Ana-Maria: „Șase zile în capitala țării lui Goya, Picasso și Dali, în care Zâna Măseluță nu există. Șase zile în orașul împărțit în 21 de districte, zile pe care ploaia nu a reușit să le strice.”
Aproape o săptămână, atât a durat “Step by step against exclusion”, seminarul care, inițial, și-a propus să fie despre o temă frecvent întâlnită pe meleagurile europene, și nu numai: excluziunea socială, dar care, la final, s-a dovedit a fi despre mult mai mult de atât: despre oameni care împart aceleași valori, despre oameni care cred că pot schimba lumea într-un loc mai bun, despre străini transformați peste noapte în prieteni pe viață.
Cuceriți de arhitectura fascinantă a încântătorului Madrid, această capitală ne-a învățat că civilizația există atât timp cât ne pasă de noi și de cei din jurul nostru, că împreună putem aduce schimbare în societatea noastră, luptând pentru lucruri nobile cu dedicare, implicare și răbdare.
Madridul ne-a arătat că se poate, că statornicia dă rezultate uimitoare. Ne-a făcut cunoștință cu mai multe ONG-uri ce lucrează cu tineri: copii, elevi sau studenți cu puține oportunități, omuleți expuși riscului abandonului școlar, ființe nevinovate-unii dintre ei fiind victimele discriminării, alții-martorii violenței în familie.
Timp de șase zile, România, Scoția, Germania, Polonia, Grecia și Spania s-au unit și și-au unit cunoștințele, și-au împărtășit experiențele, poveștile, confruntările cu problemele comunității lor și au reușit să contureze mai multe idei de proiecte europene ce urmează a fi dezvoltate și care își propun să încurajeze incluziunea socială la nivel local, național și internațional.
Experiența a fost, cu siguranță, una deosebită. Ne-a deschis ochii și ne-a îndrumat spre a deveni mai empatici, spre a ne păsa mai mult de cei din jurul nostru, spre a-i integra în comunitatea noastră și pe cei mai puțin favorizați.