13 May 2014

Workshop „Comunicare interculturală în context european”, organizat de GEYC cu ocazia Zilei Europei

GEYC a sărbătorit Ziua Europei prin realizarea unui workshop pe tema „Comunicare interculturală în context european”. Acest eveniment a fost organizat în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), prin Casa de Cultură a Studenților din București, care a și găzduit activitatea. 

Peste 20 de tineri energici, entuziaști, implicați și-au dovedit aceste caracteristici prin participarea gratuită în cadrul unui workshop pe tema „Comunicare interculturală în context european”, găzduit de Casa de Cultură a Studenților din București, pe data de 9 mai, 2014.


Workshop-ul a debutat prin desfășurarea unor exerciții de cunoaștere ce au avut drept scop destinderea participanților și realizarea unei minime coeziuni de grup. În continuare, printr-o metodă deductivă, s-a trecut de la identificarea valorilor Uniunii Europene, ale valorilor României, cât și ale participanților ca parte a populației ce reprezintă atât România, cât și Uniunea Europeană. Identificarea valorilor Uniunii Europene și ale României s-a realizat printr-un exercițiu de echipă în cadrul căruia fiecare și-a împărtășit punctul de vedere, elaborând ulterior o listă comună. Aceste valori au fost reprezentate prin intermediul unei diagrame Venn, în urma căreia au fost reliefate valorile comune ale Uniunii Europene și ale României, cât și cele distincte. Scopul exercițiului a fost unul de identificare și conștientizare a valorilor atât la nivel european, cât și național.


Următorul exercițiu a fost unul ce instiga la discuții și controverse, dat fiind faptul că la mijloc se aflau valorile personale. Acesta a presupus lecturarea unei scurte povestioare cu turnuri interesante și realizarea unei liste care să cuprindă cele 5 personaje implicate, enumerate în funcție de gradul lor de vinovăție în contextul întâmplării, de la cel mai vinovat la cel mai puțin vinovat, precum și argumentarea poziționării respective. Inițial, exercițiul a fost realizat la nivel individual, ceea ce a constituit partea ușoară, iar ulterior, Gabriel Brezoiu – în calitate de formator, a sugerat o împărțire în trei echipe ceea ce a dus la sporirea gradului de dificultate, ținând cont de faptul că membrii fiecărei echipe trebuiau să ajungă la un compromis, realizând o listă comună de vinovați. Echipele au variat ca dinamică, unora fiindu-le mai ușor să ajungă la un numitor comun, altora, dimpotrivă, fiindu-le imposibil. Cu toate acestea, exercițiul a antrenat pe toată lumea și fiecare a înțeles, în felul acesta, mai bine, una dintre devizele Uniunii Europene și anume, „Unitate în diversitate” (nu doar ca națiuni și tradiții, ci și ca valori personale și idei).

Workshop-ul a fost presărat și de câteva concepte teoretice, ca de exemplu, celebra schemă a comunicării întreprinsă de lingsvistul american de origine rusă, Roman Jakobson, sau teoria dimensiunilor culturale ale olandezului Hofstede. În timpul discuțiilor, participanții și-au argumentat punctele de vedere și prin menționarea unor cercetări de actualitate, fapt ce a sporit schimbul de informații.

Workshop-ul a avut drept punct culminant o dezbatere pe tema: „Votul tinerilor pentru Parlamentul European în 2014 poate determina o schimbare pozitivă semnificativă pentru viitorul Uniunii Europene?”. Această dezbatere a fost constituită din două echipe, una PRO, și cealaltă CONTRA, formate din câte trei participanți fiecare, având drept moderator, un participant ce și-a asumat corespunzător rolul de judecător. În urma argumentelor venite de o parte și de cealaltă, participanții din public au votat cea mai convingătoare prestație.

Toate aceste activități au avut drept scop învățarea și schimbul de informații cu privire la tematica abordată, precum și o creștere a imaginii și importanței Uniunii Europene în viața tinerilor.
La finele evenimentului, au fost răsplătite implicarea și entuziasmul tinerilor prin oferirea de certificate de participare. De asemenea, nu au lipsit fotografiile, ce pot fi vizualizate pe facebook.com/GEYCRomania