07 April 2015

7 lucruri pe care nu ar fi trebuit să le fi văzut la interviuri

Gabriel Brezoiu: De-a lungul timpului am organizat peste 200 de interviuri. Haideți să vă spun care sunt cele mai comune greșeli ale candidaților, nu de alta, dar să nu cădeți și voi în aceleași capcane.

Cunosc persoane care se laudă că au fost la zeci de inteviuri la viața lor (în calitate de candidat). Ei bine, eu nu am fost la fel de norocos, de-a lungul timpului participând la doar 3-4 interviuri propriu-zise. În schimb, am organizat peste 200 de astfel de întâlniri de pe cealaltă parte a mesei. A fost vorba de recrutări pentru oportunități profesionale în proiecte europene (stagii, mobilități etc.), stagii de voluntariat, dar și locuri de muncă (am colaborat cu câteva societăți comerciale și trei multinaționale până în prezent).

GEYC is a way to a better you! Author: Andreea Rox Photography
Posted by GEYC on Friday, 9 November 2012


1. Îmi puteți spune cum să ajung?
Da, eu sunt genul de persoană care dă adresa exactă, hartă, mijloace de transport și poate chiar și coordonate GPS. În acest caz, mi se pare total nepotrivit ca cineva să mă mai întrebe cum ajunge. Trăim într-o perioadă în care informația e la un click distanță. Poate stai prost cu orientarea, însă dacă nu reușești să găsești locația interviului, cel mai probabil, dacă vei fi acceptat pe post, vei întreba superiorul la fiecare secundă ce ai de făcut. Eu cu siguranță nu mi-aș dori pe cineva care procedează așa.

2. Dar cu ce vă ocupați?
Da, candidații de circa 20 de ani nu înțeleg ce înseamnă pregătirea unui interviu. La interviu nu e ca la plimbare: citești informațiile de pe pagina web a organizației, te interesezi despre persoana cu care vei susține interviul (pe LinkedIn poți afla o grămadă de chestii), prin rețele sociale poți afla dacă prietenii tăi au mai susținut interviuri la acea companie și/sau cu acea persoană. Fără a deveni un mic detectiv particular, poți afla numeroase informații care să dovedească că nu ai venit întâmplător la interviu, că ești sigur(ă) pe tine și că știi ce poți oferi și ceea ce îți dorești!

3. Scuze de întârziere
La un interviu nu întârzii. Dar nici nu vii cu o oră înainte. Recomandare: vino cu 10-15 minute înainte de ora programată, iar dacă din motive obiective întârzii, sună, nu aștepta să fii sunat. De asemenea, în 10-15% din cazuri mi s-a întâmplat ca persoana respectivă să nu mai vină și nici să nu anunțe. Acest lucru îți garantează un loc pe lista „cea neagră” a candidaților neserioși. Însă și extrema cealaltă este valabilă: un candidat a venit odată în ziua potrivită, la ora potrivită, doar cu o săptămână mai devreme decât trebuia!

4. Pot să mai vin cu cineva?
Poate vi se pare incredibil, dar la unul din 20 de interviuri, cineva se trezește că mai are un prieten sau o prietenă cu care să vină de mânuță. La interviu vii singur(ă), nu e o petrecere la care să vii însoțit. 

5. Ce nasol a fost înainte
Orice recrutor te va întreba despre experiențele anterioare. Unii chiar te vor provoca să dai detalii oarecum incomode legate de fostul loc de muncă (poate fi vorba de informații confidențiale sau la care nu ar trebui să faci referire). Uneori poate fi chiar o capcană să vadă dacă vei vorbi de rău organizațiile prin care ai fost sperând că așa te vei pune tu într-o lumină bună (cum că ai fi prea bun(ă) pentru ele). 1 din 3 candidați fac această greșeală nedându-și seama că astfel se discreditează chiar pe ei.

6. Nu ne îmbrăcăm cu „cele mai bune haine din dulap”
Adesea lumea încearcă să iasă în evidență prin haine „de ocazie” sau prin machiaj strident. Interviul e o ocazie bună să te comporți normal. Încearcă să ieși în evidență prin ceea ce știi sau poți face, nu prin modul în care arăți.

7. Stați să văd ce CV v-am trimis
De multe ori, candidatul nu știe ce a scris în CV sau ce CV a trimis (pesemne că ar avea mai multe disponibile). Desigur, a nu știi ce ai scris în CV îți scade credibilitatea și pune sub semnul întrebării toate reușitele menționate acolo. Dacă acest lucru este urmat și de imposibilitatea de a oferi detalii credibile privind experiențele enumerate, cel mai probabil aplicația ta va fi respinsă.

Întrebarea zilei: tu de ce te temi la un interviu?

*** Statisticile menționate în acest articol sunt păreri personale și nu fac obiectul unor cercetări specializate.