18 September 2015

Un plan pentru integrarea romilor: un plan pentru dezvoltare



“Roma Youth Conference” aduce împreună lideri din organizaţii de romi tineri, alături de reprezentaţi ai altor organizaţii europene, pentru a se discuta  problemele pe care tinerii romi le confruntă: discriminarea, afirmarea propriei identităţi, lipsa oportunităţilor. Împreună, şi-au propus să găsească soluţii şi să contribuie cu toţii la procesul de integrare. Conferinţa se află la cea de-a II-a ediţie.
Un oraş al tuturor posibilităţilor. Un oraş al integrării..
În anul 2011 are loc prima ediţie a “Roma Youth Conference”, organizată de Council of Europe, în care s-au stabilit priorităţile pentru Roma Youth Action Plan. Din acel moment, Roma Youth Action Plan a inclus o varietate largă de activităţi, cursuri de training, dezvoltare a expertizelor referitoare la situaţia tinerilor romi, manuale şcolare, cursuri în cooperare cu organizaţii internaţional de tineri şi vizite de studiu la nivel naţional. Pasul a fost unul mare, iar urmările celei de a a II-a ediţii a conferinţei este o curiozitate pentru toată lumea.

Mă numesc  Loredana Dinu  şi sunt una dintre participantele  în cadrul   evenimentului " Roma Youth Conference", ce se află la a două ediţie. Mă simt ononrată că am fost selectată să particip -în perioada 19-22 octombrie- în cadrul proiectului “Roma Youth Conference“, susţinut de Departamentul de Tineret al Consiliului Europei, ce va avea loc la “European Youth Centre “ în Budapesta, fiind informată şi selectată de către organizaţia GEYC.

Abia aşteptăm să ajungem la Budapesta!


Cu prilejul participării la Workshopul de ,,Comunicare si Dezbatere Europeană”,am avut ocazia să întâlnesc persoane din cadrul GEYC, care m-au motivat să urmăresc proiectele pe care le au în desfăşurare, ce au ca scop să îndemne tinerii să realizeze schimbări în propriile comunităţi. Un astfel de proiect este “Roma Youth Conference“, ce are ca scop promovarea ,,Planului de Actiune a Tinerilor Romi" .

Ceea ce mă îndeamnă să particip la această întâlnire este dorinţa de a-mi recunoaşte apartenenţa la etnia romă. În ciuda stereotipurilor de care m-am lovit de-a lungul timpului, nu am ţinut cont de acestea şi mi-am dorit să schimb părerile celorlaţi, fiind o provocare în acelaşi timp pentru mine .
Cu toţii visăm să trăim într-o lume unită

Consider că participarea la acest proiect reprezinta o oportunitate, pentru că îmi va oferi şansa să discut cu persoane tinere de aceeaşi etnie şi împreună să găsim cele mai bune soluţiii privind incluziunea socială .Poate părea o utopie la prima vedere, însă aceasta este convingerea mea, că se pot realiza foarte multe schimbări la nivel local, naţional şi european. Doresc ca prin această oportunitate să motivez cât mai mulţi tineri romi să participe la schimbări în propria comunitate ,să-şi asume identitatea etnică,precum si valorile culturale.