participanții fiecărei țari prezintă (pe scurt) aspecte importante  sau lucruri interesante despre țara de origine și aduc spre degustare mâncăruri tradiționale. Activitățile organizate la seara culturală pot varia de la învățarea unor cuvinte în limba respectivă la dansuri tradiționale. Depinde doar de dinamica grupului și de creativitatea participanților.


Sper că am cuprins o mare parte din întrebările frecvente și am răspuns cât mai pe înțelesul tuturor la ele. Pe lângă cele două tipuri de proiecte mai sus menționate, există și EVS-urile care reprezintă stagii de voluntariat pe termen lung (de la 2 luni la 12 luni) despre care sper să vă povestesc într-un articol viitor.

Eu sunt Vera, part-time traveller - full-time dreamer, membru în Comunitatea GEYC și mă găsiți cel mai ușor pe Instagram unde postez regulat imagini din locurile pe care le vizitez și pe Facebook unde creez oferte de vacanță la prețuri incredibile pentru oameni ca mine și ca tine care vor să călătorească peste tot cu bani puțini.