30 July 2015

Cum o săptămână în Limassol ne-a făcut mai informați, mai toleranți și dornici de o schimbare pozitivă în jurul nostru

7 zile aproape de mare, într-o companie plăcută, dezvoltându-ne abilitățile personale și acumulând noi informații. Ce și-ar fi putut dori mai mult 6 participanți români care au petrecut o săptămână deosebită la țărmul Mediteranei?


Din clipa în care ne-am văzut în aeroport am realizat că aveam să fim o echipă pe cinste care va aduce cu zborul de întoarcere noi idei, dar și o sumedenie de amintiri amuzante. Am decolat, am aterizat, am simțit mirosul sărat, ne-am cazat, ne-am plimbat, am învățat, ne-am distrat.

Tema abordată de proiectul „Enable Now” a vizat drepturile persoanelor cu dizabilități și includerea acestora în societate. Am avut șansa să descoperim prin activități non-formale ce drepturi au aceste persoane în fiecare dintre țările participante: România, Cipru, Slovacia, Grecia și Italia. Pe lângă activități, am avut ocazia să vizităm un centru dedicat îngrijirii persoanelor nevăzătoare și să vedem cum acești oameni nu se lasă înfrânți și confecționează cosuri din răchită pe care le vând mai apoi pentru a se putea întreține. Mai mult, am ajuns să vorbim cu o persoană care și-a pierdut auzul, dar care s-a ambiționat să nu își piardă și vorbirea și i-am aflat povestea emoționantă, dar plină de curaj și determinare.

Este minunat să înveți despre un anumit subiect într-o ambianță atât de relaxată, să vorbești liber despre ceea ce gândești și să împărtășești cu naționalități diverse ideile tale. Din afară poate părea un joc, dar consider că participanții la astfel de proiecte reușesc să ajungă la miezul problemei întotdeauna, să propună noi direcții și să aducă o schimbare în societate. Prin exercițiile propuse am reușit să intrăm în pielea persoanelor care suferă de anumite dizabilități, să le înțelegem și să căutăm soluții la problemele pe care le au. Am plecat din Limassol mai informați, mai toleranți și dornici de o schimbare pozitivă în jurul nostru. 



Pe lângă partea de învățare (care a fost una intensă, dar foarte placută), am râs mult, am cules portocale pe care le-am mâncat pe loc (si ce dulci erau!), am sărit în piscină și în mare de câte ori am avut ocazia, am savurat brânza Halloumi, i-am servit pe noii noștri prieteni cu țuica și zacuscă, am stat la vorbe până târziu în noapte, dar am fost mereu punctuali! Organizatorii întotdeauna spuneau dimineața: "Ok, so who is already here? Romania, of course!" (Bine, cine este gata? România, desigur!”. Ne-am despărțit cu greu de soarele fierbinte din Cipru, dar cum fiecare sfârșit e un nou început, să trecem la treabă! Be the change you want to see in the world! (Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!”






Acest articol este scris de Ana, Codrina, Bogdan, Beatrice, Ștefan și Nicoleta, cei 6 participanți care au reprezentat România și GEYC la proiectul Erasmus+ „Enable Now”, desfășurat în Cipru de către organizația AEQUITAS. Dacă vrei și tu să participi la proiecte Erasmus+, urmărește pagina Facebook GEYC și alătură-te comunității GEYC - unde vei fi primul care află despre astfel de oportunități.